Tisk článku

Nejoblíbenější recepty na vánoční cukroví

Každé rodina má své oblíbené druhy vánočního cukroví. Přestože sortiment vánočního pečiva je opravdu pestrý, lze o některém vánočním cukroví říci, že ho zná každý nebo alespoň téměř kaž-dý. Jsou to vanilkové rohlíčky, pracičky, plněné košíčky a další všeobecně známé názvy. Pro tyto druhy vánočního cukroví existuje řada receptů a každoročně se v řadě rodin ve velkém množství pečou. Z těchto nejznámějších receptů na vánoční cukroví jsme pro vás 10 připravili.

1. Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jsou asi nejznámější a nejoblíbenější vánoční cukroví.
Suroviny:
  • 24 dkg hladké mouky
  • 16 dkg másla
  • 5 dkg cukru
  • 10 dkg oříšků
  • 1 žloutek
Vypracujeme těsto a necháme je v chladu odpočinout. Pak si vyválíme větší válečky, odkrajujeme kousky a z nich tvarujeme malé rohlíčky. Upečeme a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

2. Medvědí pracičky

Medvědí pracičky jsou tradiční a často pečené cukroví s různými recepty především co se týká kořenících přísad.
Suroviny:
  • 28 dkg tuku
  • 35 dkg hladké mouky
  • 21 dkg moučkového cukru
  • 12 dkg strouhaných ořechů
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce kakaa nebo 6 dkg strouhané čokolády
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka tlučeného hřebíčku
  • citronová kůra
Na vále vypracujeme těsto, necháme je v chladu odpočinout a pak plníme do formiček. Používáme formičky připomínající skutečné tlapky nebo jak bylo dříve zvykem, do formiček představujících nejrůznější motivy (motýly, zvířátka, panenky...). Upečené vyklopíme a ihned, ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

3. Plněné ořechy

Plněné ořechy se pečou ve speciálních "ořechových" formičkách. Potom se spojují krémem, většinou ořechovým, ale může být ochucený podle rodinných zvyklostí.
Suroviny:
  • 30 dkg hladké mouky
  • 25 dkg tuku
  • 14 dkg cukru
  • 14 dkg strouhaných ořechů
Na vále vypracujeme těsto. Kousky těsta vtlačujeme do formiček vymazaných ztuženým tukem. Upečeme, opatrně vyklápíme, protože těsto je křehké a po vychladnutí je plníme. Naplněné ořechy buď jen pocukrujeme, také je můžeme částečně smočit v čokoládové polevě nebo ozdobit tenkými linkami čokoládové polevy. Recept je na větší množství, takže je lze upéct jen z poloviny dávky.

4.Kokosky

Kokosky jsou druh kokosového cukroví, které připomíná malé cukrářské zákusky.
Suroviny:
  • 30 dkg krupicového cukru
  • 5 bílků
  • 20 dkg kokosu
  • potřebný počet lineckých koleček
Cukr a bílky ušleháme nad párou do tuhého hladkého sněhu a přidáme strouhaný kokos. Na plech položíme pečící papír a sáčkem s větší trubičkou tvoříme kopečky. Velmi mírně upečeme a necháme vychladnout. Na linecké kolečko natřeme náplň (marmeládu nebo krém), přilepíme kokosku a dozdobíme čokoládovou polevou, popř. spodek kokosky namočíme v čokoládové polevě.

5. Strojkové cukroví

Strojkové cukroví je oblíbené rychlé cukroví, připravované většinou z úspornějších těst. Připravené těsto se vkládá do strojku na maso s připevněným nástavcem pro tvarování a protlačením získáváme nekonečný pruh ozdobně tvarovaného těsta. Z těsta se pak dělají kroužky, rohlíčky, tyčinky, vlnky, esíčka, apod.
Suroviny:
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 12,5 dkg másla
  • 2 pudinky s vanilkovou příchutí
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 prášku do pečiva
Vypracujeme těsto a necháme je v chladu 2 hodiny odpočinout. Pak pomocí strojku a nástavce s nastaveným tvarem vytlačujeme proužky těsta. Dotvarujeme je a upečeme dorůžova na vymazaném plechu. Vychladlé slepujeme pikantním džemem nebo marmeládou a pocukrujeme nebo konce namáčíme v čokoládě, zdobíme křížem krážem nitkami polevy apod.

6. Plněné košíčky

Pro plněné košíčky potřebujeme formičky košíčků, použít lze ale i formičky báboviček. Po upečení košíčky plníme nádivkou nebo krémem, zdobíme čokoládovou polevou, ořechy, strouhaným kokosem nebo kandovaným ovocem.
Suroviny:
  • 8 dkg tuku
  • 14 dkg hladké mouky
  • 6 dkg cukru
  • na špičku nože kypřícího prášku do pečiva
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rumu
Na vále vypracujeme těsto a po malých kouscích je vtlačujeme do vymazaných formiček. Upečeme, vyklopíme, necháme vychladnout. Vychladlé naplníme nádivkou, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme. Pikantnější košíčky získáme, když pod nádivku vložíme trochu rybízového džemu nebo marmelády.

Ořechová nádivka

  • 1/8 l mléka
  • vanilkový cukr
  • 7 dkg cukru
  • trochu skořice
  • půl lžíce kakaa
  • 12 dkg strouhaných ořechů
  • trochu rumu
Vše chvíli povaříme, podle potřeby zahustíme trochou rozdrcených piškotů.

7. Věžičky

Věžičky se pečou ze sušenkového těsta ve třech nebo čtyřech velikostech tvarově shodných formiček, které se po upečení spojují marmeládou nebo krémem a poschoďovitě rovnají na sebe. Toto cukroví se také nazývá Kačenky, Krinolínky nebo nejnověji Terásky.
Suroviny:
  • 21 dkg tuku
  • 33 dkg hladké mouky
  • 12 dkg moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce mleté skořice (nemusí být)
Vypracujeme těsto a vyválíme z něj asi 2 cm tlustou placku. Vykrajujeme 3-4 velikosti koleček s ozdobným vlnitým okrajem, které prudčeji upečeme. Po vychladnutí slepujeme krémem nebo marmeládou a poléváme citronovou, rumovou nebo čokoládovou polevou. Pokud použijeme žloutkovou polevu máme Kačenky a s růžovou polevou Krinolínky. Chceme-li slepovat jen marmeládou, kolečka lépe drží na sobě, potíráme-li je ještě horká.

Obměna

Kolečka narovnáme na sebe ještě před upečením, obráceným koncem vařečky uděláme uprostřed důlek a po upečení do důlku vkládáme pikantní džem nebo marmeládu.

8. Rumová kolečka

Rumová kolečka jsou cukroví nazývané také Polévané dortíčky, Išelské dortíčky nebo Ořechová kolečka.
Suroviny:
  • 42 dkg hladké mouky
  • 28 dkg tuku
  • 14 dkg cukru, 1-2 žloutky
  • 4 dkg strouhaných ořechů
Vypracujeme těsto a necháme je v chladu odpočinout. Pak rozválíme na cca 1 cm silný plát a vykrajujeme kolečka. Upečeme, necháme vychladnout a polovinu koleček potřeme polevou. Zdobíme půlkou vlašského ořechu, lískovým oříškem nebo čokoládovou polevou, ze které tahy špejlí vytvoříme různé obrazce. Po zaschnutí slepujeme kakaovým krémem, do kterého přidáme mleté ořechy.

Poleva

  • 15 dkg cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 1/4 bílku
  • 1 lžíce vařící vody
Vše utřeme dohladka.

9. Vosí hnízda

Vosí hnízda nebo také Úlky jsou oblíbené nepečené cukroví. K jeho přípravě jsou nutné speciální kuželovité formičky.
Suroviny:
  • 16 dkg moučkového cukru
  • 16 dkg piškotů, 16 dkg másla
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce hrubé mouky
Z uvedených surovin vypracujeme těsto. Připravíme si libovolný krém nebo nádivku k plnění. Těsto po kouscích vtlačujeme do formiček, které namáčíme do krystalového cukru, aby šlo těsto vyklopit. Ještě před vyklopením v něm obrácenou stranou vařečky uděláme otvor, který naplníme krémem nebo nádivkou. Vyklopíme a přilepíme na piškot.

10. Nepečené kuličky

Nepečené kuličky jsou dalším druhem nepečeného cukroví, které se většinou připravuje až na závěr pečení, protože se do něj zapracují různé zlomky dříve pečeného cukroví, zbytky polevy, zbylé ořechy a podobně. K této směsi pak přidáváme drcené piškoty, rybízový nebo meruňkový džem, rum, máslo, rozinky, ořechy, čokoládu nebo kakao. Následující recept je pro inspiraci:

Ovocné kuličky

Suroviny:
  • 10 dkg mletých ořechů
  • 15 dkg drcených piškotů
  • 10 dkg čokolády na vaření
  • 2 lžíce meruňkového džemu
  • 1 lžíce rumu
Čokoládu necháme změknout ve vodní lázni. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hmotu, kterou bychom mohli tvarovat. Podle potřeby řidší hmotu zahustíme piškoty, hustší zředíme rumem.Vše dobře promícháme, vytvarujeme kuličky a obalíme je v kokosu nebo použijeme strouhané ořechy. Uložíme do papírových košíčků a dozdobíme oříškem, kokosem, barevným bonbónkem nebo kandovaným ovocem.

Přečtěte si také článek Jak se peče vánoční cukroví nebo Těsta na vánoční cukroví nebo Voňavé cukroví





Příspěvky ke článku: Nejoblíbenější recepty na vánoční cukroví

Vložit nový příspěvek
cukroví Autor: eva, vloženo 11.11.2014
OdpovědětDomácí vánoční cukroví již několik let objednávám přes http://suroviny-polotovary.hyperinzerce.cz/potravinarske-suroviny/, a to vždy od různých výrobců a jsem vždy moc spokojena.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...