Tisk

Mrkev

Mrkev je rostlina pocházející z jižní Asie, kde dnes ještě rostou její nešlechtěné druhy, ale ty můžeme objevit i u nás. Předpokládá se, že se ve 12.století dostala až do Evropy. V současné době se pěstuje na celém světě. Z mrkve se konzumuje kořen, který obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek. Nejdůležitější jsou B karoteny, které také ovlivňují červenou barvu kořene. Mrkev má všestranné kuchyňské využití. Můžeme ji konzumovat syrovou samostatně, v salátech nebo pomazánkách či jako zeleninovou šťávu, tepelně upravovat jako přílohu nebo součást dalších jídel včetně polévek. Můžeme ji i konzervovat nebo mrazit, připravovat jako sirup a přidávat do zavařenin.


Další pojmy slovníku:

  • Polévkové koření

    Polévkové koření je tekutý přípravek k ochucení polévek nebo omáček, případně i jiných jídel. Vždy se jedná o extrakt z masových výtažků, koření a...

  • Kedlubna

    Kedlubna je zeleninou, která patří do zelných odrůd. Ve starších receptech je někdy pojmenována jako brukev, což je původní název plané nešlechtěné...

  • Čokoláda

    Čokoláda a kakao se připravují z plodů mexického stromu kakaovníku (Theobroma cacao), které obsahují 20-30 bílých semen. Z fermentovaných, sušených...

  • Lékořice

    Lékořice je vyšší rostlina pocházející ze Středomoří. U nás zdomácněla už v 16.století na jižní Moravě. Z rostliny se využívají kořeny k přípravě...

  • Karafa

    Je to dekorativní nádoba pro studené nápoje, která má obvykle úzké hrdlo a je často vybavena uzávěrem. Obvykle je vyrobena ze skla, ale může být i...

Recepty s "Mrkev":

  • Zeleninové těstoviny

    Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme odkapat. Očištěnou mrkev nastrouháme na nudličky, pórek nakrájíme nadrobno. Na rozehřátém tuku...

  • Dušená mrkev

    Nastrouháme mrkev, ale před tím ji očistíme. V kastrolku dáme usmažit cibuli a pak na to dáe nastrouhanou mrkev, chvíli dusíme, pak zalijeme...

  • Mrkvové placičky

    Mrkev a brambory nastrouháme nahrubo (na nudličky). Přidáme ovesné vločky, vejce, sůl a pepř. Vše zamícháme a necháme chvilku odstát, aby vločky...

  • Fazolová polévka bulharská

    Namočené fazole uvaříme společně s celerem a mrkví. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme hladkou mouku. Jíšku zředíme a povaříme....

  • Drůbeží polévka pikantní

    V litru vody uvaříme v tlakovém hrnci drůbky, zeleninu a koření. Uvařené maso a zeleninu vyjmeme a nakrájíme na kostičky. V mléce rozmícháme...



Nové příspěvky