Tisk článku

Losos

Ještě před nedávnem byli lososi pochoutkou středních a vyšších tříd, avšak postupem času se jejich vynikající maso zabydlelo ve všech kuchyních. Je to nejoblíbenější ryba s jemnou chutí, s křehkým a šťavnatým masem. Losos má oranžovou až načervenalou barvu, v umělých líhních se jejich krmivo přibarvuje přírodními karoteny, kdežto divocí lososi svou červenou barvu získávají ze skořápek měkkýšů. V jeho mase je obsažen vysoký podíl bílkovin, Omega-3 mastné kyseliny, niacin, obsahuje také vitaminy skupiny B a vitamin D. Toto všechno se stará o pevné kosti a zuby, dobré trávení, je prevencí proti chorobám krevního oběhu, posiluje nervy a podporuje zdravou kůži, nehty i vlasy. Vedle toho losos dodává našemu tělu stopové prvky jako je zinek, který podporuje náš imunitní systém. Dalším velice důležitým prvkem je jód, který se stará o správnou funkci štítné žlázy. Je tedy vhodné, abychom lososa, vedle jiných ryb, zařadili do našeho jídelníčku alespoň 2x do měsíce.

Máme-li možnost, lososa koupíme čerstvého, zejména pokud hodláme jíst jeho maso v syrovém stavu (carpaccio). Takového můžeme sehnat v jarním období až téměř do konce léta. Maso můžeme grilovat, vařit, zapékat, marinovat, připravovat nakyselo či s různými teplými či studenými omáčkami. Obzvláště zajímavou chuť tvoří duet najemno nasekaného lososa, zabaleného v listovém těstě. V jiném případě najdeme v obchodech lososa tence krájeného, ten je mimořádně chutný, vyuzený ve studeném kouři. Takto připraveného lososa můžeme použít například pro přípravu studených závitků plněné čerstvým sýrem, bylinkovou rýží nebo plátky můžeme přidat do aspiku společně s uvařenou kořenovou zeleninou, s plátky nivy a proužky barevné papriky. Další podobu lososa si můžeme pořídit v malých plechovkách. Uvnitř jsou úhledně poskládány kousky masa ve vlastní šťávě. Takto připravenou rybu využijeme ke zhotovení salátů, pomazánek nebo také do omáček.

Úprava lososa

Pro ty, kteří lososa zbožňují, ale jeho zápach po rybině jim znemožňuje pokrm pozřít, máme dva jednoduché triky. Maso před vařením či pečením pokapeme citrónovou šťávou nebo ho na několik minut ponoříme do mléka a necháme ho odležet. Pach rybiny se téměř zcela vytratí. Při rozmrazování lososa musíme být obezřetní, rybu můžeme rozmrazovat v chladničce přes noc nebo ji můžeme přelévat studenou vodou. Vyvarujeme se rozmrazení v teplé vodě, poněvadž bychom měli místo krásného masa nevzhlednou kaši. Pokud se nám přeci jen podaří z ryby vytvořit bláto, smícháme ho s jedním syrovým vejcem, osolíme, přidáme 1 lžíce najemno nasekané petrželové natě, hrst strouhanky a můžeme z něj tvořit karbanátky, které ještě obalíme ve strouhance. Pečeme na oleji z obou stran asi 5 minut. Jako přílohu použijeme vařené brambory nebo bramborovou kaši. Smažíme-li lososa přírodně, nejvhodnějším tukem je vepřové sádlo, maso se na něm nepřichytí. Před smažením můžeme lososa obalit v hladké mouce, maso tak bude křupavější. Rybu osmažíme zprudka, abychom zachovali tvar a maso se nám nerozpadlo. Při marinování nebo jen solení musíme nechat lososa dostatečně odležet v chladu, aby se veškeré koření dostalo i dovnitř. Pokud chceme lososa grilovat, musíme ho obalit v bylinkách nebo grilovací mřížku či samotného lososa potřeme olejem, aby se maso nepřichytilo. Uzeného nebo krátce osmaženého lososa můžeme také použít na přípravu pizzy společně s plísňovým sýrem, rajčaty a s kaviárem. Výborný je také závin s listovým špenátem a garnáty zabalené v listovém těstě. Receptů, pro zhotovení chutných pokrmů z lososa existuje mnoho a my vám přinášíme alespoň 2 nejlepší z nich.

Recepty z lososa

Losos se špenátem

Ingredience: 4 plátky lososa, ½ kg listového špenátu, 10 dkg koktejlových rajčátek, 5 dkg strouhaného sýra (nejlépe parmazánu), šťáva z ½ citronu, sůl, pepř, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, 3 lžíce oleje, 1 lžíce sádla

Postup: Lososa nakrájíme na menší kousky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a uložíme do chladničky asi na 30 minut. Špenátové listy omyjeme, osušíme, 2 minuty povaříme ve slané vodě a nakrájíme na širší nudličky. Nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek osmahneme na oleji, přidáme rozpůlená rajčata a dusíme cca 3 minuty. K rajčatům přidáme posekaný špenát, mírně osolíme a dusíme dalších 5 minut. Lososa vyndáme z chladničky a na sádle ho opečeme z obou stran. Špenát a lososa upravíme na talíře a posypeme strouhaným sýrem.

Polévka s lososem

Ingredience: 500 ml zeleninového vývaru, 60 dkg plátků lososa, 200 ml bílého vína, 10 dkg lusků, 3 menší mrkve, 1 petržel, 500 ml rybího vývaru, sůl, pepř, snítky kopru

Postup: Mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Zeleninový vývar přivedeme k varu, mrkev a petržel v něm povaříme asi 10 minut, vyjmeme a přidáme omyté lusky. Vaříme asi 3 minuty, vyjmeme a přidáme k zelenině. Do vývaru přilijeme rybí vývar a bílé víno. Lososa nakrájíme na větší kousky a povaříme ve vývaru s vínem 5-7 minut. Zeleninu vrátíme zpět do vývaru, povaříme ještě 2 minuty a podáváme v talířích ozdobené snítkami kopru.





Příspěvky ke článku: Losos

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky