5 chutných receptů na zapečené maso pod peřinou. Který vyzkoušíte jako první?

Maso pod peřinou není krycí název pro dobře schované zbytky od večeře, ale způsob pečení, kdy dalšími ingrediencemi pokryjeme připravované maso.

My si pro vás tentokrát připravili recepty na maso pod peřinou 5x jinak, kde vám představíme nejen různá masa, ale i různé druhy peřinek.

Vyzkoušejte třeba sýrovou, celerovou či batátovou peřinku.

Pochutnáte si!

Mleté maso pod celerovou peřinou

Luxusní a vydatný pokrm, který vás během zimních dní skvěle zahřeje. Celerová peřinka v kombinaci se skvěle ochuceným mletým masem vytváří naprosto jedinečné jídlo!

INGREDIENCE

  • 1 lžíce olivového oleje plus trochu navíc
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 balení čerstvé petrželky, stonky a listy nasekané
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • špetka fenyklových semínek
  • špetka sušeného červeného chilli
  • ½ lžičky mleté ​​skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 120 ml bílého vína
  • 2 rajčata, nakrájená
  • 4 řapíky řapíkatého celeru, nakrájené na 5 cm kousky
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • máslo

Na peřinu:

  • 1 celer, oloupaný a nakrájený na velké kousky
  • 1 bobkový list
  • 200 ml mléka
  • 30 g parmazánu plus trochu kůry, pokud máte
  • 1 lžíce crème fraîche nebo přírodního jogurtu
  • 1 snítka rozmarýnu, nasekaná

POSTUP

  • Troubu rozpalte na 200 stupňů Celsia.
  • Na pánvi rozehřejte olej a restujte na něm cibuli spolu s mletým masem, petrželovou natí, česnekem, fenyklovými semínky, chilli, skořicí, muškátovým oříškem a špetkou soli cca 8-10 minut, dokud ​​maso nezhnědne.
  • Zalijte vínem a nechte ho zredukovat asi na třetinu, poté přidejte rajčata a vařte další 3 minuty.
  • Přidejte řapíkatý celer a vařte dalších 10 minut, poté přidejte vývar a kůru z parmazánu, pokud používáte, a částečně přikryjte pokličkou.
  • Vařte 20 minut, nebo dokud řapíkatý celer, pak promíchejte s petrželovými listy.
  • Mezitím si připravte peřinu.
  • Celer dejte do hrnce spolu s bobkovým listem.
  • Zalijte mlékem a přidejte špetku soli, poté přikryjte a vařte 10-15 minut do změknutí. Směs rozmixujte v kuchyňském robotu s parmazánem a crème fraîche nebo jogurtem.
  • Podle chuti okořeňte.
  • Masovou směs nalijte do máslem vymazané koláčové formy nebo pekáče.
  • Na maso nalijte krémovou celerovou peřinku a posypte rozmarýnem.
  • Pokapejte trochou olivového oleje a poté pečte 30 minut, dokud povrch nezezlátne.
Zapečené mleté maso s celerovým pyré v zapékací míse.
www.bbcgoodfood.com

Vyzkoušejte také naše vynikající recepty na cukety plněné mletým masem! Máme pro vás varianty s hovězím, ale i krůtím masem, pečené i vařené, italské či mexické.

Zapečené vepřové kotlety s žampiony a kukuřičným chlebem

Snadný oběd či večeře, kterou ale potěšíte nejednoho strávníka. Smetanová omáčka s žampiony, šťavnaté kotlety, to vše zapečené s kousky kukuřičného chleba, vytváří dohromady úžasný pokrm, který vám navíc zabere pouhých 30 minut na přípravu.

INGREDIENCE

  • 4 vepřové kotlety bez kosti
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 200 g žampionů nakrájených na plátky
  • 1 velký stroužek česneku, nasekaný
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ šálku suchého bílého vína
  • ½ šálku zakysané smetany se sníženým obsahem tuku
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • ½ šálku den starého vnitřku kukuřičného chleba

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 175 °C.
  • Vepřové kotlety osolte a opepřete.
  • Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej.
  • Opékejte vepřové kotlety, dokud nezezlátnou z obou stran (jednou otočte).
  • Přendejte do zapékací mísy.
  • Ve stejné pánvi na zbylém oleji restujte žampiony, dokud nezhnědnou, občas promíchejte.
  • Přidejte česnek a krátce orestujte.
  • Houbovo-česnekovou směs přidejte do pekáče na vepřové kotlety.
  • V míse prošlehejte mouku a víno do hladka.
  • Všlehejte zakysanou smetanu, parmazán a špetku soli a pepře.
  • Touto směsí zalijte žamipony a vepřové kotlety.
  • Pečte zakryté po dobu 20 minut.
  • Zapněte si v troubě funkci gril.
  • Do pekáče přidejte vnitřek kukuřičného chleba, postřikejte olejem ve spreji a pečte 2-3 minuty dozlatova.
  • Dobrou chuť!
Zapékané vepřové maso s houbovou omáčkou servírované na talíři s brokolicí.
www.ericasrecipes.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Kuřecí prsa pod peřinou

Jednoduchý recept, na který nepotřebujete žádné složité ingredience a pochutná si na něm celá rodina! Připravte si ho kdykoli během pracovního týdne jako snadnou večeři či oběd.

INGREDIENCE

  • 4 kuřecí prsa
  • 5 rohlíků
  • sůl a pepř
  • špetka červené papriky
  • česnek dle chuti
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 zakysaná smetana
  • 4 vejce
  • máslo
  • čerstvá petrželka

POSTUP

  • Kuřecí prsa narychlo opečte na kousku másla, osolte, opepřete a přidejte červenou papriku a česnek dle chuti.
  • Vložte do zapékací misky a dejte do vyhřáté trouby.
  • Půl hodiny před upečením přidejte peřinu.
  • Tu si připravíte tak, že 5 rohlíků nadrobíte na malé kousky, přidáte obě smetany, 4 žloutky, sůl a čerstvou petrželku.
  • Promíchejte a nakonec přimíchejte tuhý vyšlehaný sníh z bílků.
  • Směs nalijte na maso a nechte zapéct.
  • Užijte si to!
Zapékaná kuřecí prsa s peřinou v zapékací misce.
www.nanicmama.sme.sk

Skotský pastýřský kolář

Neuvěřitelně lahodný a vydatný skotský pastýřský koláč neboli Shepherd´s Pie je chutné maso se zeleninou v bohaté omáčce zapečené s peřinkou z brambor a sýru dozlatova. Už nikdy nebudete chtít večeřet nic jiného!

INGREDIENCE

  • 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na velké kousky
  • sůl dle chuti
  • 700 g libového mletého jehněčího (nebo mletého hovězího masa)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 velké mrkve, nakrájené na kostičky
  • sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 3/4 šálku červeného vína
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 4 lžíce másla
  • 2/3 šálku smetany na vaření
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na malé kostičky
  • 3/4 šálku strouhaného sýra čedar

POSTUP

  • Zakryjte brambory studenou vodou ve velkém hrnci.
  • Dochuťte solí a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu na mírný plamen a vařte do měkka, 15-20 minut
  • Mezitím rozehřejte olivový olej ve velké pánvi na středním ohni.
  • Přidejte cibuli a mrkev.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Vařte za míchání do měkka asi 6 minut.
  • Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte mleté maso.
  • Restujte, během toho maso rozlámejte vařečkou, asi 5 minut.
  • Slijte tuk a dochuťte 1/2 lžičky soli a trochou mletého pepře.
  • Vmíchejte česnek a tymián a vařte, dokud se nerozvoní.
  • Udělejte prostor uprostřed, přidejte tam rajčatový protlak a vařte 1 minutu.
  • Vmíchejte wercesterskou omáčku a víno a vařte, dokud není pánev téměř suchá, asi 2 minuty.
  • Přidejte hovězí vývar a vařte, dokud není směs šťavnatá, 4-5 minut.
  • Vmíchejte 1/2 šálku mraženého hrášku.
  • Vše přendejte do vymazaného 3litrového pekáče.
  • Brambory sceďte a vraťte do hrnce.
  • Přidejte máslo a smetanu a dobře rozmačkejte.
  • Dochuťte solí a pepřem a přidejte hořčici, jarní cibulku a čedar.
  • Brambory rozprostřete na maso zadní stranou lžíce a poté vytvořte vidličkou hřebínky.
  • Pečte při 220 stupních Celsia, dokud povrch nezezlátne, asi 20-25 minut.
  • Před podáváním nechte alespoň 10 minut vychladnout.
Maso se zeleninou v bohaté omáčce zapečené s peřinkou z brambor a sýru v zapékací míse se lžící.
www.bellyfull.net

Připravte si také naše rozmanité recepty na masový nákyp! Jeho příprava je velmi jednoduchá a dá se připravit v mnoha různých podobách.

Hovězí guláš pod batátovou peřinou

Úžasný a vydatný recept pro celou rodinu, který si užijou i malé děti. Navíc je v něm schováno spoustu dobré a zdravé zeleniny, takže vitamíny chybět nebudou.

INGREDIENCE

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 mrkve, nakrájené nadrobno
  • 1 – 2 řapíky řapíkatého celeru, nakrájené nadrobno
  • 2 velké stroužky česneku, rozdrcené
  • 400 – 500 g falešné hovězí svíčkové (část přední plece)
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 25 g čerstvé petrželky, stonky a listy nasekejte zvlášť najemno
  • 1 kg batátů, oloupaných a nakrájených na kostičky
  • kousek másla
  • hrst strouhaného čedaru

POSTUP

  • Zahřejte olivový olej na pánvi se silným základem.
  • Přidejte cibuli a restujte 2 minuty, poté přidejte mrkev a řapíkatý celer a restujte do změknutí.
  • Pokud se směs lepí, přidejte trochu vody.
  • Přidejte nakrájené hovězí maso a restujte do zhnědnutí, poté vmíchejte česnek a skořici a restujte další 1 – 2 minuty, dokud se neuvolní vůně.
  • Kostku vývaru přidejte do 500 ml vroucí vody a vmíchejte k masu spolu s rajčatovým protlakem a stonky petrželky.
  • Přiveďte směs k varu a přikryté vařte 1 hodinu, poté sundejte poklici a vařte další hodinu, nebo dokud maso nezměkne.
  • Vmícháme nasekanou petrželovou nať.
  • Přeneste směs do středně velké keramické misky.
  • Mezitím uvařte batáty v páře doměkka.
  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Batáty dobře sceďte a rozmačkejte s máslem.
  • Naneste lžící na maso, posypte sýrem a pečte na horní mřížce asi 20 minut, dokud pokrm nezezlátne a nezačne bublat.
  • Můžete servírovat!
Hovězí maso zapékané s batátovou směsí v zapékací míse s vedle položenou lžící.
www.bbcgoodfood.com

Příprava masa

  • U kořenění je nejlépe postupovat tak, že buď kořeníme více maso nebo peřinku. Nezapomínáme na to, aby koření ladilo s dalšími surovinami.
  • U hovězího a vepřového masa volíme postup obvyklý u zapékání. Připravené maso opečeme rychle na tuku po obou stranách, aby se vytvořila kůrka, která nebude propouštět při dalším pečení šťávu z masa, a to tak zůstane šťavnaté.
  • Pak maso narovnáme do pekáčku nebo zapékací misky a podlijeme výpekem.
  • Peřinku dáváme podle jejího složení hned nebo až na téměř měkké maso.

Peřina na maso

  • Peřinka by neměla být jen jednotlivé suroviny, které se zapékají společně s masem, ale měla by se podobat nákypu.
  • Peřinka ze sýrů je nejrychlejší a nejdostupnější. Často používaným sýrem je tvrdý strouhaný sýr eidam nebo chuťově výraznější uzený sýr.
  • Ale může to být i Niva nebo některé tavené sýry.
  • Sýry doplňujeme kysanou smetanou nebo bílým jogurtem a vejci. Vejce můžeme do sýrové směsi jen zamíchat nebo z bílků ušlehat sníh, který sýrovou peřinku nakypří.
  • Pro zpestření můžeme přidat i jemně krájenou šunku, sterilovaný hrášek nebo jinou zeleninu.
  • Sýrová peřinka je rychle zapečená, takže ji dáváme až na měkké maso.

Už máte upečeno i s peřinou? Pochlubte se přátelům na Facebooku, je to jednoduché, pod textem je k tomu modré tlačítko!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X