Tisk

Mléko

Mléko, v tomto případě u nás nejčastěji používané mléko kravské, je velmi důležitou potravinou. Její význam spočívá v obsahu hodnotných bílkovin, lehce stravitelném mléčném tuku a mléčném cukru a některých vitamínech. Především je však mléko a další mléčné výrobky důležitým zdrojem vápníku a nerostných látek. V prodeji je pasterizované mléko s různým obsahem tuku a různě dlouhou dobou trvanlivosti. Pasterizací, což je tepelná technologická úprava, se zničí případné choroboplodné zárodky, takže takto upravené mléko je zdravotně nezávadné. Mléko rozlišujeme na plnotučné mléko s cca 3 % tuku, polotučné s 1,5-2% tuku a odstředěné, které obsahuje zanedbatelných cca 0,5 % tuku. Mléko s nižším obsahem tuku je lehčeji stravitelné. V kuchyni je možné mléko používat velmi všestranně a to především do teplých i studených mléčných nápojů, do polévek nebo omáček. Mléko se používá také jako tekutina při přípravě moučníků, může sloužit k máčení masa nebo vnitřností před jeho další úpravou nebo jako součást zapékací omáčky či salátové zálivky. Z mléka se vaří různé obilninové kaše nebo pudinky. Důležitou roli hraje mléko v dětské výživě a ve výživě některých nemocných osob. 


Další pojmy slovníku:

  • Celer bulvový

    Bulvový celer se údajně pěstoval již ve starém Egyptě, ale v Evropě se začal pěstovat až v 17.století. Tento celer se pěstuje pro mohutný...

  • Krůta (krocan)

    Krůta nebo krocan jsou jedním z nejlepších druhů drůbeže a upravují se stejně, krocani bývají větší. Krůta pochází z domestikovaných ptáků Střední...

  • Pudinkový prášek

    Pudinkový prášek je vyráběn ze škrobové moučky, která zajišťuje tuhnutí pudinku po uvaření a zchladnutí. Pudinkový prášek je již obohacen o...

  • Pistácie

    Pistácie jsou plody nízkého stromu, rostoucího na Středním východě a ve Střední Asii. Mají nevtíravou chuť připomínající mandle, příjemnou vůni a...

  • Hrách

    Hrách je známá bobovitá rostlina pocházející ze Středomoří. V kuchyni se používají semena vyloupaná z lusků, která jsou v době zralosti žlutá nebo...

Recepty s "Mléko":

  • Kuře s ořechovou nádivkou

    Nakrájené žemle přelijeme mlékem a necháme ho vsáknout. Ořechy umeleme nebo nastrouháme, játra utřeme nožem nebo rozmixujeme a oboje přidáme k...

  • Švestkový koláč s ořechy

    Mouku promíchanou s práškem do pečiva smícháme s cukrem a ořechy. Vmícháme rozehřáté vychladlé máslo a mléko, ve kterém jsme rozšlehali 2 vejce....

  • Lívanečky z kynutého těsta

    V malém množství vlažného mléka s cukrem necháme vykynout droždí. Pak je vlijeme do mouky, přidáme vejce, rozpuštěné vlažné máslo a dobře...

  • Čokoládová káva

    Lžíci nastrouhané čokolády rozmícháme v teplém mléce a přivedeme do varu. Mletou kávu nasypeme do džezvy, zalijeme vodou, přivedeme do varu a...

  • Rozinková srdíčka

    Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Pak vyválíme na 5 mm silný plát a vykrajujeme srdíčka, která na suchém...



Nové příspěvky