Tisk článku

Lilek nebo baklažán

Lilek se dříve nazýval a někde možná ještě dnes nazývá baklažán nebo dokonce patlažán a pod tímto názvem můžeme recepty na něj najít ve starších kuchařkách. Lilek patří mezi plodové zeleniny, jeho plody jsou vejčitého tvaru s modrofialovou slupkou. Na našem trhu je dnes často k dostání a protože se blíží jeho sezóna, seznámíme se s některými možnostmi jeho kuchyňské úpravy.

Úpravy lilku

Lilek můžeme v kuchyni upravovat jako dušený, smažený nebo zapékaný. Můžeme jej také plnit a jako plněný smažit nebo zapékat. Lilek lze použít i do pomazánky. Většinou jej neloupeme, slupku odstraníme pouze v případě poškození nebo u staršího plodu se zhrublou slupkou.

Dušený lilek

Lilek pokrájíme na kostky, vložíme na pánev nebo do hrnce na orestovanou cibuli a dusíme doměkka. Lilek můžeme dusit s ostatní zeleninou, jako paprikami, rajčaty, cuketou apod. Podušený a dochucený lilek podáváme jen s brambory nebo k němu připravíme omáčku. Nejčastěji se používá rajská, ale může být i smetanová nebo sýrová.

Smažený lilek

Lilek nakrájíme na zhruba ½ cm plátky podélně nebo příčně. Osolíme je a necháme je pustit vodu, tzv. "vypotit". Pak vodu slijeme a plátky obalujeme buď jenom v mouce, v mouce a vajíčku nebo v mouce, vajíčku a strouhance. Zvlášť vhodné pro smažení lilku jsou různá těstíčka, ředěná mlékem, vodou nebo vínem a pikantně okořeněná.

Zapékaný lilek

Lilek pokrájíme na podélné nebo příčné plátky, obalíme v mouce a osmažíme na oleji. Plátky narovnáme do zapékací misky a na ně navršíme náplň nebo můžeme střídat vrstvy lilku a náplně. Náplní může být masová směs z mletého masa, z rybího filé, z uzeniny, ze sýra, ze zeleniny doplněná vejci nebo podušené houby. Povrch poklademe kousky másla a zapékáme asi 15 minut. Povrch můžeme ještě posypat sýrem nebo pokud jsme do náplně použili žloutky, tak tuhý osolený sníh z bílků, do něhož můžeme přimíchat menší množství strouhaného sýra.

Plněný lilek smažený

Lilek pokrájíme podélně na sudý počet plátků silných 0,5 až 1 cm. Plátky osolíme a můžeme si je obalené v mouce předpéct na másle, ale není to nutné. Vždy dva plátky spojíme náplní, kterou může tvořit například strouhaný sýr nebo uzenina spojené žloutkem, ochucený tvaroh, podušená zelenina. Takto plněný lilek je nejvhodnější namáčet v těstíčku a ihned usmažit.

Plněný lilek zapékaný

Lilek podélně rozkrojíme a spaříme ve vařící vodě. Pak dužninu opatrně vybereme lžičkou, abychom neporušili slupku. Vydlabanou dužninu přidáme do nádivky, kterou jsme si pro náplň vybrali. Může to být opět směs mletého masa, uzenin, sýra a zeleniny. Nádivku předem tepelně zpracujeme, protože lilek pak zapékáme již zhruba 15 až 20 minut. Protože lilek sám nemá výraznou chuť, můžeme nádivku více přikořenit. Připravenou nádivkou naplníme půlky lilku a zapečeme.

Specialita z lilku

I v době, kdy nebyl internet, se domácí kuchařky dělily o své recepty a to prostřednictvím různých kuchařských tiskovin, sestavených z domácích receptů. Z jednoho takového sešitu mám pro vás recept nebo námět na recept z roku 1938 od autorky z Brna. Přesné znění receptu najdete v A-Z receptech v rubrice pomazánky.

Lilek jako kaviár

Neloupané očištěné lilky upečeme v troubě doměkka. Měkké lilky dobře posekáme a pak třeme v míse spolu s olivovým olejem, který přidáváme postupně. Osolíme, opepříme, přidáme trochu octa. Pak k tomu přidáme prolisovanou dužninu rajčat, strouhanou cibulku a opět vše dobře promícháme. Směsí potíráme chlebíčky, které dále dozdobíme vajíčkem, okurkou a pokapeme citronovou šťávou.
 





Příspěvky ke článku: Lilek nebo baklažán

Vložit nový příspěvek
škoda, že nedokáži vypěstovat lilek doma Autor: Anna, vloženo 27.07.2009
OdpovědětZ lilku děláme nejraději plněné masem mletým a k tomu zeleninkvý salátek :) Jen je škoda, že ho nedokáži tady u nás v těchto klimatických podmínkách vypěstovat:)Musíme ho kupovat.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...