Tisk

Miňonky

Miňonky nejsou jen známé malé oplatky s čokoládou. Jedná se o název pro ozdobené pečivo, který se u nás neujal a byl nahrazen jednodušším, i když možná výstižnějším. Miňonky jsou malé obložené chlebíčky. K jejich přípravě se používají úzké veky, bagety, rohlíky nebo housky. Průměr pečiva by měl činit asi 3-4 cm. Tyto malé chlebíčky se zdobí pomazánkami, uzeninou, vejci a zeleninou. Na jejich povrch může být pomazánka i ozdobně nastříkána. Většinou se připravují ve více druzích a podávají se jako studené občerstvení. Teď už asi nikoho nepřekvapí, že jejich náhradní domácí název je jednohubky.


Další pojmy slovníku:

  • Krutony

    Název pochází se slova croutons, které je francouzského původu. Označuje opečené nebo osmažené kostičky chleba, housky nebo jiného pečiva, které se...

  • Bramborové krokety

    Bramborové krokety se připravují z vařených brambor a stejně jako hranolky se prodávají jako polotovar. Při domácí přípravě bramborového těsta se...

  • Černý pepř mletý

    Tmavé a svraskalé kuličky pepře se melou na jemný prášek, kterým se koření řada různých pokrmů. Mletý pepř se vyrábí i průmyslově a v mleté formě...

  • Brynza

    Brynza, slovensky bryndza, je měkký a solený ovčí sýr vyráběný z hrudkového ovčího sýra. Není specialitou jen Slovenska, vyrábí se i v jiných...

  • Jablečný ocet

    Cukr obsažený v jablečné dužnině se kvašením postupně přemění na alkohol a kyselinu octovou. Jablečný ocet lze vyrobit i po domácku, ale nikdy není...



Nové příspěvky