Tisk článku

Levné recepty

Peněz není nikdy nazbyt a jestliže znáte tradiční větu: „ušetří se především na jídle“, pak se můžete inspirovat našimi dobrými radami jak si pochutnat a zároveň neinvestovat nemalé částky do nákupu surovin. Naše online recepty vám v tom pomohou.

Levné recepty

Luštěniny

Fazole, hrách, cizrna nebo čočka? Luštěniny jsou nejen zdravé, ale i levné. Pokud máme trochu fantazie, můžeme z nich vykouzlit opravdu delikátní jídlo. Ze všech druhů luštěnin můžeme připravovat studené nebo teplé saláty, polévky a kaše. Tradiční způsob přípravy čočky je „nakyselo“ a chcete-li ušetřit, místo masa podávejte k čočce uvařená nebo smažená vejce. Vaření luštěnin je rychlé a velice jednoduché.

Omáčky bez masa

Pro některé z nás je maso v dnešní době luxus. Někteří svou situaci řeší nákupem nejlevnějších druhů mas jako jsou např. kuřecí játra a jiní ho nekupují téměř vůbec. Ale jak připravit takové jídlo, aniž bychom použili kousek masa? Existují nejméně tři recepty, jak uvařit bezmasou omáčkou. První recept je houbová omáčka. Můžeme ji připravit na paprice nebo na smetaně. Dalšími jsou omáčka koprová a kdo nemá rád kopr, může připravit omáčku ze zelených fazolek. V obou případech se nakonec přidá smetana nebo mléko.

Zapékané pokrmy

K zapékání jsou vhodné brambory a těstoviny. Brambory můžeme použít syrové i vařené ve slupce, těstoviny pouze vařené. S vařenými bramborami bude pečení rychlejší. Variací je nespočet, zapékat můžeme se zeleninou, s uzeninou, s vejcem, se sýrem, s houbami nebo s masem. Všechny suroviny můžeme navzájem obměňovat. Nechceme-li brambory zapékat tradičním způsobem, vnitřek ve slupce uvařených brambor vydlabeme a naplníme uvařenou zeleninou. Zapékáme sypané sýrem. K zapékání lze použít i houskový knedlík, který nám zbyl z předešlého dne. Nakrájený společně s uzeninou ho opečeme na troše oleje, vložíme do zapékací misky, zalijeme rozšlehaným vejcem se smetanou a zapečeme dozlatova. Nejen naslano, ale také nasladko připravíme zapékané jídlo. Zde se uplatní zejména rýže s ovocem – nákyp nebo připravené, ovocem naplněné palačinky poskládáme do zapékací misky, zalijeme smetanou a pečeme dozlatova. A samozřejmě nesmíme zapomenout na žemlovku, jež je královnou sladkých zapékaných pokrmů. Gastronomie je plná úžasných kombinací, nebojte se trochu experimentovat.

Levné recepty nemusejí být fádní, s naší pomocí a s vaší představivostí budou pokrmy rozmanité a pestré.

Recept: ZAPÉKANÉ TĚSTOVINY SE ZELENINOU

Ingredience:
400g těstovin, 2 papriky, 4 mrkve, 20 dkg uzeniny (párky,klobása), 10 dkg sýra, 1 rajče, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:
Těstoviny uvaříme podle návodu a scedíme. Troubu předehřejeme na 200°C. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Papriky nakrájíme na nudličky, uzeninu na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej, na něm opečeme uzeninu, přidáme papriky, mrkev, osolíme, opepříme a podlijeme trochou vody. Dusíme asi 10 minut. Hlubší plech na cukroví pomažeme mírně olejem, nasypeme uvařené těstoviny se zeleninou, promícháme a poklademe kolečky rajčat. Posypeme strouhaným sýrem a zapékáme asi 30 minut.

 





Příspěvky ke článku: Levné recepty

Vložit nový příspěvek
Rychlé recepty pro samotné chlapi Autor: Luděk, vloženo 21.09.2009
Odpovědětzapíkané jídla jsou raz dva a mě mooc chtnají od těstovinek po brambor a masa se zelninou npo prostě jedna báseň a pro samotného chlapa je to zančka ideál. jne a jen více receptů:))))


Nové příspěvky
  • Cuketový sachr dort od Ládi Hrušky,TN Nova
    u receptu chybí část ingrediencí,opakují se!
  • perník
    perník je naozaj výborný a ja som do cesta pridala ešte aj caro nápoj. perník bol skutočne výborný
  • rohlíčky
    a ak v jogurte alebo kefíre ešte rozmiešate aj caro cereálny nápoj, bude mať cesto ešte lepšiu chuť
  • lívančeky
    do cesta som pridala aj caro cereálny nápoj a cesto malo výbornú chuť
  • bábovka
    do bábovkového cesta bežne pridávam caro nápoj, ktorý rozpustím v mlieku. cesto je naozaj výborné.