Tisk článku

Místo sladkého slané

I o vánočních svátcích může přijít chvíle, kdy už je všeho sladkého jaksi dost a přijde k chuti také něco slaného. Při posezení u sklenky vína také není příliš chuť na sladké, ale po slané sušence každý rád sáhne. Právě pro tyto účely vynecháme sladké cukroví a místo něho nebo navíc upečeme slané drobné pečivo. Slaným pečivem jsou v tomto případě myšleny drobné kousky pečiva připravené z listového těsta, křehkého těsta nebo jednoduchých těst s přídavkem tvarohu nebo jogurtu.

Místo sladkého slané

Slané pečivo z listového těsta

Listové těsto je mimořádně vhodné pro pečení různých drobností. Dobře se vyvaluje, dobře se tvaruje, může se i plnit nebo vkládat do formiček. Při dodržení několika málo zásad se i dobře peče a po upečení je křehké a chutné. Příprava listového těsta není až tak náročná, jako spíše zdlouhavá. Listové těsto je totiž tvořeno dvěma těsty, jedním tukovým a druhým běžným těstem. Ty se nejdříve zpracovávají každé zvlášť a potom se tukové těsto musí zapracovat do běžného těsta tak, že se na něj nejdříve rozprostře, pak se vše složí a rozválí. Po odpočinutí opět rozválí a složí a to vše se opakuje několikrát. Takže pro použití listového těsta máme několik možností. Buď si jej podle receptu připravíme sami, koupíme si ho nebo si sami podstatně rychleji zpracujeme tak zvané falešné listové těsto, které nám zvláště v případě plněných tvarů poslouží stejně dobře. Z vychlazeného a vyváleného listového těsta můžeme připravovat řadu tvarů. Velmi rychlé jsou tyčinky, kdy těsto potřeme vejcem a posypeme kmínem, paprikou nebo některými semínky, nakrájíme na tyčinky a upečeme. Místo krájení tyčinek můžeme použít vykrajovátka různých tvarů. Z vyváleného listového těsta také můžeme nožem nebo vhodnou pomůckou nakrájet přiměřeně velké tvary a jimi plnit košíčky nebo je natáčet na trubičky. Po upečení je plníme různými do pěny utřenými náplněmi ze sýra, paštiky nebo uzeniny. Tento způsob má tu výhodu, že si tvary můžeme předpéci jako polotovar a plnit podle potřeby. Nebo můžeme plnit ještě před upečením a pak to jsou různé taštičky, rohlíčky nebo šnečci nakrájení z úzkých závinů. Náplně mohou být také různé, důležité je, aby během pečení náplň nevytékala.

Slané pečivo z křehkého těsta

Křehké těsto je těsto z mouky, tuku a soli, zadělávané mlékem nebo vodou. Voda zcela postačí, ale podle chuti a zamýšlené konečné úpravy ji můžeme zaměnit za pivo nebo bílé víno. Mouku používáme hladkou, protože se lépe vyvaluje nebo polohrubou, z té je pečivo křupavější. Jako tuk můžeme použít máslo, v některých případech sádlo nebo mleté škvarky nebo rostlinný tuk na pečení. Těsto můžeme doplnit strouhaným nebo taveným sýrem. Těsto zpracujeme tak, že do osolené mouky zapracujeme nakrájený nebo nastrouhaný tuk, přidáme trochu studené tekutiny a vypracujeme těsto. Chceme-li mít pečivo s ostřejší chutí, tak můžeme již do těsta přidat trochu mleté papriky, zázvoru nebo špetku chilli či kari koření. Použít můžeme i některou z kořenících směsí. Záleží jen na naší vlastní chuti. Tak jako u sladkého cukroví je necháváme v chladu nejméně dvě hodiny odležet. Pak je vyválíme a tvarujeme podle momentální potřeby do různých tvarů. I křehkým těstem můžeme plnit formičky a později je plnit krémovou slanou náplní nebo je plnit tužší náplní ještě před upečením.

Slané pečivo z jogurtového těsta

Jogurt musí být samozřejmě bílý a bez příchuti. Další surovinou je mouka, sůl a případné koření, které si do těsta můžeme přidat podle chuti bez ohledu na recept. Jogurtové těsto má tu výhodu, že jogurt nahradí část tuku, takže těsto není tak tučné. Místo jogurtu je možné stejným způsobem použít zakysanou smetanu. Těsto propracujeme podobně jako křehké těsto. Není tak nutné je nechávat odležet, ale rozhodně to zlepší jeho strukturu po upečení. Tvarujeme je opět jako pečivo z předcházejících těst, je však vhodnější spíše na jednoduché vykrajované tvary.

Slané pečivo z tvarohového těsta

Přidáváme-li do těsta tvaroh, je v tomto těstě již snížen objem tuku, který tvaroh nahradí. Pečivo z tohoto těsta je tedy opět o něco méně tučné. Mouku používáme spíše hladkou. Dochutit ho můžeme jakýmkoliv způsobem, hodí se do něj i mleté solené arašídy nebo mandle. Těsto se velmi dobře zpracovává a po zpracování je vláčné. Z tohoto důvodu se dobře vyvaluje a můžeme z něj vykrajovat nejrůznější tvary. Těsto je i po upečení spíše vláčnější.

Slané pečivo z ostatních těst

Slané pečivo můžeme upéci i z těst, která se používají pro sladké pečivo, jako je například těsto kynuté pod vodou nebo vínové pečivo. Pouze vynecháme cukr a nahradíme jej potřebnou dávkou soli. I tato těsta si můžeme dochutit kořením podle vlastní chuti.




 

 

 





Příspěvky ke článku: Místo sladkého slané

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky