Tisk

Mrkev

Mrkev je rostlina pocházející z jižní Asie, kde dnes ještě rostou její nešlechtěné druhy, ale ty můžeme objevit i u nás. Předpokládá se, že se ve 12.století dostala až do Evropy. V současné době se pěstuje na celém světě. Z mrkve se konzumuje kořen, který obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek. Nejdůležitější jsou B karoteny, které také ovlivňují červenou barvu kořene. Mrkev má všestranné kuchyňské využití. Můžeme ji konzumovat syrovou samostatně, v salátech nebo pomazánkách či jako zeleninovou šťávu, tepelně upravovat jako přílohu nebo součást dalších jídel včetně polévek. Můžeme ji i konzervovat nebo mrazit, připravovat jako sirup a přidávat do zavařenin.


Další pojmy slovníku:

  • Anglická slanina

    Anglická slanina je speciální uzený masný výrobek, oblíbený především v anglosaských zemích, kde se plátky slaniny opékají dokřupava. Vyrábí se...

  • Vepřové sádlo syrové

    Syrové sádlo se v domácnosti využívá k domácímu škvaření sádla, jen výjimečně k domácí přípravě slaniny. Při domácím škvaření se syrové sádlo krájí...

  • Suflé

    Je to lehký, nadýchaný pečený dezert se žloutky, bílky a dalšími přísadami. Že by měl být dezert opravdu nadýchaný až načechraný, dokládá název...

  • Legírování

    Legírování je dnes již téměř zapomenutý výraz pro zahušťování pokrmů smetanou nebo žloutkem a smetanou. Používá se při zahušťování omáček nebo...

  • Sladká smetana

    Smetana je tučná část mléka. Zchladíme-li tučné mléko, usazuje se na jeho povrchu. V domácnostech se z mléka tzv. sbírala, průmyslově se...

Recepty s "Mrkev":

  • Míchaný salát

    Všechnu zeleninu očistíme a omyjeme. Nakrájíme na libovolné kousky jako jsou kostičky, proužky, plátky nebo nastrouháme a vložíme do mísy. Podle...

  • Krůtí roládky

    Plátky masa naklepeme, potřeme máslem, osolíme a okořeníme oreganem. Poklademe šunkou a sýrem, vložíme kousek mrkve, špalíček pórku a zabalíme....

  • Zeleninový olej ke grilování

    Olej krátce zahřejeme (nevaříme), přidáme na plátky nakrájenou petržel, mrkev a celer, nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou citronovou kůru,...

  • Bramborový salát s hráškem 1

    Bramborový salát s hráškem 1 Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Mrkev, petržel a celer očistíme a dáme vařit do osolené vody na 10 - 15 minut. Váha kořenové syrové zeleniny...

  • Těstoviny se sýrovou omáčkou a zeleninou

    Dáme vařit mléko (nesmí bublat). Do něho dáme na drobné kostičky nakrájené sýry. Mícháme a necháme sýry rozpustit. Podle chuti osolíme a opepříme....



Nové příspěvky