Ty správné recepty na vánoční cukroví pro pravé Vánoce

Každé rodina má své oblíbené druhy vánočního cukroví. Přestože sortiment vánočního pečiva je opravdu pestrý, lze o některém vánočním cukroví říci, že ho zná každý nebo alespoň téměř každý. Jsou to vanilkové rohlíčky, pracičky, plněné košíčky a další všeobecně známé názvy. Pro tyto druhy vánočního cukroví existuje řada receptů a každoročně se v řadě rodin ve velkém množství pečou. Z těchto nejznámějších receptů na vánoční cukroví jsme pro vás 7 připravili.

Dejte si však pozor na to, abyste to s konzumací cukroví nepřehnali. Nechcete se přece tak výborných zákusků přejíst a zanevřít na ně. Na první pohled se může zdát, že na cukroví není nic zdravého. Při bližším pohledu však zjistíte, že na linecké lze použít domácí marmeládu s rybízu, který je plný rutinu. Takže je vynikající při léčbě hemeroidů, kostnatění cév apod. Do košíčků zase namelete různé ořechy. A tak by se na každém receptu našlo, co vlastně lidem prospívá. Nechte si tedy chutnat.

1. Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jsou asi nejznámější a nejoblíbenější vánoční cukroví.

Ingredience

  • 24 dkg hladké mouky
  • 16 dkg másla
  • 5 dkg cukru
  • 10 dkg oříšků
  • 1 žloutek

Postup

  1. Vypracujeme těsto a necháme je v chladu odpočinout.
  2. Pak si vyválíme větší válečky, odkrajujeme kousky a z nich tvarujeme malé rohlíčky.
  3. Upečeme a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

těsto ve tvaru rohlíčků

2. Medvědí pracičky

Medvědí pracičky jsou tradiční a často pečené cukroví s různými recepty především co se týká kořenících přísad.

Ingredience

  • 28 dkg tuku
  • 35 dkg hladké mouky
  • 21 dkg moučkového cukru
  • 12 dkg strouhaných ořechů
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce kakaa nebo 6 dkg strouhané čokolády
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka tlučeného hřebíčku
  • citronová kůra

Postup

  1. Na vále vypracujeme těsto, necháme je v chladu odpočinout a pak plníme do formiček. Používáme formičky připomínající skutečné tlapky nebo jak bylo dříve zvykem, do formiček představujících nejrůznější motivy (motýly, zvířátka, panenky…).
  2. Upečené vyklopíme a ihned, ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
pracičky medvědí
Zdroj: jaktak.cz

3. Plněné ořechy

Plněné ořechy se pečou ve speciálních „ořechových“ formičkách. Potom se spojují krémem, většinou ořechovým, ale může být ochucený podle rodinných zvyklostí.
Suroviny:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 25 dkg tuku
  • 14 dkg cukru
  • 14 dkg strouhaných ořechů

Postup

  1. Na vále vypracujeme těsto. Kousky těsta vtlačujeme do formiček vymazaných ztuženým tukem.
  2. Upečeme, opatrně vyklápíme, protože těsto je křehké a po vychladnutí je plníme.
  3. Naplněné ořechy buď jen pocukrujeme, také je můžeme částečně smočit v čokoládové polevě nebo ozdobit tenkými linkami čokoládové polevy. Recept je na větší množství, takže je lze upéct jen z poloviny dávky.
ořechy plněné krémem
Zdroj: www.lidovky.cz

4.Kokosky

Kokosky jsou druh kokosového cukroví, které připomíná malé cukrářské zákusky.

Ingredience

  • 30 dkg krupicového cukru
  • 5 bílků
  • 20 dkg kokosu
  • potřebný počet lineckých koleček
  1. Cukr a bílky ušleháme nad párou do tuhého hladkého sněhu a přidáme strouhaný kokos.
  2. Na plech položíme pečící papír a sáčkem s větší trubičkou tvoříme kopečky. Velmi mírně upečeme a necháme vychladnout.
  3. Na linecké kolečko natřeme náplň (marmeládu nebo krém), přilepíme kokosku a dozdobíme čokoládovou polevou, popř. spodek kokosky namočíme v čokoládové polevě.

kokosové pusinky

5. Strojkové cukroví

Strojkové cukroví je oblíbené rychlé cukroví, připravované většinou z úspornějších těst. Připravené těsto se vkládá do strojku na maso s připevněným nástavcem pro tvarování a protlačením získáváme nekonečný pruh ozdobně tvarovaného těsta. Z těsta se pak dělají kroužky, rohlíčky, tyčinky, vlnky, esíčka, apod.

Ingredience

  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 12,5 dkg másla
  • 2 pudinky s vanilkovou příchutí
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 prášku do pečiva
  1. Vypracujeme těsto a necháme je v chladu 2 hodiny odpočinout.
  2. Pak pomocí strojku a nástavce s nastaveným tvarem vytlačujeme proužky těsta. Dotvarujeme je a upečeme dorůžova na vymazaném plechu.
  3. Vychladlé slepujeme pikantním džemem nebo marmeládou a pocukrujeme nebo konce namáčíme v čokoládě, zdobíme křížem krážem nitkami polevy apod.
cukroví přes strojek
Zdroj: nejrecepty.cz

6. Plněné košíčky

Pro plněné košíčky potřebujeme formičky košíčků, použít lze ale i formičky báboviček. Po upečení košíčky plníme nádivkou nebo krémem, zdobíme čokoládovou polevou, ořechy, strouhaným kokosem nebo kandovaným ovocem.

Ingredience

  • 8 dkg tuku
  • 14 dkg hladké mouky
  • 6 dkg cukru
  • na špičku nože kypřícího prášku do pečiva
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rumu
  1. Na vále vypracujeme těsto a po malých kouscích je vtlačujeme do vymazaných formiček.
  2. Upečeme, vyklopíme, necháme vychladnout. Vychladlé naplníme nádivkou, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme. Pikantnější košíčky získáme, když pod nádivku vložíme trochu rybízového džemu nebo marmelády.

Ořechová nádivka

Ingredience

  • 1/8 l mléka
  • vanilkový cukr
  • 7 dkg cukru
  • trochu skořice
  • půl lžíce kakaa
  • 12 dkg strouhaných ořechů
  • trochu rumu
  1. Vše chvíli povaříme, podle potřeby zahustíme trochou rozdrcených piškotů.

košíčky s náplní

 7. Linecké

Kdo by jej neznal? Linecké je velmi jednoduché na přípravu a věřte, že jej každý rád uvidí na talíři. Pokud chcete trochu zdravější verzi, stačí běžnou pšeničnou mouku nahradit špaldovou.

Ingredience

  • 250 g másla
  • 350 g mouky (lze vyzkoušet i jinou než pšeničnou)
  • 3 žloutky
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 120 g moučkového cukru
  • marmeláda na slepení

Postup

  1. Prosátou mouku smícháme se žloutky, cukry a máslem pokojové teploty. Vytvoříme těsto. Zabalíme jej do folie ve formě koule a necháme v chladu odpočinout.
  2. Uválíme si tenký plát těsta na pomoučené ploše. Pak vykrajujeme zvoleným vykrajovátkem kousky těsta a klademe je na plech. Nejtypičtější tvar je kolečko. Je však možno tvořit i kytičky nebo třeba auta.
  3. Na půlce vykrojených tvarech nezapomeňte trubičkou vytvořit díru. Pečte při nižší teplotě cca 5 minut. Tak dlouho dokud není těsto pevné na dotek a lehce zlaté na povrchu.
  4. Vychladlé cukroví slepujte marmeládou.

linecke cukroví

Vánoční svátky jsou obdobím, kdy se stoly prohýbají a cukroví je neustále naservírované na stole. Spíše jde o sladké pokrmy. A proto pokud chcete nějakou změnu a potěšit své blízké, připravte jim cibulový koláč.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *