Tisk

Masox

Masox je u nás jeden z nejrozšířenějších průmyslově vyráběných extraktů používaných k dochucování polévek a omáček. Obsahuje masové a zeleninové výtažky a další látky včetně soli a koření, které napomáhají dochucení. Je vyráběn v polotuhé formě ve tvaru obdélníkových kostek a při svém použití nahrazuje masový vývar, který bývá základem pro masové polévky a omáčky. 


Další pojmy slovníku:

  • Sladká smetana

    Smetana je tučná část mléka. Zchladíme-li tučné mléko, usazuje se na jeho povrchu. V domácnostech se z mléka tzv. sbírala, průmyslově se...

  • Short drink

    Je to alkoholický míchaný nápoj, který by se měl konzumovat krátkou dobu, proto se podává v malém množství, obvykle v rozmezí 5-15 cl. Patří sem...

  • Konkase (Concasse)

    Konkase je termín z francouzštiny, který znamená nasekanou, rozmačkanou nebo rozmixovanou základní surovinu. Většinou se jedná o zeleninu....

  • Hrách

    Hrách je známá bobovitá rostlina pocházející ze Středomoří. V kuchyni se používají semena vyloupaná z lusků, která jsou v době zralosti žlutá nebo...

  • Jogurt

    Jogurt je vyráběn z kravského mléka zakvašeného jogurtovým zákvasem. Při domácí výrobě podobnou službu udělá zralý jogurt. Jogurt má hustou téměř...

Recepty s "Masox":

  • Žampionová omáčka se smetanou

    Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a povaříme je s přidáním mletého kmínu a bujónové kostky v malém množství vody. Houby občas promícháme a...

  • Falešná dršťková polévka

    Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na sádle,zaprášíme ji moukou a osmahneme do růžova.Hrnec odstavíme z ohně a do horké jíšky vsypeme...

  • Zapečená pórková směs

    Pórek nakrájíme na kolečka a podusíme v trošce masového vývaru. Potom podušený pórek promícháme v misce s nakrájenými rajčaty, paprikou, nadrobno...

  • Dušené vepřové plátky na mrkvi.

    Plátky mírně naklepeme a posolíme trošku popepříme a smažíme na oleji zprudka, potom si nakrájíme na kolečka mrkev, kterou k masu přidáme a jen...

  • Cibulačka se sýrem

    Vývar uvedeme do varu a přidáme do něj nakrájenou cibuli a zeleninu nastrouhanou na hrubší nudličky. Vše uvaříme téměř doměkka. Z tuku a mouky...



Nové příspěvky