Tisk článku

Mřížkový koláč

Mřížkový koláč jistě každý zná a umí si ho velmi dobře představit. Ne každý si však už vyzkoušel jeho přípravu a těm méně zkušeným se může zdát příliš pracný. Trochu práce sice dá, ale práce nenáročné a výsledkem je chutný, vzhledný a podle druhu náplně i šťavnatý koláč.

Mřížkový koláč

Mřížkový koláč a těsto

Mřížkový koláč můžeme dělat z těsta kynutého, křehkého nebo listového. Nehodí se těsto piškotové nebo třené, obě tata těsta jsou však výborná pro nepravé mřížkové koláče. Kynuté těsto zaděláváme běžným způsobem s pomocí droždí, můžeme využít i domácí pekárnu. Křehké těsto z mouky, cukru, vajec a tuku necháme odležet v chladničce, je pak křehčí a křupavější. Listové těsto si koupíme nebo si je připravíme doma sami podle některého z receptů.

Mřížkový koláč a náplň

U mřížkového koláče je vždy důležitá náplň. Může to být jedna jediná náplň, většinou se však náplně kombinují a tím se dosáhne jednak lepší chuti, jednak lepšího vzhledu. Všechny náplně musí být dostatečně husté, aby během pečení zbytečně nevytékaly a také by jí mělo být dostatečné množství. Tvaroh zahušťujeme pudinkovým práškem, mák a zavařeninu strouhaným perníkem nebo drcenými piškoty, dušené ovoce strouhankou, piškoty, v některých případech můžeme použít i strouhaný kokos nebo mleté ořechy. Na tvaroh, mák nebo pudink, které tvoří náplň pod mřížkami, můžeme do otvorů klást kousky ovoce. Nejčastěji používáme tyto kombinace :

  • tvaroh, zavařenina
  • tvaroh, mletý spařený mák
  • spařené mleté ořechy, zavařenina
  • dušená jablka nebo jiné ovoce, zavařenina
  • dušená jablka nebo jiné ovoce, tvaroh
  • uvařený pudink, zavařenina

Mřížkový koláč a postup přípravy

Připravené těsto rozdělíme nejméně na tři díly, třetí díl může být o něco menší. Dva díly vyválíme na velikost plechu. První díl vložíme na vymazaný plech, potřeme první náplní, zakryjeme druhým dílem, potřeme druhou náplní a z třetího dílu vytvarujeme mřížky, které šikmo a křížem narovnáme v odstupech na koláč. Při tvarování mřížek můžeme jen prostě ručně uválet válečky v délce podle potřeby. Dobře se pracuje s kynutým těstem a tam se dají vyválet velmi tenké válečky a po dvou je splést. Z křehkého těsta mřížky buď rovněž vytvarujeme ručně nebo vyválíme plát a nakrájíme jej do proužků. U listového těsta použijeme vyválený plát a nakrájené proužky. Existuje také domácí kuchyňské náčiní, které vytvaruje nápodobu mřížky.

Mřížkový koláč a pečení

Všechny druhy těst vkládáme do předehřáté trouby. Před pečením je pro lepší barvu můžeme potřít rozpuštěným máslem, to uskutečníme především u kynutého těsta nebo rozšlehaným vejcem či oslazeným mlékem. Pečeme asi 40 minut, až koláč zrůžoví.

Mřížkový koláč nepravý

Mřížkový koláč nepravý je koláč, který je ještě před pečením nebo v průběhu pečení dozdoben tak, aby napodoboval mřížku. Toto zdobení se hodí na piškotová, třená nebo i jednoduchá, jen zamíchaná těsta a velmi často se ozdobení kombinuje s uložením ovoce. Na zdobení touto mřížkou se většinou používá ušlehaný, ochucený a dostatečně zahuštěný tvaroh. Další surovinou je rovněž zahuštěný sníh z bílků, kde k zahuštění můžeme použít strouhaný kokos nebo mleté ořechy. Obě suroviny se dají v případě potřeby barevného kontrastu obarvit kakaem nebo strouhanou čokoládou, tvaroh i ovocným pudinkem nebo trochou ovocné šťávy. Kvůli úhlednosti nanášíme mřížky na těsto zdobičkou se širší a ostřejší zdobící špičkou.

Mřížkový koláč a podávání

Mřížkový koláč po upečení necháme vychladnout, pak jej krájíme na porce tak, aby vynikla mřížka. Na pravidelném nakrájení si dáme záležet především tehdy, kdy máme v mřížce ještě uložené ovoce. Těsně před podáváním jej jemně pocukrujeme.
 





Příspěvky ke článku: Mřížkový koláč

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky