Tisk článku

Nadýchaná bublanina

Bublanina lehká jako dech, to je oblíbený letní moučník. Letní převážně proto, že se do ní zapéká drobné ovoce, které postupující sezóna přináší a můžeme tak ve větší míře využít i naše domácí ovoce. Oblíbená pak určitě i proto, že její příprava není nijak náročná a spolu s ovocem tvoří výborný, lehký a šťavnatý moučník.

Nadýchaná bublanina

Bublanina a vhodné těsto

Těsto na bublaninu může být piškotové, třené s tukem, olejem nebo s použitím jogurtu či smetany, výjimečně se používají i těsta, připravená ze strouhanky, samotných bílků nebo těsto kynuté. Aby byla bublanina opravdu nadýchaná, neobejdeme se u piškotového těsta bez většího počtu vajec, u třeného těsta pak bez vajec a kypřícího prostředku. Kynutá těsta kypříme droždím. Těsto důkladně zpracujeme podle doporučeného postupu pro příslušný typ těsta a vkládáme je do vymazaného a u piškotových a třených těst ještě moukou, jemnou strouhankou nebo strouhaným kokosem vysypaného plechu s vyšším okrajem. Tuto proceduru můžeme nahradit pečícím papírem, který pro jistotu trochu potřeme olejem. Těsto trochu rozetřeme ke krajům, protože pečením střed více nabývá. Těsto poklademe zvoleným očištěným, opláchnutým a dobře okapaným nebo osušeným ovocem. Aby neklesalo ke dnu, tak je předem zlehka obalíme v hrubé mouce. Pečeme zvolna v předehřáté troubě. Po upečení necháme vychladnout a pak krájíme na čtverce nebo obdélníky. Péci můžeme i v dortové formě nebo v hlubší koláčové formě se stejnou úpravou před pečením.

Bublanina a ovoce

Do bublaniny se hodí především drobné ovoce, které nám ji podle své doby dozrávání umožňuje připravovat pokaždé s jinou chutí. Postupně se tak na našem stole může objevit bublanina :

  • rebarborová: Rebarbora sice není ovoce, ale jako ovoce se dá použít. Stonky rebarbory musíme před použitím oloupat a nakrájet na kratší kousky. Dbáme především na to, aby byla rebarbora ještě mladá a její stonky nedřevnatěly. Protože je dost kyselá tak buď sladíme více těsto nebo ji upečení silně pocukrujeme, případně můžeme nakrájené kousky před rozložením na těsto obalit v cukru. Hodí se pro ni těsta třená i piškotová.
  • jahodová: Jahodová bublanina má vynikající chuť. Používáme spíše drobnější jahody, pokud si nemůžeme vybírat, tak ty větší překrájíme na polovinu. Hodí se pro ni především piškotová těsta, ale výborná je i z jiných těst, včetně sněhového těsta z bílků.
  • třešňová: Třešně patří ke klasickému ovoci do bublaniny. Je jen na nás, zda je předem vypeckujeme nebo ponecháme s peckami, ale při odstranění pecek se bublanina rozhodně lépe krájí a jí. Třešně většinou nemívají po upečení výraznou chuť, tak s nimi při pokládání na těsto nešetříme. Hodí se pro ni piškotová, třená i jogurtová těsta.
  • višňová: Višně jsou svou pikantnější chutí pro bublaninu vynikající. Pro zmírnění kyselosti je můžeme předem obalit v troše krupicového cukru. Pro odpeckování platí totéž, co pro třešně.
  • malinová: Malinová bublanina vyniká nejen jemnou chutí, ale především svou vůní. Maliny pouští při pečení více šťávy, proto je nezapomeneme předem obalit v troše mouky.
  • borůvková: Borůvky jsou vynikající v každém moučníku. Používáme je přebrané a předem je trochu obalíme v mouce nebo cukru. Na borůvkovou bublaninu můžeme použít piškotová i třená těsta.
  • ostružinová: S ostružinami dosáhneme krásné barvy. Po upečení však bývají kyselejší, proto je můžeme předem obalit v troše cukru.
  • rybízová: Rybíz obereme ze stopek a kuličky rybízu po oprání a okapání obalíme v mouce a hustě jimi posypeme připravené těsto.
  • angreštová: Z angreštu musíme před použitím odstranit zbytky stopek a okvětí.
  • meruňková: Meruňky používáme v každém případě vypeckované a rozdělené na poloviny, které na těsto rovnáme řeznou stranou dolů. Větší plody můžeme nakrájet i na menší kousky. Vhodná jsou především třená těsta.
  • broskvová: S broskvemi do bublaniny postupujeme podobně jako u meruněk. Pokud máme broskve s drsnější slukou, tak je můžeme krátce spařit a slupku odstranit. I na broskvovou bublaninu se hodí především třená těsta.
  • švestková: Švestky na bublaninu vždy vypeckujeme, rozpůlíme a rovnáme je podobně jako meruňky řeznou stranou dolů. Protože potřebují déle péct, hodí se především třená těsta a chutná je i bublanina z kynutého těsta.
  • jablková: Všestranně použitelná jablka se samozřejmě dají využít i do bublaniny, pokud nemáme momentálně jiné ovoce. Dáváme je do ní vždy oloupaná a nakrájená na měsíčky. Pro chuť je předem obalujeme ve skořicovém cukru nebo v cukru smíchaném s mletou skořicí.

Bublanina a obměny

Kromě obměňování ovoce můžeme dělat i drobné změny v přípravě těst. Jednou z nich je to, že do těsta přidáme kakao nebo strouhanou čokoládu, mletý kokos či mleté ořechy. Do těsta se švestkami nebo jablky můžeme i přimíchat trochu mletého nebo nemletého máku. Kromě obměny v těstech můžeme mezi ovoce rozložit čokoládu nalámanou na kousky, posypat je strouhaným kokosem a podobné úpravy. Podáváme ji nakrájenou na čtverce a můžeme zdobit šlehačkou.
 





Příspěvky ke článku: Nadýchaná bublanina

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky