Tisk článku

Na talíři slepice

Slepice se na talíři objevuje z drůbeže asi nejméně často. Je to způsobeno zřejmě alespoň částečně tím, že slepice nejsou produkovány na maso, jako je tomu u kuřat, kachen a krůt, ale kupujeme vlastně vyřazené nosnice. Ale takhle tomu bylo vždycky a přesto se ze slepice vařila velmi dobrá jídla a především vynikající polévky.

Na talíři slepice

Příprava slepice

Slepici kupujeme většinou mraženou a o různé váze. Necháme ji zvolna rozmrznout, pak ji omyjeme zvnějšku i zevnitř a dočistíme některé opomenuté části peří, které na ní dost často bývají. Slepice vyžaduje delší dobu přípravy a bývá nejlepším řešením ji nejdříve povařit buď zcela doměkka nebo alespoň do poloměkka a pak ji případně dodusit nebo dopéct. Vynikající je pro její vaření dostatečně velký tlakový hrnec, protože v něm je uvařena za zhruba hodinu, u větší nebo starší slepice trvá její změknutí o něco déle. Ze slepice odsekneme letky a pařátky, oboje můžeme dát vyvařit. Podle toho, jestli chceme mít silnější vývar nebo chutnější maso, tak slepici vkládáme do studené nebo vroucí osolené vody. Jestliže je to podle receptu třeba, tak můžeme přidat i koření. Měkkou nebo poloměkkou slepici vyjmeme, vývar procedíme a pokračujeme v další přípravě.

Slepičí polévka

Vývar ze slepice patří k nejlepším masovým vývarům vůbec. Proto byl vždy pokládán za vhodný posilující vývar pro nemocné a rekonvalescenty. Z tučnější slepice, což je dnes už jen výjimka, může mít vývar nežádoucí podíl tuku, který se odstraní tím, že se vývar nechá vychladnout a ztuhlý tuk se lžící stáhne a využije při jiném vaření. Chuť vývaru je velmi jemná a proto není nutné jej nijak zvlášť kořenit. Přidáváme do něj pouze zeleninu a některou ze zavářek. Jemné vlasové nudle, nejlépe domácí výroby, patří ke klasice. Kromě nudlí to mohou být i nočky, jemný svítek nebo palačinkové nudle.

Slepice s omáčkou

Velmi často se slepice připravuje s omáčkou. Slepici předem povaříme alespoň do poloměkka, rozporcujeme a porce pak dodusíme spolu s omáčkou. Při porcování můžeme odstranit větší kosti a některé části příliš hrubé kůže. Pokud nemá někdo rád v omáčce kosti a kůže, pak je možné slepici uvařit doměkka, maso ze slepice obrat a kůži a kosti zcela odstranit. Obrané maso se přidává do hotové omáčky prohřát. Podle vybraného receptu připravíme základ omáčky a ředíme jej slepičím vývarem. Omáčky mohou být různé. Oblíbená je slepice na paprice s omáčkou okořeněnou mletou paprikou a doplněnou smetanou, může to být i rajská omáčka, houbová omáčka, smetanová omáčka, guláš nebo omáčka připravená na způsob svíčkové. Vhodné jsou všechny obvyklé přílohy podávané k omáčkám, jako knedlíky, noky, těstoviny nebo dušená rýže.

Slepice pečená


hceme-li slepici péct, tak ji nejdříve předvaříme do poloměkka. Pak ji rozporcujeme a zakrytou ji v pekáči pečeme na másle nebo slanině doměkka. Můžeme doplnit zeleninou, houbami nebo některým z koření. Slepice se často peče s cibulí, kořenovou zeleninou a s kořením, které ji ochutí tzv. nadivoko. Jakmile začne slepice měknout, odkryjeme ji a zprudka pečeme tak,a by se vytvořila kůrčička. Proto také během tohoto dopékání potíráme slepici vypečenou šťávou. Jako přílohu k pečené slepici podáváme různě upravené brambory nebo bramborové knedlíky, zelí nebo zeleninový salát.

Slepice zapékaná

Na zapékání se hodí především obrané uvařené maso ze slepice, kde nejsou žádné kosti a kousky kůže. Zapékat můžeme se zeleninou, houbami, sýrem i s přílohovými potravinami jako je rýže, těstoviny nebo brambory. Protože maso je již uvařené a měkké, tak doba zapékání se řídí druhem ostatních surovin, které podle potřeby předvaříme nebo jinak tepelně upravíme. Pak na zapékání stačí zhruba 30 minut. Zapékané jídlo ze slepice můžeme před dopečením sypat sýrem nebo přelévat kysanou smetanou, jogurtem nebo některou ze zapékacích omáček. Přílohu k takto zapékané slepici volíme z brambor nebo pečiva.

Slepice smažená

Na smažení se hodí jen uvařené a obrané maso ze slepice. Drobně nasekané se může míchat i s jiným masem, zeleninou nebo houbami a po smíchání s vejcem, zahuštění a okořenění se z vypracované směsi tvarují a smaží karbanátky nebo placičky. Hodí se k nim brambory a tatarská omáčka nebo bramborová kaše s kompotem nebo zeleninovým salátem.
 





Příspěvky ke článku: Na talíři slepice

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky