Tisk

Majoránka

Majoránka je i u nás běžně pěstovaná rostlina využívaná jako bylinné koření. V kuchyni se různě používají sušené květy a lístky, které mají po usušení šedozelenou barvu. Jejich vůně je velmi silná a lze ji ještě zvýšit tím, že ji před použitím promneme. Majoránkou se koření polévky, především bramborové a gulášové, omáčky, masové míšeniny na sekanou a prejt a z masa pak především skopové maso. Pro léčivé účely se z majoránky připravuje čaj.


Další pojmy slovníku:

  • Vepřová kotleta

    Vepřová kotleta je maso z hřbetní části vepře a je vlastně součástí části, která se nazývá pečeně nebo také karé. Z libovější části se pak...

  • Cornflake

    Cornflake jsou kukuřičné vločky neboli lupínky, které se začaly vyrábět již na konci 19. století. Konzumují se většinou k snídani a míchají se s...

  • Podmáslí

    Podmáslí je vedlejší produkt při výrobě másla. To se týká tradičního podmáslí. Průmyslově je podmáslí také vyráběno kysáním mléka a odstraněním...

  • Odvar z bylin

    Jak z názvu vyplývá, odvar se získává vařením. Používá se především v případě připravování nápojů z tvrdých částí bylin, jako jsou kořeny nebo kůra...

  • Mléko

    Mléko, v tomto případě u nás nejčastěji používané mléko kravské, je velmi důležitou potravinou. Její význam spočívá v obsahu hodnotných bílkovin,...

Recepty s "Majoránka":

  • Čočková sekaná

    Namočenou čočku uvaříme doměkka a scedíme. Přidáme sůl, prolisovaný česnek, majoránku, vejce, nakrájenou uzeninu a podle potřeby zahustíme...

  • Květákové placičky s nivou

    Květák a brambory uvaříme do poloměkka a vše si namačkáme, přisdáme sůl, pepř, kmín, majoránku, dva žloutky a ze dvou bílků uděláme sníh. Ten jen...

  • Smažené ovesné placičky

    Syrové brambory oloupeme a nastrouháme jako na bramborák. Přidáme k nim ovesné vločky, vejce, prolisovaný česnek, jemně nakrájenou nebo...

  • Karbenátky s brokolicí

    Do mletého masa dáme předem uvařenou brokolici, 2 vejce, sůl, pepř, majoránku, nasekanou cibulku, rozmačkaný česnek a trochu strouhanky a vše dobře...

  • Povoznický guláš

    Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostičky a částečně podusíme. Potom přidáme nakrájené houby, všechno koření, utřený...



Nové příspěvky