Ty nejlepší recepty na maso se zelím

Maso a zelí je skvělá kombinace a zajisté se zalíbí i vám. Stálicí českých kuchyní je zelí kysané. Tentokrát však pro inspiraci nahlédneme do sousedního Německa, daleké Asie a ukážeme vám, že zelí lze připravit i z dýně. A aby si na své přišli masožravci, to vše v kombinaci s chutným (a rychlým) masovým receptem.

Důvodů, proč zvolit zelí jako přílohu, je několik:

  • výborná chuť
  • dietní potravina
  • obsah vitamínu C a K
  • prevence rakoviny
  • omlazení pleti

Zdravotní účinky zelí se ještě násobí při konzumaci zelí kysaného. Jedná o tradiční oblíbený lék nejen z repertoáru našich babiček.

1. Maso s hlávkovým zelím stir-fry

Hlávkové zelí se hojně využívá v asijské kuchyni. Pro tento způsob přípravy je skvělým pomocníkem pánev WOK.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžíce sezamového oleje
  • 1/2 lžíce chilli omáčky (sriracha)
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1/4 hlávkového zelí
  • 1 mrkev
  • 1 červená cibule
  • 1 lžička řepkového oleje
  • 300 g mletého hovězího
  • 1 stroužek česneku
  • kousek zázvoru
  • sůl
  • pepř
  • sezamová semínka

POSTUP

  1. Smícháme sójovou i chilli omáčku, sezamový olej a třtinový cukr.
  2. Dáme stranou odpočívat.
  3. Zelí, mrkev, cibuli, česnek a zázvor nasekáme na plátky.
  4. Rozpálíme pánev a řepkový olej.
  5. Orestujeme mleté maso spolu s cibulí, česnekem a zázvorem.
  6. Osolíme. Opepříme.
  7. Přidáme zelí a mrkev.
  8. Mícháme, dokud zelí nezačne vadnout.
  9. Přilijeme připravenou omáčku.
  10. Posypeme sezamovými semínky a můžeme servírovat.

Skvělý recept na maso s hlávkovým zelím stir-fry

2. Masové karbanátky s kysaným zelím

Praví se, že německá strava jsou jen buřty a zelí. Inu, zelí v našem receptu opravdu najdete. Vyzkoušejte následující recept a uvidíte, že kuchyni našich sousedů není třeba podceňovat.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 150 g mletého hovězího
  • 150 g mletého vepřového
  • 1/2 cibule nasekané najemno
  • 1/3 hrníčku strouhanky
  • 1/2 lžíce nasekané pažitky
  • 1/2 lžíce worcesterové omáčky
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • 1/4 hrníčku mléka
  • řepkový olej
  • 400 g kysaného zelí

POSTUP

  1. V míse smícháme všechny ingredience s výjimkou zelí a oleje.
  2. Vytvarujeme karbanátky (popřípadě masové koule).
  3. Rozpálíme pánev s olejem.
  4. Zelí společně s karbanátky vložíme do pánve a restujeme.
  5. Přidáme trochu vody, přiklopíme a přibližně 15 minut dusíme.
  6. Podáváme s vařenými bramborami.

Hotové chutné masové karbanátky s kysaným zelím.

3. Pečené kuře s dýňovým zelím

Tímto jednoduchým receptem potěšíte děti i dospělé. Neváhejte vyzkoušet. Dýňovým zelím můžete nahradit klasické zelí ve všech tradičních receptech.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 2 kuřecí čtvrtky
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • 1/4 dýně hokaido
  • 1/2 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ocet
  • kmín

POSTUP

  1. Troubu rozpálíme na 180 °C.
  2. Na dno pekáče rozložíme máslo.
  3. Kuře z obou stran osolíme a opepříme a vložíme na pekáč.
  4. Podlijeme vodou a pečeme zakryté přibližně 60 min.
  5. Před koncem pečení odklopíme, aby se nám udělala kůrčička.
  6. Zelí si připravíme v průběhu pečení kuřete.
  7. Nejprve nakrájíme cibuli nadrobno a orestujeme na másle.
  8. Dýni nastrouháme.
  9. Cibulku zaprášíme moukou a přidáme dýni.
  10. Ochutíme solí a kmínem.
  11. Dusíme doměkka.
  12. Na závěr přidáme ocet.
  13. Po dopečení kuřete podáváme.
  14. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.

Hotové vynikající pečené kuře s dýňovým zelím

Představili jsme vám tři recepty na přípravu masa se zelím. Věříme, že si je užijete tak, jako my.

Vhodnými přílohami k masu a zelí jsou především brambory. Ať už je podáváme vařené, šťouchané nebo si dáme práci s domácími bramborovými knedlíky.

Mimo uvedených receptů lze zelí hlávkové i zelí kysané využívat na přípravu salátů. Mezi oblíbené patří salát z kysaného zelí s jablky a křenem.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *