Tisk

Mléko

Mléko, v tomto případě u nás nejčastěji používané mléko kravské, je velmi důležitou potravinou. Její význam spočívá v obsahu hodnotných bílkovin, lehce stravitelném mléčném tuku a mléčném cukru a některých vitamínech. Především je však mléko a další mléčné výrobky důležitým zdrojem vápníku a nerostných látek. V prodeji je pasterizované mléko s různým obsahem tuku a různě dlouhou dobou trvanlivosti. Pasterizací, což je tepelná technologická úprava, se zničí případné choroboplodné zárodky, takže takto upravené mléko je zdravotně nezávadné. Mléko rozlišujeme na plnotučné mléko s cca 3 % tuku, polotučné s 1,5-2% tuku a odstředěné, které obsahuje zanedbatelných cca 0,5 % tuku. Mléko s nižším obsahem tuku je lehčeji stravitelné. V kuchyni je možné mléko používat velmi všestranně a to především do teplých i studených mléčných nápojů, do polévek nebo omáček. Mléko se používá také jako tekutina při přípravě moučníků, může sloužit k máčení masa nebo vnitřností před jeho další úpravou nebo jako součást zapékací omáčky či salátové zálivky. Z mléka se vaří různé obilninové kaše nebo pudinky. Důležitou roli hraje mléko v dětské výživě a ve výživě některých nemocných osob. 


Další pojmy slovníku:

  • Flíčky

    Flíčky nebo také fleky jsou čtverečky těstovin vyrobených z pšeničné nebo jiné mouky. Jsou běžně k dostání jako polotovar v několika variantách...

  • Albedo

    Albedo není surovina ke kuchyňskému zpracování. S tímto názvem se však můžeme setkat v popisech citrusových plodů nebo v receptech, kde se však...

  • Špenát

    Špenát je listová zelenina vyšlechtěná z planých druhů. K přímé spotřebě se doporučuje především pro svůj obsah provitamínu A, velké množství...

  • Vepřový bůček

    Vepřový bůček je maso z boční části vepře. Jedná se o poměrně tučnou část masa, které je tukem silně prorostlé a tukovou vrstvou je i obalené....

  • Cukr krupicový

    Krupicový cukr, prodávaný pod obchodním názvem cukr krupice, je cukr jemněji mletý než cukr krystalový. Pro svoji strukturu je někdy označován jako...

Recepty s "Mléko":

  • Polévka s knedlíčky

    Housku rozkrájíme, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Přidáme vejce, maso, 1 lžíci petrželky, osolíme, opepříme, promícháme a směs uložíme na...

  • Výborná tvarohová buchta bez těsta

    Sypkou směs uděláme, tak že mouku, prášek do pečiva a cukr smícháme a dáme na spod pekáčku, který vymažeme máslem. Pak rošleháme tv aroh, vejce,...

  • Uzenáčová pěna

    Z uzenáče odstraníme hlavu, kůži, ocas, větší kosti a spolu s olejem a mlékem rozmixujeme. V misce rozšleháme tvaroh a po částech zašleháme rybí...

  • Mřížkový perník

    Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a rozetřeme na vymazaný a vysypaný nebo pečícím papírem plech. Umícháme tvarohovou náplň a pomocí...

  • Houbový nákyp z hlívy se zeleninou

    Houby podusíme doměkka. Zeleninu chvíli povaříme v osolené vodě, pak ji scedíme a nakrájíme nadrobno. Přidáme na kostičky nakrájené housky,...



Nové příspěvky