Tisk článku

Na velikonoce mazanec nebo věnec

Podobným symbolem, jako je pro vánoční svátky vánočka, je na pro velikonoční svátky mazanec. Obě tradiční pečiva se odlišují jen tvarem, kynuté těsto bývá stejné nebo velmi podobné. Mazanec tvarujeme jednoduše jako kulatý bochánek a před upečením jej na povrchu můžeme ozdobit loupanými mandlemi. Ještě bližší vánočce je pletený věnec, který můžeme i plnit nádivkami.

Na velikonoce mazanec nebo věnec

Velikonoční mazanec

Většinou se připravuje z kynutého těsta. Z 50 dkg mouky a dalších přísad podle receptu jsou dva příhodné, středně velké bochánky, které se vejdou najednou na plech. Podle potřeby se tak mohou vybrané recepty zvýšit nebo zkrátit na požadované množství. Pokud kynuté těsto z nějakých důvodů nevyhovuje, tak se dá poměrně dobře nahradit třeným těstem, do kterého přidáváme tvaroh. Toto těsto je kypré a vláčné a poměrně dlouho tak i vydrží. Do těsta přidáváme rozinky máčené v rumu nebo ovocné šťávě, sekané spařené a oloupané mandle, ořechy nebo sušené předem namočené ovoce.

Příprava těsta na velikonoční mazanec

Na kynuté těsto si nejdříve připravíme kvásek z droždí, cukru, vlažného mléka a trochy mouky a necháme jej vzejít, což znamená, že by měl asi o polovinu zvětšit svůj objem. Pak si připravíme mouku a trochu ji osolíme. Sůl promícháme s moukou, aby se nedostala do styku s droždím, kterému by omezila kynutí. Přidáme cukr, rozpuštěný vlahý tuk a vlažné mléko, přilijeme kvásek a propracováváme těsto tak dlouho, až je hladké a pružné. Majitelé domácích pekáren mohou těsto nechat propracovat tomuto užitečnému přístroji. Těsto necháme na teplém místě kynout asi 45 minut, pak do něj zamícháme rozinky, ořechy a vše ostatní, čím chceme mít mazanec ochucen a necháme jej ještě chvíli kynout. Na vále vypracujeme velké nebo menší bochánky, vložíme je na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem a opět necháme chvíli kynout.

Pečení velikonočního mazance

Na dostatečně vykynutém mazanci uprostřed nařízneme nebo nastřihneme křížek. Nejedná se ani tak o symbol, jako o praktické opatření, které během pečení zajišťuje odvod páry. Mazanec pak neklesne a je pěkně vyklenutý. Celý mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, pak má upečený mazanec zlatohnědou barvu. Na povrchu jej můžeme ještě dozdobit několika nebo více kousky půlených a oloupaných mandlí. Plech s mazancem vkládáme do trouby, kterou předehřejeme asi na 220°C. Při této teplotě pečeme asi 15 minut, pak teplotu zmírníme na 180°C a podle velikosti mazance dopékáme ještě asi 30-40 minut. Dostatečné propečení zkontrolujeme vpíchnutím špejle. Pokud se mazanec shora více peče a příliš tmavne, tak povrch zakryjeme alobalem. Upečený mazanec necháme vychladnout, pak jej hustě pocukrujeme.

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec připravujeme ze stejného nebo velmi podobného těsta jako mazanec. Protože na věnec je větší potřeba těsta, vybraný recept si propočítáme na zhruba 80 dkg až 1 kg mouky. Mouku používáme většinou polohrubou, může to být však i hladká nebo obě mouky smíchané. Ze všech surovin vypracujeme kynuté těsto, které necháme na teplém místě řádně vykynout. Pak jej vyklopíme na vál a rozdělíme na potřebný počet a velikost dílů. Jednotlivé díly vyválíme na válečky a spleteme do copu. Můžeme splétat ze tří silnějších pramenů spodní díl a vrchní díl ze dvou stejně silných nebo tří slabších pramenů. Spletené prameny spodního dílu stočíme do věnce a upleteme vrchní díl. Ze tří pramenů pleteme rovněž cop, dva díly pouze přehazujeme přes sebe. Vrchní díl usadíme na spodní, přichytíme kousky špejlí a necháme na vymazaném plechu dokynout. Věnec můžeme samozřejmě péci i jednoduchý bez vrchního dílu.Před pečením věnec potřeme vejcem a upečeme. Pečeme nejméně hodinu, po krátkém zapečení v horké troubě pokračujeme při mírnější teplotě.

Velikonoční plněný věnec

Velikonoční věnec můžeme i plnit. Až do přípravy pramenů pokračujeme stejně jako u jenom kynutého věnce. Věnec může být jednoduchý nebo s vrchním dílem. Jednotlivé díly připravené na prameny rozválíme na obdélník, naplníme nádivkou, uzavřeme a doválíme váleček potřebné délky. Nádivka se používá klasická. Může být maková, tvarohová, ořechová nebo povidlová, ale nádivky můžeme do pramenů i střídat. Naplněné prameny spleteme do copu a uzavřeme do věnce, stejně si počínáme i v případě, že dáváme vrchní díl.

Velikonoční věnec na výzdobu

Jen pro výzdobu si můžeme upéct věnec z poněkud ošizeného těsta, do kterého nedáváme tuk ani cukr kromě kvásku a zaděláváme jen vodou. Před pečením jej však pro barvu potřeme vejcem. Do věnce můžeme zapíchat a zapéct skořápky z vyfouknutých vajec obarvené různými barvami. Nebo věnec zdobíme až po upečení vajíčky, stužkami, větvičkami, vše podle vlastní fantazie.
 





Příspěvky ke článku: Na velikonoce mazanec nebo věnec

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...