Tisk článku

Léto s kávou

Káva se stala nedílnou součástí našeho nápojového repertoáru. Jistě je příjemné, když v chladných dnech kromě chuti a povzbuzení i zahřeje. Ale co si počít s horkou kávou v létě. Naštěstí se káva dá připravit i jako velmi osvěžující chladný nápoj, vhodný právě pro horké letní dny, kterému pro zjednodušení můžeme říkat ledová káva.

Léto s kávou

Ledová káva a hlavní surovina

Na ledovou kávu používáme většinou instantní neboli rozpustnou kávu, kterou předem uvaříme a necháme vychladit. Dají se využít i kávovary, které nám poskytnou překapávanou kávu nebo si prostě uvaříme běžnou kávu a tu pak scedíme. Na jednu porci počítáme zhruba s 1-1,5 dl kávy, pro skalní milovníky kávy to může být samozřejmě i o něco málo více. Druh či značku kávy volíme podle vlastní chuti a zkušeností.

Ledová káva a přísady

Aby byla káva opravdu studená, tak ji doplňujeme ledovou tříští, sekaným ledem nebo ledovými kostkami. Kromě této ledové přísady můžeme do ledové kávy přidávat ještě například :

  • mléko: Lepší je polotučné mléko, v případě potřeby to může být i mléko kondenzované nebo porcovaná mlíčka do kávy.
  • smetanu: Přímo do kávy stačí smetana nazývaná smetana k vaření, která má cca 11% tuku.
  • ovocná šťáva: Podle některých receptů na ledovou kávu se do kávy přidává i trocha ovocné šťávy, například z citrusů nebo ananasu.
  • alkohol: Alkohol v létě raději vynecháme, pokud jej však chceme použít, tak stačí trochu vaječného koňaku nebo ořechového, mandlového či podobného likéru, dobrého koňaku, případně i rumu.
  • zmrzlinu: Do jedné sklenice dáváme zhruba jeden kopeček libovolné zmrzliny. Nejvíce se však hodí zmrzlina vanilková, kávová, čokoládová, oříšková nebo karamelová. Zmrzliny s ovocnou chutí se dají také použít, ale musíme pečlivě vybírat, aby do kávy chuťově ladily.
  • polárkový dort: Místo zmrzliny se dá použít kousek polárkového dortu.
  • čokoládu: Hodí se především hořká čokoláda, kterou do kávy rozvaříme.
  • cukr: Uvařenou kávu sladíme běžným nebo hnědým cukrem.
  • koření: I kávu můžeme dochutit kořením. Nejčastěji to bývá špetka skořice, ale někomu chutná i špetka některého ostřejšího koření, například kurkumy.

Ledová káva a její příprava

Na přípravu ledové kávy existuje několik způsobů a to od velmi jednoduchého nebo jednoduššího až po použití mixéru nebo šejkru.

Ledová káva jednoduchá

Všechny suroviny vložíme do sklenice a promícháme buď sami nebo si je strávník míchá sám. Suroviny, zvláště ty, kde je použita zmrzlina můžeme také míchat tak dlouho, až vznikne hustý krém. Pro rychlou přípravu při nenadálých příležitostech si můžeme připravit kostky zmrzlé kávy, které pak jen zaléváme mlékem.

Ledová káva mixovaná

Způsob její přípravy je také velice jednoduchý. Většinu nebo všechny suroviny, včetně ledu, vložíme do mixéru a umixujeme do pěny.

Ledová káva ze šejkru

V šejkru připravujeme především kávu, které se říká frapé a svůj původ má v Řecku. Do sklenice dáme led, zalijeme jej mlékem a v šejkru pak důkladně promícháme instantní kávu, cukr a studenou vodu a tuto směs pak nalijeme do sklenice na led a mléko. Jinak samozřejmě můžeme v šejkru míchat i jiné suroviny na ledovou kávu a šejkr v domácích podmínkách nahradit skleničkou se šroubovacím víčkem. 

Ledová káva a podávání

Na tento typ kávy se hodí vyšší sklenice s ohledem na to, že připravenou kávu doplňujeme dalšími přísadami. Mimořádně vhodné jsou skleněné sklenky o obsahu 2 nebo 2,5 dl, které se postupně rozšiřují a mají po straně jedno ouško. Ale samozřejmě lze využít cokoli vhodného z domácího vybavení. Před podáváním kávu můžeme dozdobit čepicí ušlehané šlehačky, kterou posypeme mletou kávou, strouhanou čokoládou nebo kakaem. K tekuté rozmixované nebo krémové kávě přidáváme brčka, ke kávě, kterou je třeba míchat pak dlouhé lžičky.
 





Příspěvky ke článku: Léto s kávou

Vložit nový příspěvek
Ricoré Autor: Maruška, vloženo 26.08.2015
OdpovědětDoporučuji ledovou kávu s Caro Ricoré, to obsahuje jak kvalitní praženou rozpustnou kávu, tak rozpustnou čekanku :)


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...