7 delikátních hořčičných receptů na jednom místě. Ochutnejte je všechny!

Tentokrát jsme si pro vás připravili luxusní recepty s hořčicí, po kterých se budete oblizovat!

Hořčice totiž dodá každému jídlu ten správný říz a šmrnc.

Vyzkoušejte s ní třeba hovězí guláš, pečenou zeleninu nebo králíka.

Máme pro vás i tip, jak si připravit svoji vlastní domácí hořčici.

Těšíte se?

Tak pojďme na to!

Kuřecí prsa v krémové omáčce

Křehká kuřecí prsíčka, která se rozplývají v ústech a hedvábná omáčka z medu a dijonské hořčice dohromady vytváří úžasný a jednoduchý pokrm, který si hravě připravíte v kteroukoli denní dobu.

Ingredience

  • 2 velká kuřecí prsa, podélně rozpůlená
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • hladká mouka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 1/3 šálku kuřecího vývaru
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 šálek husté smetany ke šlehání

Postup

  1. Připravte si kuře (rozkrojte ho podélně napůl, abyste měli 4 menší řízky).
  2. Posypte ho sušeným česnekem, solí a pepřem a poté obalte v mouce.
  3. Zahřejte olivový olej a jednu lžíci másla na pánvi na středně vysokém plameni.
  4. Jakmile je pánev rozpálená, přidejte kousky kuřete a opékejte je 4–5 minut/strana, nebo dokud nejsou zlaté.
  5. Pokud olej začne hodně prskat, snižte teplotu.
  6. Jakmile je kuře opečené, vyjměte ho z pánve a dejte stranou.
  7. Sundejte pánev z ohně a přidejte zbytek másla, kuřecí vývar, dijonskou hořčici a med.
  8. Vraťte pánev na sporák a nastavte teplotu na střední.
  9. Omáčku míchejte, dokud se hořčice nerozpustí (ujistěte se, že se tekutina úplně nezredukuje).
  10. Přidejte smetanu.
  11. Jakmile omáčka opět probublá, přidejte zpět kuře.
  12. Nechte vařit 5 minut, nebo dokud není kuře propečené a omáčka zredukovaná podle vašich představ.
Kuřecí maso v omáčce servírované v pánvi.
www.saltandlavender.com

Vyzkoušejte také našich 10 nejlepších receptů s kuřecími prsními řízky aneb dietní maso s výbornou chutí!

Vepřová panenka marinovaná v hořčici

Jednoduchý recept na přípravu, který skvěle snoubí jemné vepřové maso s hořčicí, česnekem a oregánem. Perfektně se hodí jak na sváteční večeři, tak na každodenní oběd.

Ingredience

  • 750 g vepřové panenky
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku dijonské hořčice
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/8 lžičky pepře
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu, nasekaného

Postup

  1. Vepřovou panenku v případě potřeby ořízněte, odstraňte stříbrnou kůži (lesklý bílý povlak na mase) a přebytečný tuk.
  2. V mělké velké misce nebo pekáčku smíchejte olivový olej, dijonskou hořčici, hrubozrnnou hořčici, med, citronovou šťávu, česnek, sůl, pepř a rozmarýn a dobře promíchejte.
  3. Přidejte vepřovou panenku a pořádně promíchejte.
  4. Misku pevně zakryjte alobalem nebo plastovou fólií a marinujte vepřové maso v lednici po dobu nejméně 8 hodin, maximálně 24 hodin.
  5. Když jste připraveni péct, předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  6. Dejte maso do pekáče a zbavte se zbylé marinády.
  7. Maso pečte 30 až 40 minut, nebo dokud teploměr na maso nezaznamená 68 stupňů Celsia.
  8. Vyjměte pekáč z trouby, pevně ho zakryjte alobalem a před krájením nechte 10 minut stát.
  9. Dobrou chuť!
Marinované vepřové maso s tymiánem servírované na tácu.
www.thespruceeats.com

Pečené vepřové kotlety s hořčicí a medem

Vepřové kotlety pečené s dokonalou omáčkou z medu, dijonské hořčice a majonézy, která jí dodává přijemnou krémovitost, jsou chuťovým orgasmem, který budete chtít znovu a znovu!

Ingredience

  • 1/3 šálku majonézy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 1/8 lžičky sušeného česneku
  • 1/4 lžičky uzené papriky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě drceného pepře
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 4 vepřové kotlety s kostí, asi 2,5 cm tlusté

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175ºC.
  2. Omáčku si připravte smícháním majonézy, dijonské hořčice, medu, sušeného česneku, papriky, soli a čerstvě namletého černého pepře.
  3. Pomocí papírové utěrky osušte povrch vepřových kotlet, poté každou stranu ochuťte špetkou soli a čerstvě drceným pepřem.
  4. Zahřejte jednu polévkovou lžíci oleje v těžké pánvi na středně vysokém plameni.
  5. Když je pánev velmi horká, přidejte najednou dvě vepřové kotlety a opékejte dozlatova z každé strany (3 minuty z každé strany).
  6. Opečené vepřové kotlety dejte do zapékací mísy (nevadí, když se zlehka překrývají).
  7. Vepřové kotlety potřete z obou stran medovohořčičnou omáčkou.
  8. Pečte asi 30 minut nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 63 °C.
  9. Chcete-li dosáhnout většího zhnědnutí, přepněte troubu na grilování a opékejte kotlety po dobu 3–5 minut, nebo dokud povrch nebude zlatavě hnědý.
  10. Podávejte horké.
Maso z trouby s lahodnou omáčkou servírované v pekáči.
www.budgetbytes.com

Připravili jsme si pro vás také další luxusní recepty na vynikající kotletky z vepřového masa: zapečené i grilované!

Králík v hořčičné omáčce

Chutná, bohatá omáčka s bílým vínem, kuřecím vývarem, čerstvými bylinkami, kapary, crème fraîche a hořčicí je naprosto dokonalá a zdravé králičí maso se k ní perfektně hodí. Ochutnejte tuto lahůdku i vy!

Ingredience

  • 1 (1 – 2 kg) králík, nakrájený na 6 až 8 kusů
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 a ½ lžíce másla
  • 1 a ½ lžíce oleje
  • 1 vrchovatý šálek nakrájené cibule a/nebo šalotky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 2 a ½ hrnku kuřecího vývaru
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • pár snítek tymiánu
  • 12 listů šalvěje
  • ½ šálku crème fraîche
  • 1 lžička nakrájených kaparů
  • nakrájená pažitka na ozdobu

Postup

  1. Králíka dochuťte solí a pepřem.
  2. Zahřejte velký hluboký hrnec na středně vysokou teplotu.
  3. Přidejte máslo a olej.
  4. Za horkého prskání a opékejte králíka po dávkách, asi 3 až 4 minuty z každé strany, dokud nezezlátne.
  5. Opečeného králíka vyjměte z hrnce a dejte stranou.
  6. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli/šalotku a za občasného míchání opékejte asi 5 až 6 minut, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.
  7. Dochuťte solí a pepřem.
  8. Zasypte cibuli moukou a míchejte, dokud se dobře nezapracuje, poté asi minutu vařte, dokud směs nezačne vonět toastově.
  9. Přidejte víno a 1 šálek vývaru, šlehejte, dokud omáčka nezhoustne.
  10. Zašlehejte zbylý vývar a 1 lžíci hořčice a přiveďte k varu.
  11. Ochutnejte a případně dosolte.
  12. Opečené kousky králíka vraťte do omáčky.
  13. Přidejte tymián a šalvěj.
  14. Hrnec přikryjte a duste, dokud maso nezměkne, asi 45 minut.
  15. Je třeba poznamenat, že zadní část králíka se vaří rychleji než přední, takže možná bude třeba vytáhnout zadní kousky o několik minut dříve.
  16. Pomocí kleští vyjměte kousky králíka z omáčky, dejte stranou a udržujte v teple.
  17. Dejte hrnec na střední teplotu a přiveďte obsah k varu.
  18. Zašlehejte crème fraîche, 1 lžíci hořčice a kapary a vařte do zhoustnutí, asi 5 minut.
  19. Ochutnejte omáčku a případně dokořeňte.
  20. Přendejte králíka do nahřáté servírovací mísy a přelijte omáčkou.
  21. Posypte pažitkou.
Kusy králíka v omáčce s čerstvými bylinkami servírované v kastrolu se lžící.
www.wildgreensandsardines.com

Pečená zelenina s hořčicí a medem

Tato jednoduchá pečená zelenina je plná chuti! Je krásně jemná, nasládlá a vy si ji hravě připravíte během chvíle. Vykouzlíte tak úžasnou přílohu, kterou bude milovat celá rodina!

Ingredience

  • 1 malá cibule, nakrájená na plátky
  • 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na 5 cm tyčinky
  • 2 střední pastináky, oloupané a nakrájené na 5 cm tyčinky
  • 500 g brambor, nakrájených na 1 cm kousky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200ºC.
  2. Přidejte cibuli, mrkev, pastinák a brambory na velký pečicí plech s okrajem.
  3. V malé misce šlehejte olej, med, hořčici, sůl a pepř, dokud se vše dobře nespojí.
  4. Odměřte 2 polévkové lžíce směsi a odložte na později.
  5. Zbývající směs nalijte na zeleninu, poté promíchejte, aby se vše spojilo a rozetřete zeleninu v rovnoměrné vrstvě.
  6. Pečte asi 35 až 40 minut (jednou v polovině pečení promíchejte), dokud zelenina nezměkne a nezačne hnědnout.
  7. Vyndejte z trouby a nechte asi 2 až 3 minuty vychladnout.
  8. Zalijte odloženými 2 lžícemi omáčky a promíchejte.
  9. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
  10. Dobrou chuť!
Mrkev, brambory, pastinak a cibule pečené v troubě s omáčkou, to vše servírováno na talíři.
www.cooknourishbliss.com

Pro inspiraci jsme pro vás připravili 5 skvělých receptů na grilovanou zeleninu a to připravenou tak, že si na maso ani nevzpomenete!

Smetanový hovězí guláš s mrkví a slaninou

Užijte si tento pokrm, který vás zahřeje během zimních večerů. Je to lahodná a vděčná večeře, která vás překvapí svou naprosto božskou chutí!

Ingredience

  • 4 plátky slaniny, nakrájené
  • 500 g hovězí kližky, nakrájené na kostky
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • sůl a pepř dle chuti
  • 6 šalotek, oloupaných a nakrájených na poloviny
  • 6 mrkví, oloupaných a nakrájených na kousky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 a 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce husté smetany ke šlehání
  • nakrájená čerstvá petrželka na ozdobu

Postup

  1. Slaninu opečte na středně vysokém plameni v těžkém hrnci.
  2. Vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce, tuk nechte v hrnci.
  3. Hovězí maso protřepejte v igelitovém sáčku s moukou, špetkou soli a špetkou pepře.
  4. Přidejte do hrnce a restujte na středně vysoké teplotě, dokud nezhnědne.
  5. Přidejte šalotku, mrkev a rajčatový protlak a promíchejte.
  6. Zalijte vývarem a duste 90 minut.
  7. Vmíchejte slaninu, hořčici a smetanu.
  8. Podávejte posypané petrželkou.
Guláš z hovězí masa se zeleninou a smetanou servírovaný na talíři a posypaný čerstvou petrželkou.
www.framedcooks.com

Kuřecí stehna v medovo-hořčičné omáčce

Luxusní křupavá kuřecí stehna ochucená kurkumou v pikantní medovo-hořčičné omáčce jsou vychucená k naprosté dokonalosti a vy si je zamilujete. Přitom se jedná o neuvěřitelně snadný recept. To prostě musíte vyzkoušet!

Ingredience

  • 6 – 8 kuřecích stehen, s kostí a s kůží
  • olej na smažení
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička mleté ​​kurkumy
  • 1 čajová lžička sušené hořčice
  • sůl a pepř

Na medovo-hořčičnou omáčku:

  • 3 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce kuřecího vývaru
  • sůl a pepř

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Osušte kuřecí stehna.
  3. Smíchejte olivový olej, kurkumu, sušenou hořčici, sůl a pepř a dobře zapracujte do kuřecích stehen tak, aby byla směsí zcela pokryta.
  4. Suroviny na medovo-hořčičnou omáčku prošlehejte a dejte stranou.
  5. Na sporáku rozehřejte velkou pánev vhodnou do trouby.
  6. Po zahřátí přidejte olej tak, aby sotva pokryl povrch.
  7. Když se třpytí, přidejte kuřecí stehna kůží dolů.
  8. Opékejte 3–4 minuty dozlatova, poté otočte a opékejte z druhé strany asi 3 minuty.
  9. Přebytečný olej slijte a vše zalijte medovo-hořčičnou omáčkou.
  10. Vložte pánev do trouby a pečte 30 minut nebo dokud teploměr vložený do masa neukáže vnitřní teplotu 80 °C.
  11. Vyjměte z trouby a podávejte.
Křupavá kuřecí stehna ochucená kurkumou v pikantní omáčce, obložená listovou zeleninou a servírovaná na talíři.
www.flavourandsavour.com

Recepty na kuřecí stehna jsou jednoduché a vždy něčím výjimečné. Pojďte se o tom s námi přesvědčit! Také se s vámi podělíme o pár tipů, jak úspěšně a jednoduše marinovat kuřecí maso.

Domácí hořčice

Hořčici si hravě připravíte i vy doma a věřte nám, že už se k té kupované rozhodně nevrátíte. Potřebujete na ni pouze pár surovin!

Ingredience

  • 1 šálek studené vody
  • 3/4 šálku mleté hořčice
  • 3/4 lžičky hrubé mořské soli
  • 1/2 čajové lžičky mleté ​​kurkumy
  • 1 lžička česnekového pyré nebo 1/8 lžičky sušeného česneku
  • 1/8 lžičky papriky
  • 1/2 šálku bílého destilovaného octa

Postup

  1. Vložte vodu, hořčici, sůl, kurkumu, česnek a papriku do malého hrnce a šlehejte do hladka.
  2. Směs vařte na středně nízkém až mírném ohni za častého míchání, dokud neprobublá do husté pasty, 30 až 45 minut.
  3. Do hořčičné směsi zašlehejte ocet a pokračujte ve vaření, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci, což může trvat 7 až 15 minut.
  4. Před vložením hořčice do vzduchotěsné nádoby nechte hořčici vychladnout na pokojovou teplotu.
  5. Zakryjte a nechte v ledničce klidně až 3 měsíce.
  6. Hořčice bude prvních pár dní nebo dokonce týdnů docela štiplavá, ale časem se zjemní.
Žlutá hořčice servírovaná v mističce.
www.leitesculinaria.com

A jak vám naše recepty s hořčicí chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X