Tisk článku

Mleté masové řízky

Na řízky se obvykle používá kompaktní a kvalitnější maso vepřové, drůbeží či rybí. Tím možnost přípravy řízků nekončí, protože se dají připravit i z masa mletého. Výhodou těchto řízků je to, že jsou vždy zaručeně měkké, takže se hodí i pro menší děti nebo starší osoby a leckdy do nich můžeme zapracovat i některé na porci nepoužitelné kousky masa.

Mleté masové řízky

Mleté řízky a vhodné maso

Na mleté řízky lze použít všechny druhy masa, které vybíráme podle chuti nebo možností. Z vepřového masa budou řízky tučnější, ale dá se tímto způsobem zpracovat i bůček. Z hovězího masa budou o něco sušší a méně tučné, ale dají se úsporně připravit i z předního masa. Hodí se i drůbeží vykostěné maso, kde zpracujeme i odřezky od kostí. Stejně tak můžeme použít vykostěné rybí maso. Se správnou úpravou se dají mleté řízky udělat i ze skopového masa nebo zvěřiny. U mletých řízků lze jednotlivé druhy masa i libovolně míchat, což se hodí především pro přípravu směsi z masa tučnějšího a libovějšího.

Mleté řízky a příprava masa

Na mleté řízky samozřejmě můžeme použít maso, které jsme si namleté již obstarali v obchodě. Pokud si meleme maso doma sami, tak je umeleme na střední nebo jemnou strukturu. Místo mletí je můžeme i nasekat, pokud máme přístroj pro tento způsob mělnění masa. Pak už maso zpracujeme tak, že je nastavíme máčenou houskou, osolíme, okořeníme, přidáme další vybrané ingredience a vše důkladně propracujeme. Někdy neuškodí, pokud nám to čas dovoluje, nechat směs proležet několik hodin nebo i do druhého dne.

Mleté řízky a máčené housky

Přidáním máčené housky maso zjemníme. Současně houska slouží pro lepší spojení. Housky nakrájíme na kostky nebo plátky a zvlhčíme tekutinou. Většinou se používá mléko, ale může to být i voda, vývar či víno. Tekutinu se nechá vsáknout, případný přebytek tekutiny musíme odstranit a pak housku rozmělníme tak, aby byla sypká a zapracujeme ji do mletého masa.

Mleté řízky a koření

Mleté maso kořeníme podle druhu masa, podle receptu a především pak podle vlastní chuti. Kromě soli se tradičně používá pepř, majoránka, mletá paprika a chilli koření a pak také zázvor. Vhodné jsou i kořenící směsi. Kromě koření se pro dochucení používá utřený nebo prolisovaný česnek, kořenící bylinky nebo dochucovací přípravky, jako je kečup, sójová omáčka, worcester a další podobné přípravky.

Mleté řízky a další ingredience

Mleté řízky se připravují s jemnou strukturou, proto do nich nepřidáváme žádné hrubší součásti. Jako přidávaná surovina se proto hodí například :

  • sýr: Sýry mohou být tvrdé i měkké. Tvrdé sýry nastrouháme, měkké rozmělníme a promícháme s masem. Chuti řízků prospěje, když se použijí dva i více chuťově odlišných druhů.
  • uzenina: I uzenina by měla být v jemné struktuře. Proto ji buď umeleme nebo nastrouháme. Tímto způsobem můžeme použít šunku, různé salámy či klobásy. Práci si ušetříme, když použijeme již mletou uzeninu, například vinnou klobásu či paštiku.
  • dušené houby: I houby lze přidat do mletých řízků, musí však být předem podušené a umleté nebo jinak rozmělněné.
  • zelenina: Zelenina se hodí pouze tepelně upravená a rozmělněná. Místo do řízků ji spíše použijeme na oblohu nebo zeleninové saláty.

Mleté řízky a tepelná úprava

Z propracované a dochucené masové hmoty tvarujeme ploché řízky. Podle toho, jak je budeme dále připravovat je obalíme buď jen zlehka v mouce nebo v trojobalu či těstíčku. Řízky obalené v mouce pak jen opékáme na tuku a opečené je podáváme nebo je vložíme do zapékací misky a po opečení ještě zapečeme. Pro dietnější úpravu je můžeme jen opéci na suchu nebo na velmi malém množství tuku, opečené mírně podlít a podusit. Řízky obalené v trojobalu nebo těstíčku smažíme ve vyšší vrstvě horkého oleje a ihned podáváme. Jako příloha se k mletým řízků hodí především brambory vařené nebo šťouchané, bramborová kaše nebo lehký bramborový salát.
 





Příspěvky ke článku: Mleté masové řízky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky