Tisk

Makrela

Tato ryba se nazývá makrela obecná a jedná se o mořskou rybu žijící v poměrně velkých počtech v různých mořích. Velikostí se jedná o menší rybu o průměrné délce 30-40 cm a váze od 40 dkg do 1 kg. Její maso je velmi jemné, ale dost tučné. Dobře se hodí k marinování před další kuchyňskou úpravou. Připravuje se hlavně jako pečená, dobře se griluje. Výborná je i makrela uzená.


Další pojmy slovníku:

  • Flip

    Je to druh míchaného nápoje. První zmínka o něm je už z konce 17. století, kde se popisuje směs rumu, piva a cukru zahřívaná rozžhaveným železem,...

  • Tortilla

    V překladu ze španělštiny tento název znamená "malý dort". Podle historických nálezů byly první tortilly pečeny z kukuřice již 10 000 let...

  • Slepice

    Prodávané slepice nepocházejí z chovů specializovaných na maso, ale většinou se vždy jedná o vyřazené nosnice. Jejich maso je tužší a proto je pro...

  • Paprika

    Planě rostoucí druhy papriky s opadavými a malými plody dosud rostoucí v některých oblastech Jižní Ameriky jsou předchůdci dnes pěstovaných paprik....

  • Rýže

    Rýže se pěstuje od dávných dob na Dálném Východě, především v Číně, ale postupně se její pěstování rozšířilo do dalších vhodných oblastí. Rýže je...

Recepty s "Makrela":

  • Grilovaný pstruh s bylinkovým máslem

    Změklé máslo promícháme s bylinkami, hořčicí, feferonkami, vegetu, worcesterové omáčky,citronové šťávy a necháme v lednici ztuhnout. Ryby ořádně...

  • Makrely na roštu

    Ryby rozpůlíme podél páteře, osolíme, opepřéme a pokameme octem. Plátky obalíme v mouce a pak potřeme rozpuštěným máslem. Opékáme na roštu a...

  • Grilované makrely s cuketou a rajčaty

    Vykuchané makrely dáme téměř rozmrazit. Pak je omyjeme a necháme vcelku ( hlavu ani ocasní ploutve neoddělujeme). Břišní dutinu makrel vytřeme...

  • Grilované plněné makrely

    Makrely vykucháme, omyjeme a osušíme. Vnitřek vytřeme solí, pepřem a pokapeme citronovou šťávou. Smícháme cibuli nakrájenou na kolečka, rozetřený...



Nové příspěvky