Tisk článku

Než rozkvetou pampelišky

Pampelišky každý z nás vnímá jinak. Pro někoho je jejich zářivá žluť v zelené trávě symbolem krásy, naopak zahrádkáři se jí hrozí jako prakticky nezničitelného plevele a pro alergiky na pyl symbolizuje prudký začátek pylové sezóny, protože za ní už rychle následují kvetoucí stromy, keře a trávy. Ale pampeliška může přinést užitek v kuchyni. Takže než pampeliška rozkvete, můžeme si rozmyslet její využití.

Než rozkvetou pampelišky

Jak je pampeliška prospěšná

Pampeliška obsahuje látky povzbuzující chuť k jídlu i trávení a další látky prospěšné našemu organismu, zvláště po dlouhé zimě. Například 10 dkg pampeliškových lístků obsahuje 2,5 g bílkovin, 0,6 g tuku, 7,5 g sacharidů, 3 mg vitamínu C, 7,5 mg karoténu, vitamíny skupiny B a četné minerální látky. Nezanedbatelný není ani cholin, který navozuje jemně nahořklou chuť pampeliškových lístků a který působí příznivě na činnost jater. Nejvhodnější doba sběru pampeliškových lístků je od března do května, dříve než pampelišky začnou kvést. Z pampeliškových lístků připravujeme salát, sbírat však můžeme poupata na podušení. V době, kdy je pampeliška v plném květu, tak sbíráme květy na pampeliškový med.

Pampeliškový salát

Pampeliškový salát je skutečnou lahůdkou. Naši předkové pampelišku pro tyto účely nejen znali, ale také využívali, takže my dnes máme možnost je následovat. Odřezáváme jen mladé lístečky, vyrostlé ve stínu a jak již bylo řečeno, tak dříve než je pampeliška v květu. Samozřejmě vybíráme místa, která nejsou znečištěná automobilovou dopravou, intenzívním hnojením nebo jiným způsobem. Na přípravu salátu lísky několikrát propereme pod tekoucí vodou, pak je v utěrce osušíme a pokrájíme nerezovým nožem na nudličky nebo je nadrobno natrháme rukou. Připravené lístky dáme do misky a do salátu přidáme další suroviny. Vzhledem k časnému jarnímu období se do pampeliškových salátů přidávají nadrobno nakrájené ředkvičky nebo jarní cibulka i s natí, ale může to být i jiná vhodná a dostupná přísada. Zálivku na pampeliškový salát připravujeme jemnější z trochy oleje, citronové šťávy, hořčice a koření. Přidávat můžeme i zelené natě jako pažitku a petrželku.

Pampelišková poupata

Sbíráme pouze tuhá a zcela uzavřená poupata. Opereme je pod tekoucí vodou a připravujeme je podušená na trošce másla. Podušená solíme podle chuti. Dušená pampelišková poupata mají velmi jemnou chuť. Jedná se o jednorázovou lahůdku, takže ji podáváme samostatně nebo jako přílohu k masu.

Pampeliškový med

Na pampeliškový med sbíráme plně rozkvetlé květy bez známek odkvétání. Musíme si proto na jejich sběr vybrat slunečný den, aby byly pampelišky rozvité. Že sbíráme jen v čistém prostředí je samozřejmostí. I přes námitky, že med obsahuje značné množství cukru, je jeho příprava oblíbená, protože pampeliškových květů je všude dostatek a vyluhované květy předávají do medu cenné nerostné látky. Pampeliškovým medem pak můžeme sladit různé čaje i jiné nápoje místo cukru nebo jej používat jako sladkou pomazánku. Takže obsah cukru může být nevhodný jen pro osoby, které jej ze zdravotních důvodů nesmějí požívat. Na přípravu medu je poměr surovin zhruba takový, že na 200 květů připadá 1 kg cukru a 1 litr vody. Dále přidáváme pro chuť citron a pak už jen postupujeme podle daného receptu. Květy zbavíme případných zbytků stonků, řádně je opereme, zalijeme vodou a povaříme s citronem. Pak necháme stát několik hodin, nejlépe do druhé dne, aby se květy vyluhovaly. Výluh přecedíme přes plátno, přidáme cukr a povaříme do rozpuštění cukru a částečného zhoustnutí. Ještě horký sléváme do vymytých skleniček a ihned zavíčkujeme. Není třeba sterilovat, med uložený v chladu se nekazí. Uložením ještě trochu zhoustne. Pampeliškový med lze vylepšit přidáváním různých dalších bylinek, jako je podběl, jitrocel nebo sedmikrásky. Postup přípravy tohoto medu je stejný jako samotného pampeliškového medu.
 





Příspěvky ke článku: Než rozkvetou pampelišky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky