Tisk článku

Masové minutky s čerstvým ovocem

Čerstvé ovoce, kterého je v letním období přece jenom o něco více než v jiných měsících, nemusí sloužit jenom jako dezert nebo nádivka do sladkých moučníků. Docela dobře se doplňuje i s masem a výsledkem jsou chuťově zajímavá a barevně pestrá jídla. Protože v letním období současně upouštíme od delší tepelné přípravy masa, tak je využíváme především při přípravě rychle opékaného nebo smaženého masa, kterému přiléhavě říkáme minutky, protože jeho příprava netrvá déle než několik minut.

Masové minutky s čerstvým ovocem

Maso na minutky

Na minutky je třeba použít kvalitnější druhy masa. U vepřového masa to je kotleta nebo kýta, pro smažení i krkovička. Pro menší množství porcí si můžeme opatřit panenku. Hovězí maso může být z pravé svíčkové nebo roštěnce. Kuřecí a krůtí maso je vhodné především z prsních částí. Křehké rybí maso můžeme používat bez omezení. Maso naporcujeme podle potřeby buď na plátky, nudličky nebo kostky. Aby bylo po přípravě skutečně křehké a šťavnaté, je dobře je připravit předem, potřít olejem, pokapat citronovou šťávou a alespoň několik hodin nechat odležet v chladu. Sůl používáme až nakonec, protože minutky je nejlepší solit až po opečení.

Ovoce k masovým minutkám

Používané čerstvé ovoce musí být především dobře vyzrálé. Z našich domácích druhů ovoce jsou vhodná samozřejmě jablka a to spíše s nakyslou chutí, křehké hrušky, následují meruňky a broskve. V pozdním létě a na podzim se k použití nabízejí švestky, které svou chutí osvěží každé maso. Drobné ovoce se pro tuto úpravu nehodí, to raději využíváme na přípravu různých přelivů a omáček. Z dováženého exotického ovoce se jako kombinace k masu hodí především ananas, banány, pomeranče, mandarinky a v některých případech to mohou být i jiné méně známé druhy jako mango, avokádo a podobně.

Příprava ovoce k masovým minutkám

Z jádrovitého ovoce, jako jsou jablka a hrušky, vždy vykrojíme jádřinec. U slupky posoudíme její kvalitu, jemné slupky bez skvrn nebo strupovitosti můžeme ponechat, jinak je raději oloupeme. Pak ovoce krájíme na hranolky nebo plátky. Peckovité ovoce samozřejmě vypeckujeme. Švestky a meruňky neloupeme, broskve s tužší slupkou je někdy třeba spařit v horké vodě a sloupnout. Z tropického ovoce se vždy využívá pouze dužina, proto je loupeme podle toho, jak je zapotřebí, stejně nakládáme s peckami, případně semeny.

Masové minutky s ovocem
 

Ovoce k minutkám můžeme využívat různými způsoby, ale vždy ho připravujeme stejně teplé jako maso :

  • pečené ovoce: Rozpékavé ovoce můžeme vkládat po opečení masa do výpeku, rychle je osmahneme a pak podáváme s masem nebo je po opečení masa a po jeho obrácení přidáme k masu a necháme společně opéct. Dbáme přitom na to, aby se ovoce nepřipálilo, takže podle potřeby mírně, ale opravdu jen mírně, podlijeme.
  • dušené ovoce: Další možností je, že si ovoce lehce podusíme zvlášť a při podávání jím obkládáme maso. Takto obložené maso s ovocem ještě můžeme sypat některým ze sýrů, zvlášť pikantní jsou v této kombinaci plísňové sýry. Jestliže nechceme mít ovoce v kouscích, pak je můžeme podusit a prolisovat nebo rozmixovat a podávat je jako ovocné pyré. Rozmixované ovoce také můžeme nastavit smetanou, dochutit, prohřát a tak si připravit teplou omáčku na přelití.
  • ovoce na špízu: Zvlášť dobře se jako minutka připravuje masový špíz s ovocem, kde na jehly napichujeme střídavě kousky jablek, švestek nebo jiného ovoce, doplníme dalšími surovinami a vše pak společně opékáme.
  • ovoce v masové kapse: Protože za minutku můžeme považovat i smažené maso, ovoce v tomto případě vkládáme do kapsy proříznuté v mase, mezi přeložený plátek nebo mezi dva tenčí plátky masa. Pro tuto úpravu se hodí především jablka, meruňky, švestky a banány. Maso pak obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance nebo v těstíčku a smažíme v horkém oleji.

Kořenění masových minutek s ovocem

Maso s ovocem kořeníme trochu jiným způsobem než jindy. Místo papriky, chilli nebo jiného velmi ostrého koření použijeme spíše zázvor, velmi malé množství kari koření a pokud připravujeme ovoce zvlášť, tak trochu skořice a hřebíčku.
 





Příspěvky ke článku: Masové minutky s čerstvým ovocem

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky