Ze slepice nejen vejce

Slepice je považována výhradně za zprostředkovatele vajíček. Už ale zapomínáme na to, jak vynikající jídla se dají ze slepice připravit.

Nejen, že je slepičí maso chutné, ale v první řadě je velmi dietní a zdravé. Proto bychom neměli zapomínat na tuhle skvělou variantu masa a zahrnout ho do našich jídelníčků.

My jsme si pro vás připravili 3 snadné recepty na slepici, které nadchnou každého vašeho strávníka.

1. Slepičí polévka

Čím jiným začít než polévkou. Už i naše babičky říkali, že „polévka je grunt a maso je špunt“. Vyzkoušejte recept na slepičí polévku, s kterým máte zaručené, že výsledek postaví na nohy snad úplně každého.

Ingredience:

  • Slepičí skelet
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • pepř
  • nové koření
  • sůl nebo vegeta
  • vejce
  • 2 litry vody

Postup:

  1. Slepičí skelet dáme do studené vody, přidáme mrkev, celer a petržel, nakrájené na kostičky.
  2. Okořeníme celým pepřem, novým kořením a osolíme nebo přidám vegetu.
  3. Vaříme mírným varem 30 až 45 minut.
  4. Asi 5 minut před dovařením přidáme nudle a nakonec můžeme přidat i rozšlehané vejce.

Slepičí polévka

2. Pečená slepice

Ingredience:

  • 1 slepice
  • 5 dkg slaniny
  • 5 dkg másla
  • sůl
  • 1 velká cibule

Postup:

  1. Slepici uvaříme ve slané vodě téměř doměkka a vyjmeme.
  2. Na prsou ji protkneme slaninou a opečeme na rozpáleném másle se zbytkem slaniny.
  3. Přisolíme ji podle potřeby, můžeme i okořenit podle chuti a vložíme ji do pekáče.
  4. Zasypeme ji nakrájenou cibulí, zakryjeme a pečeme v troubě.
  5. Během pečení ji podléváme vývarem ze slepice a vypečenou šťávou. Dokud není úplně měkká, pečeme ji zakrytou a dostatečně podlitou, aby se i částečně dusila.
  6. Nakonec ji prudce opečeme do červena.

Pečená slepice

Vhodnou přílohou jsou brambory, ale nikdo určitě nepohrdne ani bramborovým knedlíkem s červeným zelím. Hodí se podávat i s dušenou rýží nebo zeleninovým salátem.

3. Dušená slepice na houbách

Ingredience:

  • 1 slepice
  • 20-30 dkg lesních hub nebo žampionů
  • cca 4 dl vody
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce kečupu
  • 1 cibule
  • pepř
  • sůl
  • 2 hřebíčky
  • 1 snítka libečku
  • drcený kmín

Postup:

  1. Slepici omyjeme, očistíme a rozdělíme na 4-6 porcí. Porce osolíme a opepříme.
  2. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na rozehřátém másle.
  3. K osmahnuté cibuli přidáme naporcovanou slepici, libeček a hřebíčky. Podlijeme vodou a zakryté hodinu dusíme.
  4. Podle potřeby podlíváme a občas slepici obrátíme.
  5. Poté přidáme houby a drcený kmín, vložíme do trouby a zakryté pečeme, dokud není slepice téměř měkká.
  6. Po změknutí odkryjeme a dopečeme. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby horkou vodou.
  7. Nakonec k měkké slepici přimícháme do šťávy kečup.

Dušená slepice

Vhodnou přílohou k tomuto pokrmu je dušená rýže.

Nemáte chuť na slepici, ale přece jen byste ocenili drůbeží maso? Vyzkoušejte recept na bažanta na víně a proměňte běžnou večeři s rodinou v kouzelný okamžik.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *