Tisk článku

Medové perníčky

Do svátku Mikuláše zbývá jen několik dnů a do vánočních svátků několik týdnů. Času se zdá dost. Na práci jistě ano, ale na rozmyšlenou a vhodné rozvržení práce je už teď ten správný čas. Zvlášť pro toho, kdo se chystá napéci nejrůznější druhy cukroví. Různé druhy vyžadují totiž různou dobu proležení, aby se mohly podávat ve své nejchutnější formě. Tuto zásadu je třeba respektovat, ovlivnit ji lze pouze výběrem receptů. První na řadě k pečení jsou vždy perníky.

Medové perníčky

Perníková historie

Perníky jsou velmi starou pochoutkou, která se připravovala podle nejrůznějších receptů. Základem však vždy bylo těsto z mouky slazené medem a kořeněné nejrůznějšími druhy koření. Název perník je také jen mírně poopravenou verzí slova peprník, tak se totiž náš perník kdysi v českých zemích nazýval. Původně se prý perník kořenil pepřem, ale postupně se přidávalo další dostupné koření, jako je skořice, hřebíček, zázvor, badyán, anýz, muškátový oříšek a další druhy koření. Dříve se také pekly perníky ve formách a formičkách, dnes se hlavně v domácnostech vykrajují různými tvořítky. Perník byl vždy jen sladkostí, nikdy se nepodával jako hlavní jídlo, kterým bývaly buchty, vdolky a jednoduché koláče. Pekl se především k oslavě zimního slunovratu a je tak vlastně předchůdcem vánočního cukroví. Také dnes se perník používá jako cukroví nebo zákusek.

Perníkové recepty

Na perníky je k dispozici celá řada receptů, které se liší poměrem jednotlivých základních surovin, přidávanými přísadami a použitým kořením. Kromě toho se dělí ještě na druhy, které je zapotřebí nechat proležet a to poměrně dlouhou dobu, která se u některých pohybuje až kolem čtyř týdnů a na recepty, kde perníčky tak dlouhý čas ke změknutí nepotřebují, případně jsou ihned měkké. Pokud si budeme vybírat recept, věnujeme pozornost tomuto údaji, pokud je ovšem uveden. Když už se stane, že perníčky nejsou včas měkké, dá se jim pomoci tak, že je vložíme do keramické porcelánové mísy a mísu přikryjeme vyždímanou utěrkou namočenou v horké vodě. Perníčky pod ní změknou. Další možností je perníčky vložit do trouby společně s miskou vody a lehce je napařit.

Těsto na vánoční perníčky

Většinou je připravujeme z hladké pšeničné mouky, kterou v případě potřeby mícháme s dalšími druhy hladké mouky. Tak jako ve starých receptech se snažíme sladit tekutým medem. Med musí být skutečně tekutý, krystalky medu by se špatně spojily s moukou a dalšími přísadami a těsto by nebylo dobré. Zkrystalizovaný med rozehřejeme tak, že jej i se sklenicí vložíme do vody horké 40-50°C a necháme jej zvolna rozpustit. Pokud do těsta přijde podle receptu tuk, použijeme máslo nebo rostlinný tuk. Olej není vhodný. K okořenění používáme předepsané druhy koření, vlastní perníkovou směs nebo koupenou perníkovou směs. Těsto vypracujeme na vále tak, že nejdříve smícháme všechny předepsané ingredience a pak jej propracujeme na hladké těsto, které necháme odpočinout v chladu. Toto odložení do chladu těstu prospěje, protože má čas částečně zfermentovat. Odleželé těsto vyválíme na plát a můžeme vykrajovat libovolné tvary tvořítky nebo ostrým nožem podle šablonek. Můžeme si tak připravit nejen perníčky na jídlo, ale i na vánoční výzdobu, na zdobení stromečku nebo na ozdobné svícny. Ti nejpilnější a nejzručnější se mohou pustit i do perníkové chaloupky nebo perníkového betlému. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem, oslazeným mlékem nebo třeba scezenou kávou. Perníčky tak mají po upečení pěkný lesk. Ještě lesklejší budou, jestliže je vejcem potřeme ihned po vytažení z trouby. Potírat je nemusíme, pokud je po upečení budeme celé polévat polevou. V předehřáté troubě je pečeme při 160-180°C. Upečené necháme na rovné podložce vychladnout a pak zdobíme. Už v této fázi je můžeme zdobit loupanými mandlemi nebo cukrovou polevou.

Zdobení perníčků

Perníčky můžeme ozdobit již před pečením loupanými mandlemi, které sestavíme do jednoduchých obrazců. Další možností je, že je po upečení a vychladnutí poléváme libovolnou polevou a dozdobíme mandlemi, kandovaným ovocem nebo strouhanými ořechy. Tímto způsobem se však zdobí i další vánoční cukroví, proto můžeme perníčky odlišit tím, že je ozdobíme cukrovou polevou. Hustou a lesklou polevu připravíme ze šlehaného bílku a moučkového cukru. Podle našich záměrů se zdobením ji rozdělíme a přibarvíme potravinářským barvivem. Aby poleva neztvrdla, tak ji v misce nebo hrnku přikrýváme vlhkým kouskem plátna nebo překrýváme mikrotenovým sáčkem. Ke zdobení je nejvhodnější kornoutek z pergamenového papíru nebo svačinového, pečícího či slabého pauzovacího papíru. Papír se dá nahradit mikrotenovým sáčkem. U kornoutků odstřihneme špičku tak, aby vznikl malý otvor. Čím menší, tím slabší bude zdobící linka, proto je lepší si na složitější zdobení připravit kornoutků několik. Kornoutek je třeba držet jen prsty, nesvírat jej v dlani. A můžeme zdobit podle vzorů nebo vlastní fantazie.
 





Příspěvky ke článku: Medové perníčky

Vložit nový příspěvek
pernicky Autor: sonka, vloženo 20.10.2012
Odpovědětlidicky chci se zeptat kdy je tak nejvhodnejsi pect pernicky??kdy je tak pecete??diky za info..


Nové příspěvky