Tisk článku

Medové maso

Sladký a voňavý med nemusí být jen součástí sladkých moučníků a dezertů, i když tam má samozřejmě své zaručené místo. Med jde velmi dobře použít i při přípravě masových pokrmů. Při smíchání s některým výrazným kořením tak docílíme chuťově velmi zajímavých kombinací a můžeme si tak uvařit slavnostnější jídlo s minimální námahou a minimální potřebou dalších ingrediencí.

Medové maso

Maso k úpravě s medem

Na tuto úpravu jsou vhodnější kvalitnější části masa, které mohou být různých druhů. Z hovězího masa použijeme pravou nebo falešnou svíčkovou, případně roštěnec. Z vepřového masa se hodí samozřejmě panenka, ale může to být i kotleta nebo kýta, případně i plátky z vepřové plece. Velké možnosti skýtá drůbež. Med se hodí ke kuřeti, kachně i krůtě, někdy můžeme využít i částí slepice. K tučné huse se med již příliš nehodí. Z masných druhů nelze vynechat ryby, kde se med opět velmi dobře uplatní, pokud vybereme ryby s jemnějším masem a méně tučné. V úvahu připadá samozřejmě na prvním místě losos, kapr a pangasius.


Příprava medového masa

Vhodné tepelné úpravy takto upraveného masa jsou pečení nebo grilování. Většinou nepoužíváme samostatný med, ale doplníme ho do konzistence hustší marinády. Maso pak buď předem naložíme do již připravené marinády nebo je během pečení marinádou potíráme. Maso očistíme od různých šlach, blanek a jiných nežádoucích částí. Maso s kostí nebo drůbež můžeme alespoň částečně vykostit. Očištěné maso osolíme. Maso, které nebudeme marinovat můžeme i okořenit, u marinovaného masa to není nutné, tam okořenění zajistí marináda.

Příprava marinády

Pokud chceme maso jenom potírat, tak si připravíme med rozředěný trochou dobrého oleje a doplníme jej kořením. Jestliže budeme maso do marinády namáčet, tak je třeba, aby marináda byla řidší a tehdy ji ředíme olejem, ke kterému přidáme trochu vína, vinného octa, piva, případně vývaru. V obou případech můžeme ještě přidat hořčici a to spíše ostřejší nebo kečup. Koření se hodí také spíše pikantnější, v množství podle chuti. Při kořenění vždy pamatujeme na to, že chutě je třeba vyvážit. Hodí se samozřejmě pepř, mletá sladká nebo pálivá paprika, chilli koření a zázvor. Někdy to může být i divoké koření, ke kterému patří bobkový list, nové koření, případně hřebíček a vyloučeno není ani různé orientální koření. Vhodné jsou různé kořenící směsi, kde je chuť již podle potřeby upravená. Marináda se samozřejmě dá ještě doplnit zeleninovým kořením a to především cibulí, česnekem nebo křenem či kořenícími bylinkami. Naložené maso necháme v marinádě proležet nejméně 24 hodin.

Další ingredience k medovému masu

Maso pečené s medem se velmi dobře doplňuje zeleninou a ovocem. Ze zeleniny to může být například kysané zelí, větší množství cibule nebo česneku, rajčata i papriky. U ovoce se kromě běžně dostupných jablek dají použít i další druhy ovoce a to jak čerstvého, tak i kompotovaného.

Pečení a grilování medového masa

Maso naložené v marinádě i nemarinované maso vložíme do pekáče na trochu tuku, kterým může být máslo, sádlo nebo olej. Podle druhu receptu ihned nebo postupně přidáváme další přísady a pečeme. Maso nejdříve zakryjeme pokličkou, ke konci pečení odkryjeme, aby se vytvořila kůrčička. Při grilování maso vkládáme nad nebo pod rozpálený gril. V obou případech, během pečení i grilování, maso potíráme připravenou medovou marinádou.

Přílohy k medovému masu

Podle toho, jak máme medové maso upravené, volíme i přílohy. V každém případě se hodí různě upravené brambory, to znamená vařené, opečené, smažené hranolky nebo krokety i bramborová kaše. K masu, kde jsme použili divoké koření a kde jsme hojně podlévali, takže je dostatek šťávy, můžeme podávat i bramborové knedlíky nebo bramborové noky ze syrových nebo vařených brambor. Vhodná je i dušená rýže, kterou můžeme různými způsoby dochutit. Těstoviny si ponecháme spíše k jiným úpravám masa. Ale k jakékoliv hlavní příloze by neměla chybět ani zeleninové příloha. Využít můžeme dušené zeleniny, kde je na prvním místě dušené zelí nebo salátů či oblohy z čerstvé zeleniny.




 

 





Příspěvky ke článku: Medové maso

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky