Tisk článku

Letní štrůdly s ovocem

Dostali jste od příbuzných nebo sousedů letní jablka? Nebo to byly pozdní višně? Nasbírali jste si při vycházce ostružiny, borůvky nebo maliny? Už máte doma první švestky, meruňky nebo broskve? A chcete z nich upéct něco jiného než obvyklou buchtu na plech? Vyzkoušejte letní záviny neboli štrůdly, které jsou nenáročné jak na práci tak na celkovou dobu pečení.

Letní štrůdly s ovocem

Těsto na letní štrůdl

Víte, které těsto je nejlepší? Odpověď je jednoduchá - přece to, které nám jde nejlépe a rodině nejvíce chutná. Na závin si můžeme vybrat téměř ze všech druhů těst. Ale v letním období je škoda trávit mnoho času u pečení, takže je lepší zvolit jednoduché těsto zadělávané například jogurtem, méně tučné křehké těsto nebo se s přípravou těsta vůbec nezatěžovat a koupit si listové těsto, které pro tyto účely plně vyhovuje.

Příprava štrůdlu

Zpracované a podle potřeby odleželé těsto rozválíme na plát, lehce potřeme máslem a posypeme jemnou strouhankou, která zachytí šťávu vytékající při pečení z ovoce. Strouhanku můžeme nahradit i mletým spařeným a ochuceným mákem, kokosem nebo drcenými piškoty či sušenkami. Tento způsob se hodí především pro jablka, kterých také dáváme větší množství. Pro ovoce šťavnatější než jablka je lepší přidat jako náplň ještě rozmíchaný tvaroh nebo uvařený hustý pudink. Ovoce do štrůdlu omyjeme a podle potřeby vypeckujeme nebo vykrájíme jádřince. Větši ovoce krájíme na kousky nebo plátky. To platí i pro jablka, která můžeme jen krájet na plátky nebo strouhat nahrubo.

Letní štrůdly v druzích

Do letních štrůdlů můžeme využít téměř veškeré druhy ovoce a podle jejich vlastností je používat buď samotné, doplňovat je a tím dochucovat dalšími přísadami nebo je spojovat s další náplní. Tak si můžeme připravit například záviny :

  • jablkové: K jablkům můžeme přidávat ořechy nebo rozinky. Pod jablka dáváme strouhanku, kokos, drcené piškoty nebo sušenky. Jablka dochucujeme mletou skořicí, podle kyselosti jablek je můžeme i trochu posypat cukrem nebo přímo skořicovým cukrem. Velmi dobrý je pod jablka podušený mák.
  • hruškové: Hodí se křehké hrušky, u kterých máme jistotu, že se rozpečou. Jinak je lepší je předem trochu podusit, přitom je možné je trochu přikořenit hřebíčkem a skořicí a poměrně nevýraznou chuť hrušek vyrovnat přidáním špetky kyseliny citronové a cukru. Směs podušených hrušek musí být velmi hustá, pod hrušky dáváme strouhanku nebo ještě lépe silnější vrstvu drcených piškotů.
  • višňové: Višně jsou poměrně kyselé, ale tím právě jsou moučníky s nimi příjemně pikantní. Ač je to poněkud pracnější, je lepší višně vypeckovat. Protože višně pustí hodně šťávy, dáváme pod ně hustý tvaroh nebo hustý uvařený pudink. Tím současně náplň nastavíme, protože jich nikdy nemůžeme dát tolik jako například jablek.
  • rybízové: Rybíz je svou chutí podobný višním, proto i u něj dáváme pod rybíz tvarohovou nebo pudinkovou náplň. Rybíz můžeme do náplně trochu zatlačit, aby se nevykuloval z upečeného závinu při krájení ven.
  • ostružinové: Postupujeme podobně jako u rybízu. Kdo nemá zkušenosti s ostružinami, tak jej jistě překvapí jejich pěkná barva zůstávající i po upečení.
  • borůvkové: I borůvkové záviny jsou velmi dobré, když jsou spojené s tvarohovou náplní. Borůvkami náplň posypeme nebo je do ní přímo zamícháme.
  • meruňkové: Z vyzrálých meruněk je závin velmi dobrý. I meruňky při pečení pouštějí dost šťávy, proto těsto pod ně hodně sypeme drcenými piškoty. I meruňky jsou lepší s přidáním, třeba i menší vrstvy ochuceného tvarohu. Menší meruňky jen půlíme, přitom je vypeckujeme. Větší meruňky krájíme na přiměřené kousky.
  • broskvové: Vyzrálé a vonící broskve se mimořádně dobře hodí i do závinu. Stejně jako meruňky jsou dobré ve spojení s tvarohovou náplní nebo pod ně můžeme dát vrstvu některého z krémových sýrů typu Lučina.
  • z hroznového vína: Kuličky bílého nebo červeného vína, případně míchaného vína obojí barvy se hodí nejen do koláčů, ale i do závinu. Tak jako u jiných druhů je lepší je spojit s náplní z tvarohu nebo krémového sýra.
  • švestkové: Švestky jsou tak univerzální ovoce, že je můžeme bez obav použít i do závinu. Hodně je podsypeme drcenými piškoty nebo ještě spojíme s náplní. Kromě tvarohu je pod švestky vynikající spařený a ochucený mák.

 





Příspěvky ke článku: Letní štrůdly s ovocem

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky