Tisk článku

Letní svačinka z paprik

Papriky jsou jedna z mála zelenin, kde na vlastní oči i vlastní chuť můžeme posoudit, jak jim prospělo odborné šlechtění. Druhy paprik, které se dnes nabízejí v obchodech se různí ve tvarech i barvě a pryč jsou i nesnesitelně pálivé papriky, vydávané za běžné plody určené ke konzumaci. Z bohatého výběru můžeme v letních období připravit lehké a zdravé svačiny, večeře nebo pohoštění pro hosty, vše bez tepelné úpravy. Určitě si všichni pochutnají a přitom si ještě doplní vitamíny.

Letní svačinka z paprik

Paprika a vitamíny

Všechny odrůdy paprik jsou velmi bohaté na vitamín C. Jeho obsah je vyšší v nedozrálých, dosud zelených plodech. Ovšem ve zralých, červeně nebo žlutě vybarvených plodech zase najdeme poměrně významné množství provitamínu A a cenných minerálních látek.

Paprika jako obloha

Nejjednodušší způsob podávání syrových paprik je ten, kdy jimi obložíme máslem nebo různými pomazánkami namazané chleby či jiné pečivo. Papriky, ze kterých vykrojíme semeník, očistíme od zbylých semínek a omyjeme studenou vodou, pak krájíme na kroužky, proužky nebo různě velké plátky. Pokud ještě zkombinujeme různě vybarvené papriky a doplníme třeba i další zeleninou, obyčejný chléb nejen dobře vypadá, ale i dobře chutná.

Paprika s náplní

Papriky se velmi dobře plní. O něco vhodnější jsou užší papriky, které pak můžeme krájet na kolečka, ale do širších paprik se zase vejde více náplně. Širší papriky můžeme pro naplnění také podélně půlit. Jako náplň se dají použít různé běžné pomazánky a saláty nebo narychlo připravené náplně, kde základ tvoří například následující suroviny :

  • tvaroh: Tvaroh může být plnotučný i nízkotučný a ochucený třeba jen zelenými bylinkami, tj. pažitkou, petrželkou, koprem nebo do něj můžeme přidat další ingredience, jako je drobně nakrájená uzenina, trochu sýra, nastrouhaná mrkev nebo jablka, hrášek, kostičky rajčat nebo jiné zeleniny.
  • sýry: Základ náplně lze vytvořit z tvarohových sýrů typu Lučiny, z tavených sýrů různých příchutí nebo ze sýrů výraznější chuti jako je třeba Niva nebo balkánský sýr. Sýry můžeme doplnit podobnými ingrediencemi jako tvarohovou náplň.
  • brambory: Z vařených brambor můžeme připravit lehký bramborový salát s vydatnou dávkou zeleniny. Místo majonézou můžeme salát spojit jen jogurtem, pak bude opravdu lehký.
  • vařená vejce: Na kostičky nakrájená nebo nastrouhaná vařená vejce musíme spojit majonézou. Odlehčit ji můžeme tvarohem nebo jogurtem. Spolu s vejci se do náplně hodí zelené natě, cibule nebo různá drobně nakrájená nebo nastrouhaná zelenina.
  • dušené houby: Koupené nebo osobně nasbírané houby musíme po očištění podusit na troše tuku a pro ochucení i cibuli doměkka. Přitom je současně dokořeníme kmínem, pepřem nebo jiným kořením podle vlastní chuti.
  • uzenina: Na náplň se hodí jemně nakrájená měkká uzenina. V letním období volíme spíše netučné a méně kořeněné druhy. Náplň doplníme cibulí, česnekem, další zeleninou a spojíme trochou majonézy, jogurtu, tvarohu nebo pomazánkového másla.
  • paštiky: Jemně kořeněná paštika je také vhodná do náplně. Většinou je třeba ji nastavit a to můžeme udělat trochou tvarohu, pomazánkového másla, sýrem a současně i drobně nakrájenou čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.
  • ostatní suroviny: Dobrá náplň je například z ovesných vloček, které namočíme ve vodě a pak trochu podusíme na tuku a okořeníme mletou paprikou nebo kečupem a dochutíme prolisovaným česnekem.

Paprika a přílohy

Syrové i plněné papriky připravené pro rychlé letní občerstvení podáváme pouze s pečivem. Pečivo vybíráme podle vlastní chuti, takže to může být bílé nebo chlebové pečivo, případně pečivo připravené z celozrnné nebo jiné mouky. Při výběru přihlédneme i ke skladbě náplně. Podle toho, zda budeme papriky podávat celé, půlené nebo krájené na kolečka si připravíme velikostně odpovídající části pečiva. Můžeme je přitom lehce potřít máslem, pomazánkovým máslem nebo taveným sýrem. Různě krájené papriky ještě můžeme dozdobit zelenými natěmi, lístky salátu nebo jinou zeleninou.
 





Příspěvky ke článku: Letní svačinka z paprik

Vložit nový příspěvek
Pečené papriky Autor: sarkiska, vloženo 17.06.2011
OdpovědětVždycky v létě dělám pečené papriky - je to rychlé, levné, ale hlavně výborné. Stačí dát papriky do pekáčku, do každé vložit dva až tři plátky česneku, bohatě pokrájet cibulí, dát pár kapek octa a na každou kousek másla. Pak se to nechá péct, až jsou papriky měkké. Hotové papriky namáčíme v jogurtu se lžičkou majolky (můžete dát i Hellmanns Yofresh - jogurtová majolka) rozmixované s česnekem. Příloha je ideální chléb nebo čerstvá bagetka.


Nové příspěvky