Tisk

Nektarinka

Jedná se o zvláštní druh broskve, která má zcela hladkou slupku. Tím se liší od ostatních druhů broskví a proto se někdy nazývá nepravá broskev. Jako každé ovoce obsahuje především vitamín C a některé další látky, především karoten. Její využití je shodné s ostatními broskvemi. Jí se především syrová, může se použít do ovocných salátů, do sladkých pomazánek, jako součást dezertů nebo jako náplň do moučníků. Často se kombinuje i s masitými jídly, především minutkami. Kromě toho se samozřejmě může kompotovat, použít na marmelády, džemy a rosoly, k výrobě ovocné šťávy či džusu nebo mrazit.


Další pojmy slovníku:

  • Pohanka

    Pohanka byla kdysi poměrně pěstovanou rostlinou. Nejedná se o pravou obilovinu, i když se jako taková označuje i používá. V poslední době se hodně...

  • Stolní olej

    Jako stolní olej se označují všechny oleje, které lze použít jako potravinu, řada dalších olejů slouží pro jiné účely. Existuje řada druhů jedlých...

  • Fagara

    Je to zejména v Americe a západní Evropě používaný jiný název pro sečuánský pepř. Sečuánský pepř jsou sušené plody ze stromu pocházejícího z Asie....

  • Šalvěj lékařská

    Známá rostlina severního Středozemí má plstnaté listy, silně aromatickou vůni a kořennou chuť. Barva listů, chuť a vůně jsou u různých druhů...

  • Skořice čínská (kasiová)

    Čínská skořice kassia, jedno z nejstarších koření světa, je sušená kůra skořicovníku kassiového, stromu z čeledi vavřínovitých, který roste v...

Recepty s "Nektarinka":

  • Kuřecí závitky s broskvemi

    Kuřecí řízky opláchneme, osušíme, pak je lehce naklepeme, hustě posypeme strouhaným kokosem a znovu naklepeme tak, aby se kokos vmáčkl do masa....

  • Cuketa a nektarinka

    Cuketa a nektarinka Cuketu nakrájíme asi na 1 cm široké plátky. Nektarinku oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Na teflonové pánvi rozpustíme silnější plátek másla a na...



Nové příspěvky