Tisk článku

(Ne)celozrnné výrobky

Množství cereálií, které jsou dostupné na našem trhu a jíme je k snídani, ve skutečnosti celozrnné nejsou. V průběhu výroby dochází k tzv. vymílání, což je proces, při kterém jsou zrna zbavena svého obalu a klíčku. Po vymílání zůstane pouze endosperm, který obsahuje méně vlákniny, vitamínů a minerálů než obal a klíček zrna. Endosperm je především zásobárnou škrobu a bílkovin. V klíčku je ukryto velké množství živin a to jednoduché cukry, bílkoviny, aminokyseliny, vitamín E a B1 a tuk. Klíček je základem rostliny, slouží jako zárodek nové rostliny. Vnější obal chránící zrno tzv. otruba je zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B, minerálních látek a proteinů.

(Ne)celozrnné výrobky

Některé potravinářské společnosti zvolily pro výrobu cereálních výrobků technologii zpracování kompletního zrna. Tato technologie zaručuje, že vyrobené potraviny jsou zdravé a výživné, tedy celozrnné. Potraviny vyrobené touto technologií jsou na obale označeny speciálním logem, žlutým klasem na zeleném podkladu.

Cereálie

Když se řekne celozrnný
Pokud je mouka vyráběna klasickým způsobem, dochází k rafinaci nebo mletí zrna. Před mletím se odstraní obalové vrstvy zrna, mele se tedy pouze endosperm. Takto zpracovaná mouka při výrobě přijde o spoustu vitamínů, minerálních látek a především o vlákninu.
Když je vyráběna celozrnná mouka, melou se všechny části zrna včetně obalových vrstev. Nerafinované potraviny a mouka obsahují velké množství přírodní vlákniny, antioxidantů, vitamínů a nerostných látek.

Celozrnné výrobky pomáhají shazovat nadbytečná kila
Pokud chceme podpořit redukci váhy, doporučuje se do jídelníčku zařadit celozrnné výrobky. Vědecky bylo prokázáno, že pokud má člověk dostatečný příjem vlákniny ze stravy, stačí mu poloviční přísun kalorií. Celozrnné potraviny bychom měli do jídelního lístku zařadit pravidelně a to minimálně 3x za den, tím si zajistíme přísun a správnou kombinaci živin přínosné pro naše zdraví.

Jaký je příjem vlákniny v ČR?
Češi dávají přednost typicky české kuchyni, což vede k velice nízkému příjmu vlákniny během dne. Čech příjme průměrně 12 gramů vlákniny během dne, ale doporučená denní dávka vlákniny je stanovena na 25 – 30 gramů za den.

Fyziologická funkce vlákniny
Vláknina zrychluje střevní peristaltiku, dodává živiny bakteriím, které pozitivně působí na náš trávicí trakt. Příjem vlákniny je doporučován diabetikům, jelikož zpomaluje absorpci sacharidů a tím snižuje riziko zvýšení hladiny cukru v krvi. Pokud máme dostatečný příjem vlákniny, předcházíme zácpě, zvyšujeme objem stolice a je upravena pasáž tlustého střeva.
 

Zdroj: sRecepty.cz





Příspěvky ke článku: (Ne)celozrnné výrobky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky