Tisk článku

Musaka nejen řecká

Musaka patří mezi tradiční zapékaná jídla, která mají v oblibě především balkánské země. Jedná se o sytý masový pokrm s dostatkem zeleniny, někdy zapékaný i s brambory. Receptů na složení tohoto jídla je v těchto oblastech mnoho a příprava se často liší podle tradic. Nejznámější je možná musaka řecká, kde nesmí chybět lilek. U nás není třeba tolik dbát na tradice a proto si můžeme musaku vyzkoušet na různé způsoby.

Musaka nejen řecká

Musaka a základní suroviny

Na musaku potřebujeme především mleté maso, zeleninu, nejlépe v několika druzích, sůl a koření a zapékací omáčku.

Musaka a maso

Do musaky patří mleté maso. Na Balkáně se do ní využívá maso skopové nebo jehněčí. U nás není spotřeba tohoto druhu masa tolik rozšířena a současně není ani dostatečná nabídka. Můžeme proto použít mleté maso hovězí nebo vepřové, případně směs z obou druhů. Stejně dobře se ale hodí i mleté maso kuřecí nebo krůtí. Maso si buď umeleme doma sami na hrubší strukturu nebo si jednoduše koupíme v obchodě maso již mleté nebo mělněné. Maso předem osmahneme na tuku a částečně je podusíme. Získáme tak jistotu, že bude po zapečení dostatečně tepelně upravené a také nemusíme zapékat příliš dlouho.

Musaka a koření

U musaky kořeníme především maso. Abychom docílili přímořské chutě, tak využijeme především tymián, šalvěj nebo rozmarýn, hodí se samozřejmě i oregano nebo příbuzná majoránka, případně si pořídíme některou z nabízených kořenících směsí. Maso kořeníme do výrazné chuti ovlivněné hlavně tímto bylinkovým kořením.

Musaka bez masa

I když je maso jednou ze základních surovin, tak lze musaku připravit i bez masa, které nahradíme sýrem nebo podušenými houbami.

Musaka a zelenina

Kromě masa je zelenina nezbytnou součástí musaky a svým množstvím by měla objem masa převyšovat. Do klasické musaky se používá především lilek, který mohou nahradit cukety nebo patisony. Dále by neměla chybět rajčata a samozřejmostí je na dochucení cibule a česnek, kterými se při přípravě musaky rozhodně nešetří. Kromě těchto základních druhů zeleniny však můžeme použít i další zeleninu. Hodí se především papriky, z kořenové zeleniny mrkev a celer, květák nebo brokolice i hlávkové zelí. Možná to pak nebude ta pravá klasická musaka, ale jídlo může být stejně chutné. Musaku můžeme doplnit plátky syrových nebo předvařených brambor, s nimi pak není nutné připravovat přílohu.

Musaka a zapékací omáčka

Musaku vždy doplňuje některá ze zapékacích omáček. Správně se používá bešamel uvařený z bílé jíšky zalité mlékem a provařený do hladké omáčky a dochucený. Kromě bešamelu se dá použít i zakysaná smetana rozmíchaná se lžící hladké mouky, podobně použijeme i bílý jogurt. Používáme-li syrové brambory nebo větší množství brambor, tak se vše lépe propeče, když nejdříve vše zalijeme trochou masového vývaru a teprve po zapečení zalijeme zapékací omáčkou.

Musaka, příprava a pečení

Musaka je vlastně jídlo z jednoho pekáče. Proto si vhodný hlubší pekáček nebo zapékací misku vymažeme tukem a můžeme skládat jednotlivé vrstvy. Pokud máme v úmyslu použít i brambory, tak začneme s nimi. Na rozložené plátky brambor vrstvíme na plátky nebo nudličky nakrájenou zeleninu, pak dáme vrstvu masa, případně sýra nebo hub a vrstvy opakujeme do vyčerpání surovin. Zeleninu solíme a neuškodí, když každou vrstvu posypeme nadrobno nasekaným česnekem. Vše pak zalijeme zapékací omáčkou nebo smetanou či jogurtem a zapečeme v horké troubě.
 





Příspěvky ke článku: Musaka nejen řecká

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...