Tisk

Nálev z bylin

Nálev z bylin se v domácnosti používá k přípravě léčivých čajů z naťových bylin, listů nebo květů. Používané byliny se v tomto případě nevaří, ale jen spařují vroucí vodou. Spaření umožňuje rozpuštění látek nerozpustných ve studené vodě a naopak jejich ochránění před zničením varem. Po spaření se nechá nálev podle doporučení zakrytý asi 15-30 minut ustát. Před použitím se scedí a pije se teplý.


Další pojmy slovníku:

  • Želatina

    Želatina je zpevňovací přísada pro přípravu rosolů. Vyrábí se průmyslově z vařených hovězích kostí a šlach a dalších jatečných zdrojů. Prodává se...

  • Bageta

    Bageta je bílé pečivo původem z Francie. Pravé francouzské bagety, ve francouzštině baguette, jsou silně křupavé, úzké a velmi dlouhé večky a...

  • Bramborová moučka

    Bramborová moučka se vyrábí ze škrobnatých brambor. V podstatě se jedná o koncentrovaný sušený škrob. Nejznámější obchodní název je Solamyl a tak...

  • Ovesné vločky

    Z celých zrn ovsa jsou lisováním vyráběny ovesné vločky. Pro výživu jsou velmi důležité, protože obsahují ze všech obilovin nejvíce bílkovin a...

  • Jogurt

    Jogurt je vyráběn z kravského mléka zakvašeného jogurtovým zákvasem. Při domácí výrobě podobnou službu udělá zralý jogurt. Jogurt má hustou téměř...

Recepty s "Nálev z bylin":

  • Uherská pěna

    Máslo vyšleháme do pěny. Pak zašleháme lučinu nebo tvaroh, přidáme umletý nebo nastrouhaný salám, dosolíme podle potřeby a vyšleháme do pěny....

  • Pečenáče z hub

    Tvrdé houby nakrájíme na větší kousky, osolíme, obalíme v trojobalu a usmažíme jako řízky. Vychladlé kousky naskládáme do sklenic, proložíme...

  • Aspiková směs

    Salám a vejce nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli nadrobno, zeleninu, okurky a případně i houby překrájíme podle potřeby na malé kousky. Vše...

  • Králík na divoko

    Do vody vložíme koření a česnek a povaříme asi 10 minut. Králíka naporcujeme, osolíme, zalijeme nálevem a necháme do druhého dne odležet. Pak jej...

  • Utopenci z vajec

    Suroviny na nálev svaříme a necháme jen mírně prochladnout. Vejce oloupeme a složíme je do sklenice, kde je proložíme na kroužky nakrájenou...



Nové příspěvky