Tisk

Mléko

Mléko, v tomto případě u nás nejčastěji používané mléko kravské, je velmi důležitou potravinou. Její význam spočívá v obsahu hodnotných bílkovin, lehce stravitelném mléčném tuku a mléčném cukru a některých vitamínech. Především je však mléko a další mléčné výrobky důležitým zdrojem vápníku a nerostných látek. V prodeji je pasterizované mléko s různým obsahem tuku a různě dlouhou dobou trvanlivosti. Pasterizací, což je tepelná technologická úprava, se zničí případné choroboplodné zárodky, takže takto upravené mléko je zdravotně nezávadné. Mléko rozlišujeme na plnotučné mléko s cca 3 % tuku, polotučné s 1,5-2% tuku a odstředěné, které obsahuje zanedbatelných cca 0,5 % tuku. Mléko s nižším obsahem tuku je lehčeji stravitelné. V kuchyni je možné mléko používat velmi všestranně a to především do teplých i studených mléčných nápojů, do polévek nebo omáček. Mléko se používá také jako tekutina při přípravě moučníků, může sloužit k máčení masa nebo vnitřností před jeho další úpravou nebo jako součást zapékací omáčky či salátové zálivky. Z mléka se vaří různé obilninové kaše nebo pudinky. Důležitou roli hraje mléko v dětské výživě a ve výživě některých nemocných osob. 


Další pojmy slovníku:

  • Sladká smetana

    Smetana je tučná část mléka. Zchladíme-li tučné mléko, usazuje se na jeho povrchu. V domácnostech se z mléka tzv. sbírala, průmyslově se...

  • Chřest

    Chřest jsou mladé výhonky evropské rostliny, která se pěstuje v mnoha odrůdách. Mladé dužnaté výhonky se často bělí přihrnováním zeminy nebo se...

  • Sójový olej

    Sójový olej se vyrábí lisováním ze semen sóji. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny a současně je i cenným zdrojem lecitinu. Obsahuje...

  • Ryzec pravý

    Ryzec pravý je jedlá houba rostoucí na konci léta a na podzim. Roste výhradně pod smrky, ve větším množství se vyskytuje pod mladými smrkovými...

  • Topinambur

    Topinambur se ve větší míře pěstoval pro krmné účely. K vaření v kuchyni pak slouží hlízy bílé odrůdy topinamburu s bělavou nebo načervenalou...

Recepty s "Mléko":

  • Tvarohové palačinky

    V mléce rozmícháme cukr, sůl, vejce, rozetřený tvaroh a mouku. Na pánvi na rozehřátém oleji upečeme tenké palačinky, které naplníme marmeládou a...

  • Krůtí roláda

    Krůtí prsa rozřízneme tak,aby nám vznikl plát.Mírně naklepeme,osolíme a opepříme.Anglickou slaninu nakrájíme na velice malé kostičky a opečeme...

  • Krupicový nákyp s kakaem

    Mléko osolíme špetkou soli, uvedeme do varu, přisypeme tenkým pramínkem krupici a uvaříme za stálého míchání krupičnou kaši. Do zchladlé, ale ne...

  • Pestrá pizza

    V troše mléka s cukrem rozmícháme droždí a necháme vzejít. Do osolené mouky nakrájíme tuk, přilijeme vzešlý kvásek a rychle zpracujeme na hladké...

  • Kuřecí řízky v lahodném těstíčku

    Řízky opláchneme, osušíme, zlehka naklepeme a osolíme po obou stranách. Z mouky, vajec a mléka vyšleháme těstíčko. Do něj přidáme nastrouhané...



Nové příspěvky