Tisk článku

Maso pod peřinou

Peřina samozřejmě není myšlena doslova, ale peřinou, či spíše peřinkou, se v těchto případech nazývá hmota, kterou maso zakrýváme a společně pak pečeme. Vhodně zvolenými surovinami dosáhneme velmi chutného jídla a protože je maso tímto způsobem nastaveno, tak většinou stačí i jeho menší porce. Peřinku můžeme vršit buď jen na plátky masa nebo pokud je maso nakrájené na kousky, tak je zakrýt celé.

Maso pod peřinou

Maso pod peřinku

Maso může být použito jakékoliv, takže to může být maso hovězí, vepřové, rybí a jakékoliv drůbeží. Nehodí se ty části masa, které vyžadují delší tepelnou úpravu. U hovězího proto přichází v úvahu pouze panenka nebo roštěnec, u vepřového masa kotleta bez kosti, kýta a někdy i plec nebo bůček, Drůbeží maso je lepší předem vykostit. Pak používáme kuřecí nebo krůtí prsa a stehna. U ryb vybíráme ty druhy, které nemají kosti vůbec nebo jen velmi málo. Použít se dá i vařené maso z polévky a zvláště pak vykostěné kousky vařené slepice.

Příprava masa

U přípravy masa postupujeme běžným způsobem. Maso opláchneme, podle potřeby vykostíme, naklepeme a nakrájíme buď na plátky nebo na menší kousky. Pak maso osolíme a okořeníme. U kořenění je nejlépe postupovat tak, že buď kořeníme více maso nebo peřinku. Nezapomínáme na to, aby koření ladilo s dalšími surovinami. U hovězího a vepřového masa volíme postup obvyklý u zapékání. Připravené maso opečeme rychle na tuku po obou stranách, aby se vytvořila kůrka, která nebude propouštět při dalším pečení šťávu z masa a to tak zůstane šťavnaté. Můžeme tak samozřejmě postupovat i u jiných druhů masa. Pak maso narovnáme do pekáčku nebo do zapékací misky a podlijeme výpekem. Peřinku dáváme podle jejího složení hned nebo až na téměř měkké maso.

Peřinka na maso

Peřinka by neměla být jen jednotlivé suroviny, které se zapékají společně s masem, ale měla by se podobat nákypu. Neobejdeme se proto bez vajec, která vytvoří tuto strukturu. Ostatní suroviny už mohou být různé a můžeme z nich připravovat například tyto peřinky :

  • sýrová peřinka
  • žemlová peřinka
  • uzeninová peřinka
  • masová peřinka
  • játrová peřinka
  • zeleninová peřinka
  • houbová peřinka

Sýrová peřinka

Peřinka ze sýrů je nejrychlejší a nejdostupnější. Často používaným sýrem je tvrdý strouhaný sýr eidam nebo chuťově výraznější uzený sýr. Ale může to být i Niva nebo některé tavené sýry. Sýry doplňujeme kysanou smetanou nebo bílým jogurtem a vejci. Vejce můžeme do sýrové směsi jen zamíchat nebo z bílků ušlehat sníh, který sýrovou peřinku nakypří. Pro zpestření můžeme přidat i jemně krájenou šunku, sterilovaný hrášek nebo jinou zeleninu. Sýrová peřinka je rychle zapečená, takže ji dáváme až na měkké maso.

Žemlová peřinka

Je to vlastně nádivka z housek nebo rohlíků. Nakrájené kostičky zvlhčíme vývarem, mlékem, vodou, pivem nebo vínem, prostě podle chuti, potřeby a možností. Můžeme je nechat jen zvlhčené ve formě kostiček nebo zcela rozmělnit. Houskovou směs doplníme žloutky a bílkovým sněhem a pak máme na výběr ještě další suroviny. Může to být krájená uzenina, drobně nastrouhaná zelenina, osmahnutá cibule nebo jenom zelené natě. Solíme a kořeníme podle chuti. Čas potřebný k zapečení je delší, takže tuto peřinku dáváme zhruba v polovině pečení.

Uzeninová peřinka

Uzeninu musíme velmi jemně nakrájet nebo ještě lépe nastrouhat. Pro lepší strouhání si ji necháme chvíli ztuhnout v mrazničce. Doplníme ji vejci, cibulí, případně i česnekem, další zeleninou, zelenými natěmi a rozšlehanými vejci s trochou strouhanky. Dáváme zapékat zhruba v polovině pečení.

Masová peřinka

Nejlepší je mleté maso dostatečně okořeněné a doplněné zeleninou a samozřejmě vejci, ke kterým můžeme přidat i trochu smetany. Masová peřinka je sytá, proto se hodí ji využívat tehdy, kdy máme masa i mletého masa menší množství. Pečeme zároveň s hlavním druhem masa.

Játrová peřinka

Hodí se vepřová nebo ještě lépe jemnější drůbeží játra, která umeleme nebo rozmixujeme. Zahustíme je strouhankou a doplníme kořením, žloutky a bílkovým sněhem. Přidat můžeme cibuli, prolisovaný česnek, různé bylinky, ale také třeba sekané mandle nebo ořechy. Pečeme podle druhu masa buď zároveň nebo navršíme na maso krátce po jeho zapečení.

Zeleninová peřinka

Na zeleninovou peřinku využíváme především směs zeleniny. Vhodná je směs pórku, mrkve, květáku nebo brokolice, hrášku, zelených fazolek, cukety a dalších zelenin, mezi kterými nechybí cibule. Zeleninu krájíme nebo strouháme najemno a většinou ji předem trochu podusíme. Pak ji doplníme především vejci nebo sladkou či kysanou smetanou.

Houbová peřinka

Na peřinku z hub musíme houby předem podusit doměkka. Pak je okořeníme, doplníme dalšími surovinami, podle potřeby zahustíme strouhankou nebo krupicí a většinou dáváme péci asi tak v polovině pečení masa.

Přílohy k masu pod peřinkou

Jako přílohu podáváme různě upravené brambory včetně bramborové kaše a zeleninový salát, zeleninovou oblohu nebo k jemnějším kombinacím kompot.
 





Příspěvky ke článku: Maso pod peřinou

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...