Tisk článku

Nízkokalorické polévky

Letošní jaro je mimořádně teplé, a tak se zimní svrchní oděvy odkládají doslova naráz. Jak mizí tento nadbytečný vrchní objem, objevuje se pod ním často objem přebytečný, který však nelze jen tak odložit a pověsit na ramínko. Jednou z možností lehké diety, která umožní tento "jarní" jev zkorigovat, jsou jednoduché nízkokalorické polévky. Tyto polévky jsou často nazývány "tukožroutské", ale protože ve skutečnosti tuk žádným způsobem nekonzumují, ale pouze snižují kalorický příjem, budeme se držet názvu nízkokalorické.

Nízkokalorické polévky

Jaké polévky jsou nízkokalorické

 Nízkokalorická polévka nesmí obsahovat žádný tuk ani žádné sacharidy ze zavářek. Používáme do nich velké množství zeleniny. Nezahušťujeme je jíškou ani nepřidáváme žádnou zavářku. Tyto polévky není vhodné příliš kořenit, pouze je slabě osolíme, aby nebyly zcela bez chuti a v žádném případě nepoužíváme různá umělá dochucovadla.

 

Příprava nízkokalorické polévky

Příprava nízkokalorické polévky je velmi jednoduchá a to zejména proto, že povolených surovin je omezené množství .

 

Suroviny pro nízkokalorické polévky

Jako tekutou složku nízkokalorické polévky používáme buď jenom vodu nebo slabý vývar, na který můžeme využít různých domácích odřezků z masa nebo drůbeže, popřípadě prodávaných drůbežích směsí na polévku. Vyhneme se vývaru z bujónů nebo masoxu. Polévky vaříme buď z jednotlivých druhu zeleniny, ale vhodnější a především chutnější je použití různých druhů zelenin tak, jak jsou momentálně k dispozici. Samozřejmě dáváme přednost zelenině čerstvé. Kromě kořenové zeleniny, mezi kterou patří mrkev, celer a petržel, přidáváme do polévek i cibuli nebo pórek a využíváme hlavně košťálové zeleniny, jako je květák, brokolice, kapusta a hlávkové zelí. Nevyhýbáme se ani méně obvyklým druhům pro přípravu polévky, jako je například hlávkový salát, ředkvičky, kedlubny, cukety, okurky, papriky a rajčata. Dobré polévky jsou i z fazolek, raného hrášku a kukuřice. Polévky hojně doplňujeme sekanými zelenými natěmi z pažitky, jarní cibulky nebo petrželky, popřípadě některou z dalších oblíbených bylinek.

 

Postup při vaření nízkokalorických polévek

Dáme vařit přiměřené množství vody, očistíme zeleninu, nakrájíme ji na kostičky, nudličky nebo proužky a vložíme ji do vařící vody. Povaříme do změknutí, mírně osolíme a můžeme konzumovat. Polévku můžeme upravit také tak, že část zeleniny rozmixujeme ponorným mixérem, čímž se polévka zahustí do krémovité konzistence a zbylou zeleninu nadrobno nakrájíme a vložíme do polévky. V tomto případě postupujeme tak, že zeleninu nakrájíme nahrubo a předpokládané části na pozdější nakrájení necháme ve větších kouscích. Nebo si jen z některé zeleniny uděláme základ na rozmixování, pak jí dáme vařit větší množství v poměru k ostatní zelenině určené k pozdějšímu nakrájení. Můžeme tak postupovat u cibule, květáku, brokolice, rajčat, apod. Dochutíme zelenými natěmi nebo podle složení polévky trochou prolisovaného česneku.

 

Úprava nízkokalorické polévky na běžnou polévku

Pokud vaříme polévku i pro ostatní členy rodiny, kteří s námi nesdílejí potřebu nebo chuť na tuto polévku, není nutné vařit zvlášť jinou. Část polévky si odložíme a polévku určenou pro ostatní doplníme například trochou smetany, strouhaného sýra, rozkvedlaným vajíčkem nebo ke krémovým polévkám s rozmixovanou zeleninou osmahneme na kostičky nakrájenou housku nebo chléb.

 

Recepty na nízkokalorické polévky

Není třeba vyhledávat žádné speciální recepty. Prakticky lze přizpůsobit jakýkoliv recept na zeleninovou polévku s tím, že vynecháme ingredience, které jsou při přípravě nízkokalorických polévek nežádoucí. Inspiraci najdete mezi našimi recepty v sekci Polévky.
Jeden recept je však, bohužel, všeobecně platný: samotné nízkokalorické polévky k požadovanému cíli nevedou. Rozhodně za ně nelze zařazovat žádné vydatné pokrmy. Ale omezení se pouze na tyto polévky v jednom až dvou dnech v týdnu rozhodně prospěje a neuškodí.
 





Příspěvky ke článku: Nízkokalorické polévky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...