Výborné mrkvové recepty na 13 různých způsobů! Je libo sladká, dušená, pečená nebo krémová?

Mrkev není žádnou popelkou české kuchyně. Máme ji rádi a hojně ji využíváme.

Které pokrmy z mrkve jsou nejoblíbenější?

Ano, uhodli jste správně – dušená mrkev anebo mrkvový dort!

Pojďte si s námi pochutnat na těch nejlepších receptech s mrkví!

Dušená mrkev

Klasické jídlo pro malé děti je dušená mrkev, pochutnají si na ní ovšem i někteří dospělí.

Co budeme potřebovat

  • 400 g mrkve
  • 1 velká cibule
  • polohrubá mouka
  • sůl
  • cukr
  • olej

Postup

  1. V kastrolu na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme najemno nastrouhanou mrkev.
  2. Společně osmažíme, až mrkev začne vonět.
  3. Zalijeme vodou, přidáme cukr, osolíme a dusíme doměkka.
  4. Nakonec zahustíme moukou.
  5. Podáváme s vařenými brambory.
Miska plná sladké mrkve.
Zdroj: steamykitchen.com

Mrkvový dort

Máte-li rádi sladké zákusky, vyzkoušejte mrkev přidat i do dortového těsta, které díky ní získá pěknou žlutou barvu.

Co budeme potřebovat

  • 180 g krupicového cukru
  • 120 g strouhaných vlašských ořechů
  • 3 vejce
  • 150 g oleje
  • 260 g najemno nastrouhané mrkve
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 0,5 sáčku vanilkového cukru
  • 180 g hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 0,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 0,5 sáčku jedlé sody

Na náplň

  •  měkký tvaroh
  • Máslo
  • moučkový cukr
  • vanilkový cukr
  • nahrubo nasekané vlašské ořechy na ozdobu
  • rostlinná šlehačka

Postup

  1. Nejprve si připravíme těsto: v míse smícháme krupicový cukr a nastrouhané ořechy, vejce, jogurt a mrkev. Doplníme moukou smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou, dochutíme kořením.
  2. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou a vlijeme do něho připravené těsto.
  3. Upečeme v troubě při 140 stupních Celsia asi hodinu a čtvrt.
  4. Po vychladnutí opatrně vyklopíme.
  5. Připravíme si náplň: tvaroh smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, doplníme máslem a vymícháme. Nakonec vmícháme rostlinnou šlehačku.
  6. Upečený dort dvakrát rozřízneme a natřeme náplní.
  7. Vše opět spojíme dohromady a plochy ještě pomažeme náplní.
  8. Nakonec ozdobíme nahrubo nastrouhanými ořechy.
Nadýchaný a vláčný dort z mrkve a bílým marcipánem.
Zdroj: butternutbakeryblog.com

Mrkvová polévka

Polévka z mrkve je snad tou nejlepší zeleninovou polévkou, kterou si lze uvařit.

Co budeme potřebovat

  • 3 mrkve
  • 2 malé syrové brambory
  • majoránka
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • 1 cibule
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce oleje

Postup

  1. Mrkev omyjeme, ostrouháme a nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky.
  3. V hrnci dáme na olej osmažit nadrobno nakrájenou cibuli a k ní potom přidáme nastrouhanou mrkev.
  4. Společně orestujeme, až mrkev zavoní.
  5. Připravíme si světlou jíšku.
  6. Mrkev zalijeme vodou, doplníme jíškou, dobře rozmícháme.
  7. Osolíme a dochutíme muškátovým oříškem a majoránkou.
  8. Až začne voda vřít, přidáme na malé kostky nakrájené brambory.
  9. Vaříme tak dlouho, až brambory změknou.
Krémová polévka ochucená kořením.
Zdroj: livhuwani.com

Zelný salát s mrkví

Mrkev je výborná i do čerstvých salátů, kam dodává sladký a křupavý prvek.

Co budeme potřebovat

  • 200 g mrkve
  • 200 g bílého zelí
  • sůl
  • olej
  • cukr
  • citronová šťáva

Postup

  1. Mrkev omyjeme a najemno nastrouháme.
  2. Zelí opláchneme a nakrájíme na tenké nudličky.
  3. Zeleninu dáme do mísy.
  4. Osolíme a přidáme 2 lžíce cukru dle chuti, abychom salát nepřesladili.
  5. Doplníme citronovou šťávou a několika kapkami oleje a dobře všechno promícháme.
  6. Necháme zaležet a podáváme.
Na nudličky nakrájená mrkev s kešu oříšky a limetkou.
Zdroj: twopeasandtheirpod.com

Mrkvový koláč

Když nemáte příliš času na přípravu sladkého pokušení, vyzkoušejte mrkvový koláč. Ten je hotový poměrně rychle.

Co budeme potřebovat

  • 400 g mrkve
  • 3 vejce
  • 300 g moučkového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1,5 dl oleje
  • 1 dl vody
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry

Postup

  1. Vejce rozklepneme do mísy, přidáme moučkový i vanilkový cukr a společně třeme.
  2. Přidáme vodu a olej a opatrně vmícháme i mouku a kypřicí prášek do pečiva.
  3. Jako poslední přidáváme najemno nastrouhanou mrkev.
  4. Plech vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
  5. Na plech nalijeme připravené těsto a v předehřáté troubě upečeme dozlatova při teplotě 180 stupňů Celsia asi 40 minut.
Krémový koláč s krustou.
Zdroj: onearmedmama.com

Mrkvová buchta s čokoládovou polevou

Recept na buchtu z mrkve je něco, co musíte okamžitě vyzkoušet, hlavně proto, že není vůbec složitá na přípravu.

Co budeme potřebovat

  • 4 vejce
  • 500 g mrkve
  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 g moučkového cukru
  • 200 g oleje
  • 1,5 balíčku prášku do pečiva
  • 1 balení hořké čokoládové polevy

Postup

  1. Vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr a společně třeme.
  2. Potom opatrně přidáváme olej a ještě třeme.
  3. Doplníme jemně nastrouhanou mrkví a opatrně zamícháme.
  4. Nakonec vmícháme mouku a prášek do pečiva.
  5. Těsto nalijeme na plech na pečicí papír a upečeme asi 20 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.
  6. Nakonec si připravíme čokoládovou polevu a tu nalijeme na hotovou mrkvovou buchtu.
Na kostičky nakrájená buchta s krémovou polevou.
Zdroj: rachlmansfield.com

Mrkvový salát

Vyzkoušejte do salátu z mrkve přidat také jablko a šťávu z pomeranče. Získá tím úplně jinou chuť, než na kterou jste zvyklí. Tento salát chutná hlavně dětem.

Co budeme potřebovat

  • 400 g mrkve
  • 1 jablko
  • cukr
  • 1 citron
  • 1 pomeranč

Postup

  1. Mrkev ostrouháme, omyjeme a nastrouháme najemno.
  2. Najemno nastrouháme také omyté jablko.
  3. Vše dáme do misky a doplníme šťávou z citronu a pomeranče.
  4. Můžeme přisladit dle potřeby cukrem.
Sladká mrkvička v křupavém salátku.
Zdroj: pardonyourfrench.com

Mrkvová omáčka

Kromě toho, že se mrkev velmi často přidává do nejrůznějších druhů polévek, spolu s ostatní zeleninou může být i hlavní součástí omáčky.

Co budeme potřebovat

  • 1 cibule
  • 1 kg mrkví
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 litru vývaru
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 lžička kari
  • pepř, sůl

Postup

  1. Mrkev nastrouháme na nudličky.
  2. Zprudka ji osmahneme na cibulce, osolíme, opepříme, přidáme kari.
  3. Zalijeme vývarem.
  4. Omáčku zahustíme světlou jíškou.
  5. Omáčku rozmixujeme a vytvoříme tak hladký krém.
  6. Nakonec ji dochutíme smetanou.

Stále hledáte další využití pro mrkev? Zkuste si pročíst naše tipy, kde vám poradíme, jak na mrkev ve mnoha způsobech.

Talířek s krémovou omáčku z mrkve.
Zdroj: thegeneticchef.com

Zeleninová pomazánka s mrkví a celerem

Tento domácí recept pomazánku z mrkve a s celerem, je tak rychlý, že vám jeho příprava nezabere ani 10 minut!

Co budeme potřebovat

  • 230 g majonézy
  • 230 g zakysané smetany
  • 1 lžíce sušené petrželky
  • 0,5 lžičky soli
  • 0,25 lžičky mletého černého pepře
  • 0,25 lžičky papriky
  • 0,5 lžičky česnekového prášku
  • 0,25 lžičky sušené cibule
  • 1 lžička sušeného kopru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 150 g nastrouhané mrkve
  • 50 g jemně nakrájeného zeleného celeru

Postup

  1. Mrkev oškrábeme a nastrouháme najemno do mísy.
  2. Přidáme najemno nasekaný celer.
  3. V míse prošlehejte všechny ingredience dohladka.
  4. Poté rozmixujte ručním mixérem.
  5. Nechte v chladničce alespoň hodinu, než budete pomazánku podávat.
Chlebíček s jemnou pomazánkou.
Zdroj: vegansandra.com

Hovězí na mrkvi

Tento klasický francouzský hovězí pokrm je dokonalým jídlem v chladném podzimním počasí.

Co budeme potřebovat

  • 500 g mrkve
  • 500 g hovězího masa
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • sůl, pepř
  • hladká mouka
  • lžička kari
  • lžička provensálského koření
  • 1/2 litru vývaru

Postup

  1. Cibuli osmažíme na oleji a přidáme maso a mrkev nakrájené na kostky.
  2. Osolíme, opepříme, okořeníme a zalijeme vývarem.
  3. Vaříme 25 minut.
  4. V malém množství studené vody rozmícháme trochu hladké mouky a omáčku zahustíme dle potřeby, necháme krátce provařit.
  5. Servírujeme s knedlíkem nebo rýží.
Maso v jemné omáčce s pečenou mrkví a vařeným brambrem.
Zdroj: eatwell101.com

Vepřové maso s mrkví

Vyzkoušejte tento recept na dušené maso s mrkví, je to snadné a je to ideální jídlo k rodinné večeři nebo s přáteli.

Co budeme potřebovat

  • 500 g vepřové kýty
  • 5 mrkví
  • 1 ks cibule
  • sůl, pepř
  • 3 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 litru vývaru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce oleje

Postup

  1. Na oleji si orestujeme pokrájenou cibuli, pak přidáme pokrájená kolečka mrkve.
  2. Na ně přidáme maso na kostičky a dusíme do měkka.
  3. Zalijeme sójovkou a občas promícháme.
  4. Lehce podléváme vývarem, dokud není maso hotové.
  5. Servírujeme s bramborem nebo bramborovou kaší.
Měkké vepřové masíčko s cibulí a mrkví.
Zdroj: smalltownwoman.com

Mrkvové muffiny

Možná jeden z nejzábavnějších způsobů, jak jíst zeleninu! Nastrouhaná mrkev dodává svou přirozenou sladkost (a vlákninu) jemným muffinům.

Co budeme potřebovat

  • 270 g hladké mouky
  • 100 g krystalového cukru
  • 50 g hnědého cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 3/4 lžičky zázvoru
  • 3/4 lžičky soli
  • 85 g rozinek
  • 65 g zázvoru nebo 40 g vlašských ořechů, nakrájených na kostičky
  • 2 velká vejce
  • 180 ml vody
  • 70 ml rostlinného oleje
  • 150 g strouhané mrkve

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Formu na muffiny lehce vymažte.
  • Ve střední misce smíchejte suché ingredience včetně rozinek a ořechů nebo zázvoru.
  • Ve velké míse rozšlehejte vejce, vodu a olej.
  • Mokré ingredience vmícháme do suchých a poté vmícháme nastrouhanou mrkev.
  • Těstem naplňte košíčky na muffiny.
  • Pečte 20 až 25 minut.
  • Vyjměte muffiny z trouby a nechte je 5 minut vychladnout.

Pokud vám vadí strouhání mrkve, pak byste si jistě tuto činnost rádi usnadnili, co? Jak ale na to? Zajímá vás, co všechno umí elektrické struhadla a kráječe potravin? Více se dozvíte v recenzi uživatelsky oblíbených elektrických kráječů.

Muffinové košíčky plněné těstem s mrkví.
Zdroj: senseandedibility.com

Mrkvová bábovka

Bábovka z mrkve je upečená z klasických ingrediencí na mrkvový dort, jako je strouhaná mrkev, ananas a vlašské ořechy a nakonec přelitá vanilkovou polevou.

Co budeme potřebovat

  • 250 g krystalového cukru
  • 3 velká vejce
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 500 g strouhané mrkve
  • 400 g konzervovaného drceného ananasu se šťávou
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička soli
  • 750 g mouky
  • 200 g nasekaných vlašských ořechů

Na polevu

  • 500 g cukrářského cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1-2 polévkové lžíce mléka

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Vymažte velkou formu na bábovku.
  • Ve velké míse šlehejte cukr, vejce a olej a vmíchejte vanilkový extrakt.
  • V samostatné velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, skořici a sůl.
  • Suché ingredience postupně zamíchejte do tekutých.
  • Při nízké rychlosti jemně vmíchejte mrkev, ananas a vlašské ořechy.
  • Těsto nalijte do připravené formy a pečlivě rovnoměrně uhlaďte povrch.
  • Pečte asi 1 hodinu 15 minut.
  • Vyjměte z trouby a nechte vychladnout asi 15 minut.
  • Mezitím si připravte polevu.
  • Ve středně velké míse smíchejte ingredience na polevu.
  • Vychladlý koláč pokapeme polevou.
Kousek lahodné bábovky s jemným krémem.
Zdroj: mountainmamacooks.com

Zdravotní benefity mrkve

Zrak
Mrkev obsahuje vitamín A a nedostatek vitamínu A může způsobit xeroftalmii, progresivní oční onemocnění. Xeroftalmie může způsobit šeroslepost nebo potíže s viděním.

Rakovina
Antioxidační účinky karotenoidů – žluté, oranžové a červené organické pigmenty přítomné v mrkvi a jiné zelenině – mohou snížit riziko výskytu volných radikálů.

Lutein a zeaxanthin jsou dva příklady těchto karotenoidů, které mrkev obsahuje. Prospěšný může být také vitamín A a beta karoten.

Kontrola diabetu
Vařená i syrová mrkev má nízký glykemický index. To znamená, že je nepravděpodobné, že by vyvolaly prudký nárůst hladiny cukru v krvi, což může pomoci lidem s diabetem.

Konzumace stravy s vysokým obsahem vlákniny může také pomoci zabránit rozvoji diabetu 2. typu.

Imunitní funkce

Antioxidantem, který mrkev poskytuje, je vitamín C. Ten je nedílnou součástí imunitního systému.

Konzumace vyvážené stravy, která poskytuje dostatek vitamínu C, může pomoci podpořit schopnost těla bojovat s nemocemi a infekcemi a udržovat celkové dobré zdraví.

Vitamin C v mrkvi také přispívá k tvorbě kolagenu. Kolagen je klíčovou složkou pojivové tkáně a je nezbytný pro hojení ran a pro udržení zdravého těla.

Více o mrkvi se můžete dozvědět v našem speciálním článku!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X