Tisk

Nálev z bylin

Nálev z bylin se v domácnosti používá k přípravě léčivých čajů z naťových bylin, listů nebo květů. Používané byliny se v tomto případě nevaří, ale jen spařují vroucí vodou. Spaření umožňuje rozpuštění látek nerozpustných ve studené vodě a naopak jejich ochránění před zničením varem. Po spaření se nechá nálev podle doporučení zakrytý asi 15-30 minut ustát. Před použitím se scedí a pije se teplý.


Další pojmy slovníku:

  • Worcesterová omáčka

    Pod původním názvem Worcester sauce, v Čechách upraveným na "vorčestr" se skrývá již upravené tekuté koření s ostrou vůní a zvláštní...

  • Vepřové maso

    Vepřové maso patří mezi oblíbený druh masa, pro který lze použít všechny tepelné úpravy, takže se z něho připravuje dlouhá řada jídel. Bývá i...

  • Brambory

    Brambory jsou hlíznatou rostlinou dovezenou do Evropy z Jižní Ameriky v druhé polovině 16. století a příbuznou například s rajčaty. U brambor se...

  • Vepřové sádlo syrové

    Syrové sádlo se v domácnosti využívá k domácímu škvaření sádla, jen výjimečně k domácí přípravě slaniny. Při domácím škvaření se syrové sádlo krájí...

  • Rostlinný tuk

    Rostlinný tuk je získáván speciálními technologickými postupy z rostlin, které obsahují tuky. V podstatě se jedná o tytéž rostliny, ze kterých je...

Recepty s "Nálev z bylin":

  • Okurková čal. se zelím a paprikami

    Zeleninu nakrájíme, vložíme do velké mísy, přelijeme horkým nálevem a občas promícháme. Po vychladnutí vše napěchujeme i s nálevem do sklenic....

  • Jarní bramborová nádivka

    Vařená vejce a brambory oloupeme a nastrouháme, oboje můžeme protlačit kolečkem. Přidáme kukuřici, koření a nasekané bylinky. Směs osolíme a...

  • Zapékaná pohanka s drůbežím masem a jablky

    Pohanku opražíme na troše oleje, zalijeme vodou, osolíme a povaříme. Pečené nebo vařené maso nakrájíme na kostičky, přidáme nadrobno pokrájenou...

  • Houbový salát

    Houby a cibuli drobně nakrájíme, vejce a celer nastrouháme a vše promícháme s majonézou. Osolíme, opepříme, přidáme hořčici a nasekanou pažitku....

  • Sterilovaný zelný salát

    Zelí nakrouháme, papriky bez jádřince nakrájíme na nudličky, oloupané kedlubny na kostičky, cibuli a mrkev na kolečka. Doplníme ještě scezeným...



Nové příspěvky