Tisk

Muškátový oříšek

Muškátový oříšek je kulovité sušené jádro pecky muškátovníku pocházejícího z Indonésie. Pecka je pak z masitého plodu podobného meruňce. Prodává se celý nebo mletý. Muškátový oříšek se u nás nejčastěji prodává celý a před použitím se strouhá, vždy však jen velmi malé množství. Koření se jím bílé polévky a omáčky, někdy se přidává do některého ze speciálních kořeněných těst na cukroví a do nádivek. 


Další pojmy slovníku:

  • Pudinkový prášek

    Pudinkový prášek je vyráběn ze škrobové moučky, která zajišťuje tuhnutí pudinku po uvaření a zchladnutí. Pudinkový prášek je již obohacen o...

  • Želatina

    Želatina je zpevňovací přísada pro přípravu rosolů. Vyrábí se průmyslově z vařených hovězích kostí a šlach a dalších jatečných zdrojů. Prodává se...

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je část vepřové nohy s kolenním kloubem a kůží a větším podílem tučnějšího masa. Koleno se především vaří a podává teplé jako ovar s...

  • Jogurt

    Jogurt je vyráběn z kravského mléka zakvašeného jogurtovým zákvasem. Při domácí výrobě podobnou službu udělá zralý jogurt. Jogurt má hustou téměř...

  • Pálivá mletá paprika

    Mletá pálivá paprika se vyrábí ze sušených velmi zralých paprikových plodů a z druhů, které mají zvláště vysoký obsah kapsicinu a tím jsou velmi...

Recepty s "Muškátový oříšek":

  • Francouzské brambory s pórkem

    Svaříme 1/4 l mléka. Uvařené a oloupané brambory pokrájíme na kostičky. Mléko ochutíme solí, pepřem a muškátem a zašleháme do něho vejce. Pórek...

  • Dýňový koláček

    Dýni krátce podusíme s cukrem a citronovou šťávou a pak necháme vychladnout. Ušleháme med, olej a vejce potom přidáme dýni a ostatní suroviny a...

  • Švédské masové kuličky

    K masu přidáme mléko, vejce, najemno nakrájenou cibuli a koření, promícháme, zahustíme solamylem a ještě propracujeme na hladkou směs. Z ní pak...

  • Lotrinský koláč se sýrem

    Těsto rozválíme, vyložíme jím studenou vodou vypláchnutou formu a dno propícháme vidličkou. Slaninu rychle osmahneme a polovinu rozložíme na dno...

  • Holandský řízek

    Mleté maso osolíme a opepříme a dáme špetku oříšku a zalejeme troškou mléka, zamícháme a nasypeme tam ještě strouhaný sýr. Pak už jen obalujeme v...



Nové příspěvky