Tisk článku

Nedělní moučník s banány

V pozdním jaru je někdy obtížné zvolit moučník podávaný po nedělním obědě, zvláště pokud jsou v rodině oblíbené ovocné moučníky. Jablka už ztrácejí svoji kvalitu, čerstvé ovoce zatím není, takže když nechceme použít kompot, zbývají citrusové plody a banány, kterých je v současné době na trhu dostatek. Právě z banánů je možné připravit moučník s méně obvyklou chutí.

Nedělní moučník s banány

Příprava banánů do moučníků

Banány kupujeme zralé, s vybarvenou žlutou slupkou a uchováváme je jen velmi krátkou dobu v chladné místnosti nebo v přihrádce na ovoce a zeleninu v chladničce. Zelené banány, necháme dozrát do žluté barvy v teple. Banány by neměly mít příliš tmavých skvrn na slupce a po oloupání už vůbec nikde ne. Nevýhodou banánů je to, že na vzduchu tmavnou, takže vybíráme moučníky, kde je zcela zakrýváme jakýmkoliv krémem včetně pudinku nebo želatiny tak, aby k nim neměl přístup vzduch nebo pečeme současně s těstem. Tmavnutí odpomůžeme částečně i tím, že banány před umístěním do moučníku pokapeme citronovou šťávou.

Banánové moučníky

Banány je možné použít téměř do všech druhů moučníků. Mohou to být řezy, bábovky, dorty, rolády nebo velmi rychlé nepečené moučníky a ještě rychlejší dezerty.

Banánové řezy

Rozmačkané banány přidáváme do třených nebo piškotových těst a pečeme současně s těstem. Těsta mohou být zbarvena nebo ochucena kakaem, kávou, ovocnou šťávou, se všemi těmito barvami i chutěmi se banány dobře snášejí. Takto lze připravit i perník. Pečeme většinou v plátech na plechu nebo menší množství v koláčové formě. Po upečení řezy podle chuti doplňujeme některým z jemných krémů, pudinkem a různými polevami. Krájíme na kostky nebo obdélníkové řezy.

Banánová bábovka

Do bábovkového třeného nebo piškotového těsta přidáváme banány rozmačkané nebo nakrájené na kostičky. Recept na bábovku může být téměř jakýkoliv, který vyhovuje velikosti naší formy. Opět můžeme přidávat kakao, třené těsto místo mléka ředit rozpustnou nebo scezenou kávou. Upečenou bábovku jen cukrujeme nebo zdobíme různými polevami.

Banánový dort

Na dort s banány si vybereme nějaký nám zamlouvající se recept. Těsta mohou být opět různá včetně různých krémů. Korpus na dort můžeme upéci s rozmačkanými banány a získat tak jen banánovou příchuť těsta. Ale chuť banánů více vynikne tehdy, když prokrojený korpus plníme syrovými nakrájenými banány a doplníme krémem. Místo pouze máslového krému raději vybereme lehčí krém s tvarohem, pudinkem nebo odlehčenou šlehačkou. Povrch dort zdobíme podle chuti, času a možností.

Banánová roláda

Na roládu si nejdříve upečeme plát z piškotového těsta, srolujeme jej, necháme vychladnout, pak rozvineme a plníme opět některým z jemných a lehkých krémů. Do krému pak vkládáme banány, které zde můžeme klást podélně, pouze jim seřízneme špičku, aby na sebe navazovaly. Naplněnou roládu svineme, nahoře ozdobíme a necháme v chladničce ztuhnout. Krájíme na plátky a banány nám přitom dělají ozdobu na řezu.

Banánový nepečený moučník

Pokud nepočítáme čas na ztuhnutí moučníku, jde o rychlou a oblíbenou přípravu skládaného moučníku. Můžeme si sice upéci vlastní piškot a nakrájet jej na vhodné kousky, ale jestliže chceme opravdu uspořit čas, tak použijeme dětské nebo cukrářské piškoty. Do vhodné mísy skládáme jednotlivé vrstvy piškotů a nakrájených banánů, které pokrýváme vrstvou krému, pudinku, jogurtu nebo kysané smetany. Vrstvy střídáme a většinou končíme piškoty. Moučník necháme proležet v chladničce několik hodin, nejlépe do druhého dne a podáváme většinou ozdobený šlehačkou a v tomto případě můžeme přidat ještě kolečka nebo kostičky banánů.

Banánový dezert

Z banánů můžeme připravit i rychlé dezerty, které upravujeme přímo do malých misek nebo do pohárů. Použité banány doplňujeme většinou tvarohem nebo pudinkem, případně krémem z obojího a při úpravě můžeme volit, zvláště do pohárů, i dekorativní uspořádání. Dezert připravený z vychlazeného krému i banánů již nemusíme chladit a můžeme rovnou podávat. Zdobíme čepicí šlehačky a strouhanou čokoládou, ořechy nebo barevným ovocem.
 





Příspěvky ke článku: Nedělní moučník s banány

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...