Nejlepší recepty na měkké perníčky s medem v pěti variantách. Ideální nejen na Vánoce

Perníčky jsou běžně spojeny s Vánocemi. Snad každé dítko rádo pomáhá vykrajovat a následně zdobit cukroví.

Inspirujte se našimi recepty na medové perníčky a vyberte si ty, které jsou vám nejbližší.

A jak na polevu? To se dozvíte na konci článku.

Medové perníčky hned měkké

Každá hospodyňka chce mít perníčky po upečení měkké a vláčné. Tento recept vám v tom pomůže.

Ingredience:

  • 50 dkg hladké mouky
  • 16 dkg moučkového cukru
  • 12,5 dkg Hery
  • 12,5 dkg medu
  • 2 rovné lžičky mleté skořice
  • 2 rovné lžičky perníkového koření
  • 1 rovná lžička jedlé sody

Postup

  • Mouku s jedlou sodou prosejeme na vál, přidáme prosátý moučkový cukr, vlažnou rozpuštěnou Heru, vlažný rozpuštěný med a koření.
  • Vypracujeme těsto a necháme je hodinu uležet v chladu.
  • Potom je rozválíme na plát o výšce zhruba 5 mm a vykrajujeme libovolné tvary.
  • Zvolna upečeme.
  • Ještě horké je potřeme rozšlehaným vejcem. Nemusíme nechávat uležet, perníčky jsou ihned měkké.
Upečené ihned měkké perníčky s medem.
Zdroj: inkatrinaskitchen.com

U nás najdete také ty nejlepší recepty na cukroví s kokosem.

Voňavé medové perníčky s ořechy

Tyto vánoční perníčky s příměsí oříšků vám jistě zachutnají!

Ingredience

  • 50 dkg hladké mouky
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 10 dkg másla
  • 2 vejce
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce mletých oříšků
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 1 lžíce perníkového koření

Postup

  • Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a ihned ho vyválíme.
  • Vykrájíme libovolné tvary a klademe je na vymazaný a vysypaný plech nebo na plech, vyložený pečícím papírem.
  • Na plechu je necháme odpočinout do druhého dne.
  • Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem nebo oslazeným mlékem a upečeme.
  • Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem s trochou vody.
  • Perníčky necháme nejméně 2-3 dny proležet a po tuto dobu je nezdobíme.
Ozdobené perníčky z oříškového těsta.
Zdroj: gimmesomeoven.com

Ještě doma nemáte pečlivého pomocníka na vážení surovin? V našem testu kuchyňských vah jsme si o nich řekli více. Mrkněte se, jak si vybrat.


Slepované perníčky s povidly

Vyzkoušejte tento recept na medové perníčky slepené povidly. Namísto povidel můžete použít jakýkoliv krém, marmeládu nebo třeba čokoládu.

Ingredience

  • 120g másla
  • 100g melasy
  • 100g medu
  • 75g třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce mléka
  • 450g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • Špetka soli
  • 2 lžíce perníkového koření
  • Povidla či marmeláda

Postup

  • Smíchejte všechny suché přísady a dejte stranou.
  • Máslo, melasu, med a cukr zahřejte v hrnci na středním ohni. Jakmile je máslo rozpuštěné, vypněte oheň a nechte 10 minut odpočinout.
  • Poté do směsi přidejte žloutky, vanilkový extrakt a mléko.
  • Suché přísady smíchejte s máslovou směsí a důkladně smíchejte.
  • Rukama vypracujte těsto a rozdělte na dvě části. Každou z nich zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky alespoň na 2 hodiny, nejlépe přes noc.
  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Z těsta vyválejte tenký plát a pomocí vykrajovátek vykrájejte jakékoliv tvary. Avšak aby vám vyšel počet na slepování.
  • Vykrájené tvary dejte na plech s pečícím papírem a pečte 8-10 minut.
  • Hotové perníčky nechte vychladnout a poté slepujte přiměřenou vrstvou povidel či jinou libovolnou náplní.
Vánoční perníčky s povidly uvnitř.
Zdroj: bakedambrosia.com

Medové perníčky bez cukru

Zdravější alternativa klasických perníčků, ve které je namísto cukru pouze med. Pokud chcete, přidejte i javorový sirup či alulózu. Navíc jsou bezlepkové!

Ingredience

  • 2,5 hrnku mandlové mouky
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 1/2 hrnku medu
  • 3 lžíce změklého másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • V míse smíchejte mandlovou mouku s perníkovým kořením a práškem do pečiva.
  • V samostatné míse pomocí mixéru rozšlehejte máslo s medem či sladidlem. Přidejte vejce a vanilkový extrakt.
  • Poté vmíchejte směs mandlové mouky a rukou vypracujte těsto.
  • Těsto vytvarujte do tvaru koule, zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky alespoň na hodinu, nejlépe přes noc.
  • Předehřejte si troubu na 180°C a plech vyložte pečícím papírem.
  • Z těsta vyválejte tenký plát a pomocí vykrajovátek vykrajujte libovolné tvary.
  • Vykrájené tvary pokládejte na plech a dejte péct na 8-10 minut do zlatova. Po upečení nechte vychladnout a poté ozdobte podle vašeho gusta.
Zdobené medové perníčky bez obsahu cukru.
Zdroj: glutenfreebaking.com

I vegani mají právo na vánoční mlsání! Proto tu pro ně máme ty nejlepší recepty na veganské cukroví, které nerozeznáte od tradičního.

Medové perníčky z žitné mouky

Další zdravější variantou tradičních perníčků jsou tyto s žitnou moukou. Jednoduchý recept, který zvládne každý.

Ingredience

  • 3,5 hrnku žitné mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • Špetka soli
  • 1/3 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 100g medu

Postup

  • Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, sodu a perníkové koření.
  • V samostatné míse pomocí tyčového mixéru vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané hmoty.
  • Přidejte vejce, med a dobře prošlehejte. Postupně přidávejte sypkou směs s moukou.
  • Rukou vypracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice alespoň na hodinu.
  • Předehřejte troubu na 180°C a vyválejte těsto na tenký plát.
  • Pomocí vykrajovátek vykrájejte libovolné tvary a pečte na plechu vyloženém pečícím papírem po dobu 8-10 minut.
  • Po upečení nechejte úplně vychladnout a poté ozdobte.
Žitné vánoční perníčky s medem.
Zdroj: mainegrains.com

Poleva na perníčky

K perníčkům samozřejmě patří, že jsou krásně nazdobené. A proto přinášíme recept na jednoduchou polevu.

Vyšlehejte 2 bílky se špetkou soli do pěny. Postupné přidejte 250g moučkového cukru, 1 lžící vody a 1 lžící citronové šťávy.

Nejen touhle polevou se dají perníčky zdobit. Dají se již před pečením ozdobit třeba loupanými mandlemi, kandovaným ovocem, rozinkami nebo strouhanými ořechy.

Pro barevnější a veselejší perníčky, můžeme polevu na perníčky obarvit potravinářským barvivem.

Pokud chcete podrobnější recept na polevy, vyzkoušejte náš článek o krémech a polevách, kde jistě najdete tu ideální pro vaše cukroví.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X