Co je/jsou Mléko

Mléko, v tomto případě u nás nejčastěji používané mléko kravské, je velmi důležitou potravinou. Její význam spočívá v obsahu hodnotných bílkovin, lehce stravitelném mléčném tuku a mléčném cukru a některých vitamínech. Především je však mléko a další mléčné výrobky důležitým zdrojem vápníku a nerostných látek. V prodeji je pasterizované mléko s různým obsahem tuku a různě dlouhou dobou trvanlivosti. Pasterizací, což je tepelná technologická úprava, se zničí případné choroboplodné zárodky, takže takto upravené mléko je zdravotně nezávadné. Mléko rozlišujeme na plnotučné mléko s cca 3 % tuku, polotučné s 1,5-2% tuku a odstředěné, které obsahuje zanedbatelných cca 0,5 % tuku. Mléko s nižším obsahem tuku je lehčeji stravitelné. V kuchyni je možné mléko používat velmi všestranně a to především do teplých i studených mléčných nápojů, do polévek nebo omáček. Mléko se používá také jako tekutina při přípravě moučníků, může sloužit k máčení masa nebo vnitřností před jeho další úpravou nebo jako součást zapékací omáčky či salátové zálivky. Z mléka se vaří různé obilninové kaše nebo pudinky. Důležitou roli hraje mléko v dětské výživě a ve výživě některých nemocných osob.