Tisk

Mléko

Mléko, v tomto případě u nás nejčastěji používané mléko kravské, je velmi důležitou potravinou. Její význam spočívá v obsahu hodnotných bílkovin, lehce stravitelném mléčném tuku a mléčném cukru a některých vitamínech. Především je však mléko a další mléčné výrobky důležitým zdrojem vápníku a nerostných látek. V prodeji je pasterizované mléko s různým obsahem tuku a různě dlouhou dobou trvanlivosti. Pasterizací, což je tepelná technologická úprava, se zničí případné choroboplodné zárodky, takže takto upravené mléko je zdravotně nezávadné. Mléko rozlišujeme na plnotučné mléko s cca 3 % tuku, polotučné s 1,5-2% tuku a odstředěné, které obsahuje zanedbatelných cca 0,5 % tuku. Mléko s nižším obsahem tuku je lehčeji stravitelné. V kuchyni je možné mléko používat velmi všestranně a to především do teplých i studených mléčných nápojů, do polévek nebo omáček. Mléko se používá také jako tekutina při přípravě moučníků, může sloužit k máčení masa nebo vnitřností před jeho další úpravou nebo jako součást zapékací omáčky či salátové zálivky. Z mléka se vaří různé obilninové kaše nebo pudinky. Důležitou roli hraje mléko v dětské výživě a ve výživě některých nemocných osob. 


Další pojmy slovníku:

  • Popkorn (Popcorn)

    Popkorn se připravuje z pražených kukuřičných zrnek, která teplem pukají a získávají bílou barvu a křupou. Odtud pramení i její anglický název...

  • Květák

    Květák patří mezi brukvovité a je z nich nejvyšlechtěnější. Pěstoval se nejdříve na Středním východě, v Evropě je znám od 13. století. Velká bílá...

  • Nálev z bylin

    Nálev z bylin se v domácnosti používá k přípravě léčivých čajů z naťových bylin, listů nebo květů. Používané byliny se v tomto případě nevaří, ale...

  • Grapefruit

    Oblíbený druh citrusu pochází z Karibské oblasti, dnes se pěstuje všude v tropických a subtropických oblastech. Obsahuje enzymy, které povzbuzují...

  • Proso

    Proso je jednoletá obilná tráva pocházející z Asie. Kdysi bylo proso základní obilninou Evropy a konkurovalo tehdy hojně pěstovanému ječmenu....

Recepty s "Mléko":

  • Kokosová šarlota s ovocem

    V mléce rozmícháme pudinkový prášek a cukr a za stálého míchání povaříme. Krém vychladíme, vmícháme kokos a do studeného ušlehanou šlehačku se...

  • Pařené buchtičky -peciválky

    Do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí rozmíchané s cukrem a trochu mléka. Necháme vzejít, pak přidáme zbylé vlažné mléko a trochu soli a...

  • Sýrové krokety

    Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, vyškvaříme, přelijeme do misky a necháme vychladnout. Pak do ní vmícháme na kostičky nakrájené rohlíky, které...

  • Jogurtový závin s jablky

    Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme nastrouhaný tuk, jogurt, vejce a mléko a vypracujeme těsto. Během zpracování je několikrát přeložíme...

  • Koprová polévka s vejcem

    Syrové brambory nakrájíme na malé kostičky a vaříme v osolené vodě s kmínem. K poloměkkým bramborám přilijeme mlékos rozmíchanou moukou a dobře...



Nové příspěvky