Tisk článku

Maso a sýry

Pestrá nabídka tuzemských i dovážených sýrů včetně všeobecně známých značek nabízí široké možnosti užití sýrů nejen ve studené kuchyni, kdy je podáváme jako stolní sýry, případně z nich děláme pomazánky nebo saláty. Sýry se velmi dobře hodí i do řady masových jídel, které chuťově obohatí a většinou vylepší i celkový vzhled jídla.

Maso a sýry

Druhy sýrů

Sýrů je nespočetné množství, ale z ryze praktického hlediska je můžeme rozdělit na tyto druhy :

  • měkké čerstvé sýry: Jedná se měkké tvarohové sýry vyráběné z kravského, ovčího nebo kozího mléka bez procesu zrání. Bývají většinou dochucené jenom solí, případně některým kořením. Patří sem například Lučina, Cottage sýry, italská Ricotta, Mozzarella nebo Mascarpone, balkánský sýr nebo řecká feta a další méně známé sýry včetně těch, jejichž obchodní jména mají žervé v názvu.
  • měkké zrající sýry: Jsou to sýry, u nichž sice proběhl proces zrání, ovšem jen po krátkou dobu. Vyrábějí se z různých druhů mléka a patří k nim například slovenská bryndza a naše olomoucké tvarůžky.
  • plísňové sýry: Jsou to všechny sýry obsahující ušlechtilou plíseň. Patří sem francouzský Cammembert a Brie, náš domácí Hermelín a sýry typu Niva.
  • polotvrdé sýry: Jejich proces zrání probíhá různě dlouhou dobu, ale zrají podstatně déle než měkké sýry. Mezi neznámější patří Eidam, Ementál, Gouda nebo Čedar.
  • tvrdé sýry: Zrají mimořádně dlouhou dobu a mají také mimořádně dlouhou trvanlivost. Mezi nejznámější a nejvíce používaný patří italský parmazán.
  • tavené sýry: Připravují se speciálním tavením za pomocí solí z předcházejících druhů. Jsou především dobře roztíratelné a pro trh bývají doplňovány dalšími ingrediencemi a různě i dochucovány.

Maso a použití sýrů

Všechny druhy sýrů můžeme použít při úpravě masových jídel. Druh sýra volíme většinou podle vlastní chuti a momentálních možností. Je dobře přihlédnout i k tomu, k jakému druhu masa bude sýr použit, při jaké tepelné úpravě a jaké další ingredience budeme do pokrmu přidávat.

Úpravy masa se sýrem
Jakýkoliv druh masa můžeme se sýrem téměř libovolně upravovat. Nejčastější tepelné úpravy jsou :

  • • vaření
  • • pečení
  • • zapékání
  • • smažení

Vařené maso se sýrem:

Není to nejčastější způsob, ale můžeme ho využít například při šetřící nebo jiné dietě, kdy je doporučeno vařené maso. Maso uvaříme doměkka a ihned podáváme posypané sýrem, případně je ještě nasucho opečeme a přitom posypeme sýrem, který necháme roztavit. Pokud budeme maso podávat pro dietu, tak volíme jemnější druhy sýrů. Kromě toho se sýr hodí i do masových polévek, kde jej přidáváme těsně před dokončením nebo při podávání.

Pečené maso se sýrem

Péct maso již od začátku se sýrem můžeme pouze v případě některého rychle upraveného masa, například ryb. Jinak jej přidáváme až během pečení, aby se sýr nepálil a nehořkl. Všechny druhy sýrů se výborně hodí do různých náplní a nádivek do rolád, závitků nebo kapes.

Zapékané maso se sýrem

Zapékání je pro použití sýrů velmi vhodný způsob. Protože většinou používáme i další přísady, kterými zapékané maso doplňujeme, tak sýr dáváme do pokrmu až nakonec, aby tvořil poslední vrstvu. Může to být vrstva strouhaného sýra nebo plátky polotvrdých sýrů nebo sýrem s rozšlehanými vejci pokrm před koncem pečení přeléváme. Podobně může být sýr součástí různých omáček k zapékání.

Smažené maso se sýrem

Při smažení používáme sýry pro plnění plátků masa určených ke smažení. Kromě toho se sýr může objevit v obalovacích směsích nebo různých těstíčkách.

Ostatní použití masa a sýrů

Ze sýrů můžeme připravovat teplé i studené omáčky, kterými přeléváme při podávání různě upravené maso. Strouhanými sýry nebo rozmělněnými sýry můžeme sypat horké maso při podávání, kdy se sýr jen lehce roztaví. Sýry můžeme využít i ke zdobení hotových pokrmů, kdy plátky nebo ozdobně nakrájené tvary přikládáme k masu.
 





Příspěvky ke článku: Maso a sýry

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...