Tisk článku

Minutky z masa

Masové minutky je vžitý název pro rychlou přípravu masových pokrmů, kdy dobu přípravy celého pokrmu počítáme skutečně jen na minuty, nikoliv na hodiny. Mezi tyto rychlé minutkové úpravy patří především opékání masa na tuku na pánvi. Dále pak grilování, roštění a rožnění. Poslední tři úpravy se často zaměňují nebo zahrnují pod jednotný název grilování, kdy maso opékáme na přímém ohni nebo jiným přímým zdrojem tepla. Jedná se vlastně o velmi starý způsob úpravy masa, při kterém se nepřepalují tuky, maso zůstává šťavnaté a lehce stravitelné. Protože však mají svá specifika, jejich rozlišování umožní lepší orientaci v receptech.

Příprava masa na minutky

Na přípravu minutek jsou vhodné pouze kvalitnější druhy masa většinou ze svíčkové nebo roštěnce u hovězího masa, kýty nebo kotlety včetně panenky u vepřového masa. Maso krájíme na plátky, kostky nudličky nebo malé medailonky. U drůbeže je vhodné maso z prsou, u ryb maso naporcované na větší plátky a bez přemíry kostí. Minutky můžeme připravovat i ze zvěřiny nebo některých dovážených druhů masa, např. klokaního. Opět však použijeme jen kvalitní maso, které musí být řádně odleželé. Maso před zpracováním krátce, ale důkladně očistíme a opláchneme studenou vodou. Zásadně je ve vodě nemáčíme, aby nedošlo k vyluhování cenných látek. Pak je osušíme, zbavíme šlach, blanek a přebytečného tuku. Před úpravou je vhodné maso alespoň potřít olejem nebo marinádou a nechat odležet. Nedoporučuje se před přípravou příliš solit. Maso naklepáváme jen mírně tupou hranou nože.

Tepelné úpravy minutek

Opékání masa

Jedná se o přípravu tzv. minutek, které jsou oblíbené pro svoji rychlou přípravu. V domácích podmínkách je připravujeme na kvalitní ocelové pánvi. Tuk na opékání musí být vždy dobře rozehřátý. Maso rychle opékáme po obou stranách. Na povrchu masa se tak vytvoří ochranný bílkovinný obal, který zabrání vytékání šťávy a maso tak zůstane vláčné a šťavnaté. Prudké a rychlé opékání je důležité, protože při delším opékání maso ztuhne. Maso obracíme kuchyňskou lopatkou nebo kleštěmi, v žádném případě do masa nepícháme. Dobře připravené maso opékáme po každé straně asi 8 minut. Správnou dobu opékání je obtížné stanovit, protože se odvíjí od velikosti a druhu masa. Zde už nastupuje kuchařské umění a hlavně zkušenost ve způsobu správného odhadu postupu přípravy.

Grilování masa

Při grilování opékáme maso horkým vzduchem vedeným shora. Tímto způsobem se griluje maso v nejrůznějších domácích spotřebičích a hodí se především pro plátky masa, i když je samozřejmě možné grilovat i špízy. Maso vkládáme pod rozehřáté tepelné těleso a během grilování je obracíme. Správně ugrilované maso je uvnitř růžové.

Roštění masa

Roštění znamená opékání masa horkým vzduchem vedeným zespoda, kdy se maso opéká na roštu. Opékáme plátky nebo špízy. Pod roštem dnes topíme zpravidla rozžhaveným dřevěným uhlím. Roštění je oblíbený způsob pro přípravu masa venku ve volné přírodě nebo při zahradní párty. Během roštění maso obracíme. Oblíbené pečení masa na roštu v alobalu včetně příloh už nepatří mezi minutky.

Rožnění masa

Při rožnění maso napichujeme na jehlice, které nad zdrojem tepla otáčíme ručně nebo za pomoci elektromotorku. Opět se jedná o způsob vhodný k přípravě v přírodě. Už řadu let ale existují domácí grily, které umožňují tzv. rožnění na jehle a tak si lze takto připravovat maso i při nepříznivém počasí. Tento způsob je ideální pro přípravu nejrůznějších špízů, kdy menší kousky masa navlékáme na kovové jehly.

Podávání minutek z masa

Minutky musíme podávat ihned, protože maso postupně tuhne. Když opékáme maso na pánvi, po vyjmutí masa výpek podlijeme horkou vodou a necháme odvařit. Šťávu můžeme dochutit kořením a na talíři jí maso podléváme vždy dospod pod maso, aby maso zůstalo opečené. Z příloh můžeme podávat brambory, hranolky, americké brambory, rýži. K tomu přidáváme zeleninovou oblohu, salát, můžeme doplnit tatarskou omáčkou. Minutky si vždy zaslouží úhledně upravený a ozdobný způsob servírování.

 





Příspěvky ke článku: Minutky z masa

Vložit nový příspěvek
K vínečku něco výtečného jako minutka Autor: Lenička, vloženo 05.08.2009
OdpovědětMinutky si dělám, když máme doma dobré vínko a k tomu je to něco delikátního:) Hodně kořeněné a k tomu si někdy i dáem hranolečky:)


Nové příspěvky