Tisk

Majoránka

Majoránka je i u nás běžně pěstovaná rostlina využívaná jako bylinné koření. V kuchyni se různě používají sušené květy a lístky, které mají po usušení šedozelenou barvu. Jejich vůně je velmi silná a lze ji ještě zvýšit tím, že ji před použitím promneme. Majoránkou se koření polévky, především bramborové a gulášové, omáčky, masové míšeniny na sekanou a prejt a z masa pak především skopové maso. Pro léčivé účely se z majoránky připravuje čaj.


Další pojmy slovníku:

  • Kardamom

    Kardamom je po šafránu a vanilce třetím nejdražším kořením na světě. Toto indické koření se získává z jemně mletých malých semen lusků, jež jsou...

  • Mortadela

    Mortadela je známý italský salám, který je pozoruhodný tím, že se jedná o jeden z největších salámů v průměru. Přísady se mění podle druhu nebo...

  • Tvaroh

    Tvaroh je plnohodnotná bílkovina získaná srážením mléka. Jeho obsah bílkovin se vyrovná masu, proto patří k nevýživnějším a nejsnáze stravitelným...

  • Vepřová krkovička

    Vepřová krkovička je výsek vepřového masa z hřbetní části vepře za hlavou a před vepřovou pečení a prodává se většinou s kostí. Krkovička je...

  • Barbecue

    Jedná se o způsob přípravy masa pomocí kouře a tepla pocházejícího z otevřeného ohně. Název barbecue pochází z oblasti Karibiku, kde v překladu...

Recepty s "Majoránka":

  • Špízy z mletého masa na grilu

    Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno a zamícháme vše k mletému masu. Pak maso osolíme, opepříme dáme trochu papriky a kmínu a majoránky a...

  • Jelítková polévka

    Do vařící osolené vody dáme vařit krupky. Jelítka stáhneme, obsah rozmačkáme a přidáme do polévky, když jsou krupky již téměř měkké. Dobře...

  • Řecká musaka s cuketou

    Oloupané cibule nakrájíme a zpěníme je na rozehřátém oleji. Pak přidáme mleté maso, opečeme je, vmícháme pokrájená rajčata, papriky a cuketu,...

  • Hrách s kroupami

    Přebraný a namočený hrách uvaříme do měkka.Kroupy přebereme namočíme do studené vody, osolíme a vaříme do měkka. potom uvařený hrách a kroupy...

  • Černý kuba

    Sušené houby nejméně na hodinu namočíme do studené vody. Pak houby osolíme a uvaříme doměkka, uvařené scedíme (vývar uchováme). Kroupy přebereme,...



Nové příspěvky