Tisk

Mořský jazyk

Mořský jazyk je jedna z nejchutnějších mořských ryb. Patří mezi platýsovité a proto má její tělo zploštělý tvar. Nejlepší maso má kus vážící cca 50 dkg, ale k dostání jsou i větší kusy a u nás většinou mražené. Před úpravou se z ryby odstraňuje hlava, ploutve a stahuje se kůže. Upravená ryba se připravuje jako pečená, dušená, grilovaná a to buď celá nebo nakrájená na malá filátka.


Další pojmy slovníku:

  • Tvaroh

    Tvaroh je plnohodnotná bílkovina získaná srážením mléka. Jeho obsah bílkovin se vyrovná masu, proto patří k nevýživnějším a nejsnáze stravitelným...

  • Kdoule

    Kdoule jsou plody keře nebo stromu kvetoucího růžovými květy, proto se někdy využívá i jako okrasný strom. Jsou to kulovité až podlouhlé malvice...

  • Kroupy a krupky

    Kroupy a krupky jsou obilninové výrobky získávané z loupaných ječmenných zrn. Kroupy jsou o něco větší než krupky, ale jejich použití je prakticky...

  • Pažitka

    Pažitka je kromě kadeřavé petržele u nás nejznámějším zeleným kořením. Má se však používat především čerstvá, v syrovém stavu, neboť jedině tak si...

  • Pastinák

    Pastinák je kořenová zelenina a pochází z Evropy.Svým vzhledem je velmi podobný petrželi, ale má sladší kořen, který svou chutí spíše připomíná...

Recepty s "Mořský jazyk":

  • Mořský jazyk zapečený s broskví

    Porce mořského jazyka pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Pak je osolíme a v horkém oleji po obou stranách opečeme. Opečené porce...



Nové příspěvky