Tisk

Mořský jazyk

Mořský jazyk je jedna z nejchutnějších mořských ryb. Patří mezi platýsovité a proto má její tělo zploštělý tvar. Nejlepší maso má kus vážící cca 50 dkg, ale k dostání jsou i větší kusy a u nás většinou mražené. Před úpravou se z ryby odstraňuje hlava, ploutve a stahuje se kůže. Upravená ryba se připravuje jako pečená, dušená, grilovaná a to buď celá nebo nakrájená na malá filátka.


Další pojmy slovníku:

  • Legírování

    Legírování je dnes již téměř zapomenutý výraz pro zahušťování pokrmů smetanou nebo žloutkem a smetanou. Používá se při zahušťování omáček nebo...

  • Kdoule

    Kdoule jsou plody keře nebo stromu kvetoucího růžovými květy, proto se někdy využívá i jako okrasný strom. Jsou to kulovité až podlouhlé malvice...

  • Cedrát

    Cedrát je plod stejnojmenné rostliny, která se dnes pěstuje po celém světě v subtropických a tropických oblastech, ačkoliv původně pochází z...

  • Hejk

    Hejk je mořská dravá ryba, které se také říká mořská štika, protože se živí drobnějšími rybkami. Její správný název je štikozubec obecný, ale je...

  • Yzop lékařský

    Yzop je vytrvalá teplomilná rostlina, která se někdy využívá jako léčivka, ale své použití má i v kuchyni. Používají se čerstvé nebo sušené lístky,...

Recepty s "Mořský jazyk":

  • Mořský jazyk zapečený s broskví

    Porce mořského jazyka pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Pak je osolíme a v horkém oleji po obou stranách opečeme. Opečené porce...



Nové příspěvky