Tisk článku

Mrkev

Mrkev je nejen běžná, ale také oblíbená zelenina a především po celý rok dostupná. Pod názvem mrkev se skrývají dva druhy a to světlejší mrkev s delším a špičatějším kořenem a karotka se zakulaceným kořenem a jemnější chutí. Toto rozlišování je záležitost spíše pěstitelská a proto dále využijeme všeobecně známý název mrkev. Mrkev je cenná především vysokým obsahem provitaminu A, vitamínů B1 a B2 a mnohými minerálními látkami.

Využití mrkve

Pro mrkev platí, stejně jako pro většinu zeleniny, že nejhodnotnější je v syrovém stavu. Kromě toho ji lze využívat nejrůznějšími způsoby téměř do všech druhů pokrmů.

Mrkev v pomazánkách

Do pomazánek strouháme mrkev vždy najemno a to buď jako přísadu nebo jako základ pomazánky. Doplněná cibulí nebo česnekem, jablky, celerem a dalšími momentálně dostupnými druhy zeleniny, vhodně okořeněná a s trochou jogurtu nebo majonézy je nejen velmi chutná a zdravá, ale také nízkokalorická.

Mrkev v salátech

Mrkev v salátech je oblíbenou surovinou, protože je doplní jak chuťově, tak především barevně. Přidáváme ji buď syrovou nebo do poloměkka uvařenou a strouháme najemno, na nudličky nebo krájíme na kostičky. Můžeme ji přidávat téměř do všech zeleninových salátů, bramborových salátů, masových nebo uzeninových salátů a také samotná mrkev může tvořit základ pro saláty.

Mrkev v polévkách

V téměř nekonečné řadě polévek je mrkev nezastupitelnou ingrediencí. Především to platí pro pravou českou bramboračku a polévky ze směsí zeleniny. Přidávané množství a způsob jejího tvarování do polévky se odvíjí od konkrétního receptu. Vynikající je přídavek mrkve do mixovaných krémových polévek, kde vylepší barvu polévky, jako např. v cibulové polévce.

Mrkev jako příloha

Nejznámější je jistě dušená mrkev a to buď jen podušená na troše másla nebo mírně zahuštěná světlou jíškou. Dušená mrkev může být i zalita smetanou. Velice dobrá je ve směsi zeleniny, kde můžeme zeleninu jen lehce orestovat na tuku tak, aby zůstala křupavá. Pak ji ovšem musíme ihned podávat.

Mrkev v omáčkách

Na prvním místě je samozřejmě použití mrkve do oblíbené svíčkové omáčky. Následují různé úpravy omáček s kořenovou zeleninou, jako jsou všechny možné úpravy omáček tzv. nadivoko. Lze ji ale přidávat i do masových nebo zeleninových gulášů. Velice dobrá je omáčka k těstovinám, kde nejvyšší podíl zeleniny připadá na mrkev.

Mrkev jako hlavní chod

Nejčastěji se mrkev využívá ke smažení. Z mrkve je možné připravit nejrůznější placičky, karbanátky, kuličky a jiné tvary obalované v mouce, v trojobalu nebo v některém z těstíček a rychle usmažené. Kromě toho lze mrkev přidávat i do ostatních pokrmů nebo zeleninových směsí ke smažení či zapékání.

Mrkev v moučnících

Mrkev je také vděčný přídavek do moučníků. Většinou ji přidáváme do třených těst, ať už je pečeme na plechu nebo ve formě jako dort, chlebíček či bábovku. Přidáváme ji syrovou a najemno nastrouhanou. Mrkev moučník barevně oživí, protože těsto získá hezkou oranžovou barvu a po upečení jej udrží déle vláčný.

Mrkev v nápojích

Z mrkve jsou vynikající nápoje nebo přísady do nápojů. Nejčastěji se mrkev využívá jako základ nebo přísada do domácích džusů.

Mrkev jako ozdoba

Z poloměkké mrkve lze tvarovat nejrůznější ozdoby na chlebíčky, obložené mísy nebo slané dorty. Buď ji jenom krájíme na plátky nebo na nudličky, škrabkou můžeme vytvořit hoblinky nebo po obvodu mrkve uděláme pravidelné zářezy a příčným řezem vzniknou ozdobná kolečka. Pomoci si můžeme i vykrajovátky. Fantazii se meze nekladou.
 





Příspěvky ke článku: Mrkev

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky