Tisk článku

Mrkvové moučníky

Jemně strouhanou mrkev přidáváme především do těsta. Mrkví doplněné těsto je po upečení vláčnější a má velmi příjemnou chuť. Kromě toho je těsto pěkné oranžové barvy, takže mrkví můžeme nahradit menší podíl vajec nebo nedostatečné zbarvení žloutku.

Mrkvové moučníky

Mrkvová těsta

Očištěnou mrkev strouháme skutečně najemno na tzv. křenovém struhadle a přidávat ji můžeme do různých těst a péct tak například :

  • • mrkvové kynuté moučníky
  • • mrkvové jednoduché moučníky
  • • mrkvové třené moučníky
  • • mrkvové bábovky
  • • mrkvové dortové korpusy
  • • mrkvové perníky
  • • mrkvové zákusky

Mrkvové kynuté moučníky

Nastrouhanou mrkev vmícháme do mouky před přidáním vzešlého kvásku a pak už dál těsto normálně zpracováváme. Z takto upraveného těsta můžeme péct plněné buchty nebo koláče, výborná je například kombinace s makovou náplní. Bez náplně pečeme vdolečky, které po upečení potřeme marmeládou, sladké rohlíky nebo jinak tvarované neplněné pečivo. Toto kynuté těsto se i dobře smaží, takže z něj můžeme vdolečky i smažit.

Mrkvové jednoduché moučníky

Strouhanou mrkev můžeme přidat i do jednoduchého těsta, které jenom zamícháme a ze kterého pak připravujeme velmi rychlé moučníky. Nic nebrání tomu, abychom tyto moučníky ještě doplňovaly ovocem nebo jinými ingrediencemi podobně jako s těstem bez mrkve.

Mrkvové třené moučníky

Jemně nastrouhanou mrkev vmícháme do našlehané hmoty z tuku, cukru a žloutků před přidáním mouky nebo ji střídavě vmícháváme spolu s moukou. Podle chuti a možností je můžeme péci i s ovocem, ořechy a podobnými přísadami. Hotové moučníky můžeme plnit nebo zdobit krémy a potírat libovolnou polevou.

Mrkvové bábovky

Do bábovek vmícháme jemně nastrouhanou mrkev tak jako u třeného těsta až do našlehané základní hmoty. Mrkev můžeme přidat do celé dávky těsta nebo jenom do části a do formy je vkládat střídavě. Bábovku můžeme ještě doplnit mletými nebo sekanými ořechy a po upečení ji buď jen pocukrovat nebo polít bílou či tmavou polevou. Těsto na bábovky můžeme péci i v jiných formách.

Mrkvové dortové korpusy

Podobně jako bábovku můžeme připravovat i piškotové nebo třené dortové korpusy, které použitím mrkve získají pěknou barvu. Použitá mrkev nebrání plnění dortů zavařeninou, krémy z másla, tvarohu nebo smetany, ovocnými náplněmi ani zdobení polevou.

Mrkvové perníky

I do perníků můžeme využít strouhanou mrkev. Výborně se doplňuje s perníkovým kořením a chceme-li mít perník obzvlášť vláčný, tak ji doplníme strouhanými nebo nadrobno nakrájenými jablky, případně jiným ovocem. Hotový perník můžeme jen pocukrovat nebo polít některou z polev.

Mrkvové zákusky

Mezi zákusky můžeme počítat různé druhy většího cukroví z křehkého těsta. Z tohoto těsta můžeme různě velké tyčinky nebo vykrajovat libovolné tvary. Ihned po upečení je obalujeme ve směsi vanilkového cukru a moučkového cukru. Ze stejného těsta jako tyto jednoduché a rychlé zákusky můžeme připravit zákusky plněné zavařeninou, pudinkem, tvarohem či dalšími náplněmi podle chuti. Těsto vyválené na plát rozkrájíme na čtverce, obdélníky nebo trojúhelníky, naplníme trochou náplně a vytvarujeme dobře uzavřené taštičky nebo rohlíčky. Po upečení je rovněž obalíme v cukrové směsi.
 





Příspěvky ke článku: Mrkvové moučníky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...