Tisk článku

Nepravé zvěřinové hody

Zvěřinové maso je jistě výjimečné, ale není vždy dostupné a jeho zpracování a především příprava před vlastním vařením včetně případného stahování a kuchání má svá úskalí. Velký podíl na specifické chuti zvěřiny mají další použité suroviny včetně koření. Při výběru vhodného receptu si i s běžným výsekovým masem můžeme pochutnat na "zvěřinovém" jídle.

Nepravé zvěřinové hody

Maso připravované jako zvěřina

Vhodným výběrem masa se můžeme přiblížit původní chuti zvěřiny. Pro tuto úpravu se hodí téměř všechny druhy masa, které jsou na trhu lehce dostupné a již upravené tak, že vyžadují jen minimální přípravu. Pro náhradu za zvěřinu používáme například :

  • hovězí maso: Nahrazuje srnčí maso a připravuje se především dušené s omáčkou.
  • vepřová plec a kýta: Používá se místo kančího masa. Vepřové maso můžeme péct nebo dusit. Z kýty můžeme připravit také medailonky nebo špízy jako minutku.
  • mleté maso: Hodí se na karbanátky, které ochutíme kořením na zvěřinu, opečeme na sádle, výpek pak zahustíme trochou mouky, podlijeme vínem a připravíme omáčku.
  • kuřecí maso: Může se připravit téměř na všechny způsoby jako zvěřinové maso, ale hlavně s ním dosáhneme lehčí až dietnější úpravy připravovaného jídla.
  • slepičí maso: Peče se na slanině jako bažant nebo se může připravit s omáčkou.
  • kachní maso: Připravuje se především jako pečené.
  • krůtí maso: Platí totéž jako u slepice, peče se nebo dusí. Z krůtích prsou můžeme připravit také rychlé minutky.
  • králičí maso: Výborně nahrazuje maso ze zajíce.

Dále je možné využít i telecí nebo skopové maso, které však na rozdíl od uvedených druhů není běžně k dispozici.

Příprava masa před zvěřinovou úpravou

Abychom docílili zvěřinové chuti, maso většinou předem marinujeme v přiměřeně kořeněném nálevu, který potom používáme k podlévání při pečení nebo dušení masa. Ale jestli se rozhodneme na poslední chvíli pro tuto úpravu a nemáme už dost času, tak maso jen přiměřeně okořeníme, není bezpodmínečně nutné ho nechávat odležet. U uváděných druhů masa většinou není třeba jiné přípravy než maso omýt, případně trochu dočistit a pokud ho nepřipravujeme vcelku, tak naporcovat, drůbež pak podle potřeby vykostit. Pak maso osolíme a okořeníme a můžeme už péct nebo dusit, z jemných druhů masa připravit i minutky v podobě malých medailónků, kostek, nudliček nebo špízů.

Přísady ke zvěřinové úpravě

Jsou to všechny ty, které potřebujeme k přípravě klasické zvěřiny a patří mezi ně sůl, cibule, divoké koření a slanina. Z běžného masa si můžeme připravit zvěřinové jídlo kdykoli a proto popustíme uzdu vlastní fantazii, nedržíme se dopodrobna klasické úpravy a pro zpestření používáme řadu dalších přísad. V první řadě to jsou žampiony, hlíva nebo jiné houby, jiné druhy zeleniny nebo česnek. Marná není ani snaha jídlo trochu odlehčit. Proto místo slaniny použijeme šunku, šunkový salám nebo některý z vhodných drůbežích salámů. Dochucujeme hořčicí, rajským protlakem nebo kečupem, kápnout můžeme i worcester. Sójová omáčka patří k asijským jídlům, ale proti gustu nelze nic namítat.

Přílohy k nepravé zvěřině

Podobně jako u pravé zvěřiny podáváme maso s jemnými knedlíky nebo s dušenou rýží. Brambory můžeme podávat vařené, ale v tomto případě jsou rozhodně lepší dále upravené jako alespoň opékané brambory dochucené kromě kmínu například pažitkou, jarní cibulkou nebo česnekem. K některé méně pracné úpravě věnujeme ušetřený čas přípravě smažených kroket. Hezká je úprava, kdy připravené těsto netvarujeme jako kuličky, ale vyválíme je na plát, vykrájíme ozdobná kolečka, kytičky nebo jiné tvary a usmažíme. K minutkám můžeme podávat i hranolky, ke gulášové úpravě zase těstoviny. Výběr přílohy tak záleží zcela na chuti. Kromě hlavní přílohy podáváme zvláště teď v zimě zeleninové saláty doplněné pokud možno alespoň čerstvou zelenou natí.
 





Příspěvky ke článku: Nepravé zvěřinové hody

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...