I z pampelišek lze připravit jídlo

Pampelišky každý z nás vnímá jinak. Pro někoho je jejich zářivá žluť v zelené trávě symbolem krásy, naopak zahrádkáři se jí hrozí jako prakticky nezničitelného plevele a pro alergiky na pyl symbolizuje prudký začátek pylové sezóny, protože za ní už rychle následují kvetoucí stromy, keře a trávy. Ale pampeliška může přinést užitek v kuchyni. Takže než pampeliška rozkvete, můžeme si rozmyslet její využití.

Pampeliška obecná je plná vitaminů A, B, C, D, betakarotenu a minerálních látek (křemík, draslík, vápník, železo). Zajímavým faktem je, že list pampelišky obsahuje dvakrát víc železa než špenát. V mladých listech je obsaženo značné množství vitaminu C a kyseliny křemičité.

1. Pampeliškový med

Říká se mu pampeliškový med, ale se zlatavým pokladem od včel má společnou jen konzistenci a barvu. Je zdravý a chuťové výtečný. Pomáhá v boji s kašlem a nachlazením. 

INGREDIENCE :

  • 400 pampeliškových květů
  • 2 litry vody
  • 2 citróny
  • 2 kg cukru

POSTUP :

  1. Pampeliškové květy opereme pod tekoucí vodou.
  2. Oprané květy pampelišek vložíme do hrnce a zalijeme 2 litry vody.
  3. Na kolečka nakrájíme 2 omyté citrony, které bez pecek přidáme do hrnce.
  4. Celou směs přivedete do varu a povaříte cca čtvrt hodinky.
  5. Výsledný nálev necháme luhovat do druhého dne.
  6. Poté je směs nutné přecedit do dalšího hrnce.
  7. Následně přidáme cukr a necháme opět vařit asi 90 minut.
  8. Pravidelně mícháme.
  9. Skončíme, až začne mít obsah hrnce „medovou“ konzistenci.
  10. Poté rozlijeme do sklenic a uzavřeme víčkem.
 TIP : Při přípravě medu lze do nálevu přidat i plátky pomeranče, získáme tak pampeliškový med s příchutí pomerančů. 

Pampeliškový medzdroj : viadelicia.cz

2. Pampeliškový salát s pancettou a krutony

Víte jak chutná pampeliška? Čerstvé pampeliškové listy jsou výborné do salátů. Listy jsou mírně nahořklé a chutí by se daly přirovnat k čekance.

INGREDIENCE :

  • 2 vejce
  • hromada pampeliškových zelených listů
  • 5 lžic olivového oleje
  • 100 g  chleba, nakrájeného na kostky
  • 80 g pancetty, nakrájená na tenké plátky nebo libové slaniny
  • 1 stroužek utřeného česnek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

POSTUP :

  1. V osolené vodě uvaříme vece natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme je.
  2. Listy pampelišky umyjeme ve studené vodě, odřízneme tvrdé konce a nakrájíme na kousky.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme chléb a opékáme do zlatova.
  4. Krutony dáme stranou.
  5. Na pánev dáme pancettu a opékáme ji do křupava, po opečení dáme opět stranou.
  6. Do oleje přidáme utřený česnek, sůl, pepř a citrónovou šťávu a vymícháme.
  7. Do misky přidáme pampeliškový listy k nim zálivku, krutony a pancettu, dobře promícháme.
  8. Vejce nakrájíme na klíny – buď na čtvrtiny, nebo šestiny – a klademe je na salát.

Pampeliškový salát s pancettou a krutonyzdroj : finecooking.com

3. Pampeliškový čaj

INGREDIENCE :

  • 2 lžíce květů pampelišky
  • 1/2 l vody

POSTUP :

  1. Zalijeme dvě lžíce kvítků pampelišek půllitrem vařící vody.
  2. Nádobu přikryjeme a necháme louhovat deset minut.
  3. Čaj se podává po půl skleničce třikrát denně.

Pampeliškový čajzdroj : livestrong.com

Pampeliška obsahuje látky povzbuzující chuť k jídlu i trávení a další látky prospěšné našemu organismu, zvláště po dlouhé zimě. Například 10 dkg pampeliškových lístků obsahuje 2,5 g bílkovin, 0,6 g tuku, 7,5 g sacharidů, 3 mg vitamínu C, 7,5 mg karoténu, vitamíny skupiny B a četné minerální látky. Nezanedbatelný není ani cholin, který navozuje jemně nahořklou chuť pampeliškových lístků a který působí příznivě na činnost jater. Nejvhodnější doba sběru pampeliškových lístků je od března do května, dříve než pampelišky začnou kvést.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *