Tisk článku

Masový nákyp

Maso upravujeme různými způsoby. Mezi minutkovými úpravami, pečením, smažením nebo dušením zůstávají poněkud stranou masové nákypy. Masový nákyp přitom patří mezi dobře stravitelná jídla a hodí se proto jak pro děti, tak pro starší osoby a v neposlední řadě i pro nemocné osoby, které mají předepsánu šetřící dietu bez výrazného omezení surovin.

Masový nákyp

Masový nákyp a výběr masa

Na nákypy z masa se dají využít jak kvalitní, tak méně kvalitní druhy masa, včetně vařeného masa z polévky. Proto se nákypy připravují z hovězího masa, z masa slepičího, kuřecího nebo krůtího a zvlášť jemné jsou nákypy z rybího masa. Nákypy se připravují z masa mladých zvířat, tedy z masa telecího, jehněčího nebo králičího. Vepřové maso by muselo být skutečně libové, pro svůj obsah tuku se většinou používá jinými způsoby.

Masový nákyp a příprava masa

Nákyp vlastně jenom zapékáme, proto musí být maso předem uvařené nebo podušené. Někdy se nám mohou hodit i přebytky od předcházejícího jídla. Dokonale tepelně upravené maso pak krájíme na velmi drobné kostičky nebo je rovnou umeleme nebo rozsekáme pomocí strojků na maso.

Masový nákyp a základní suroviny

Nákyp je třeba odlehčit a doplnit dalšími surovinami. Většinou se používají rohlíky nebo housky nakrájené na kostičky a zvlhčené mlékem nebo masovým vývarem. Nákyp má mít jemnou strukturu, proto pečivo po navlhčení rozmělníme na kaši. Kromě pečiva se dá použít i uvařená kaše z hrubé krupice nebo ovesných vloček. Tento základ pro nákyp doplňujeme žloutky utřenými s trochou másla, solí, kořením a připraveným masem. Po důkladném promíchání pak zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků, který nákypu zajistí kyprost.

Masový nákyp a další suroviny

Kromě základních surovin, které pro přípravu běžného nákypu zcela postačí, je řada dalších surovin, kterými nákyp doplníme co do chuti nebo barevnosti. Všechny přidáváme ještě před přidáním sněhu z bílků. Mezi tyto suroviny patří například :

  • sýry: Hodí se různé druhy v jakékoliv rozmělněné formě.
  • zelenina: Pro chuť můžeme přidat trochu cibule nebo prolisovaného česneku, pro barevnost pak trochu sterilovaného hrášku, jemně nastrouhanou nebo na drobné kostičky nakrájenou mrkev, jemně nasekanou zelenou část pórku nebo jemné kostičky rajčat či paprik.
  • zelené natě: Nejoblíbenější a nejpoužívanější je sekaná pažitka, ale může to být i petrželka, cibulová nať z běžné cibule nebo lahůdkové cibulky.
  • bylinky: Používáme čerstvé i sušené. Můžeme to být majoránka, oregano, tymián či trochu bazalky, libečku nebo jiných bylinek.
  • houby: Použijeme jen jemné druhy hub, ideální jsou žampiony, nakrájené na drobné lístky a krátce podušené. Houbami doplníme chuť a případně nastavíme množství masa.
  • koření: Pro jemné nákypy jeho použití omezíme, pro nákypy s výraznější chutí můžeme použít koření v množství a druhu podle vlastní chuti.

Masový nákyp a pečení

Na pečení nákypu je nejvhodnější hlubší ohnivzdorná miska, ale v případě potřeby poslouží i pekáček nebo zapékací keramická miska. Dá se použít i některá z pečících forem. Ať už budeme péci v čemkoliv, tak vše před pečením vymažeme máslem a vysypeme jemnou strouhankou. Pak do formy vložíme hmotu ihned po zpracování, dokud je hmota nadýchaná sněhem. Vkládáme do trouby, kterou jsme si včas zapnuli na předehřátí a při střední teplotě pečeme zhruba 30 minut. Nákyp pečeme do jemné zlatavé kůrky, přitom dbáme na to, aby byl dostatečně propečený. Pokud připravujeme nákyp pro některé diety, kde kůrka není doporučena, tak jej pečeme ve vodní lázni. Formu s nákypem vložíme do většího a hlubšího plechu nebo kastrolu s trochou horké vody a teprve pak pečeme.

Masový nákyp a jeho podávání

Masový nákyp podáváme ihned po upečení. Krájíme jej na porce a podáváme s brambory nebo bramborovou kaší. K jemnějším nákypům se hodí ovocný kompot, ke všem ostatním nákypům můžeme podávat libovolný zeleninový salát.
 





Příspěvky ke článku: Masový nákyp

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...