Recepty na plátky z krůty v šesti různých variantách. Vyzkoušejte všechny!

Celou krůtu si může z různých důvodů dovolit koupit jen málokdo.

Pojďme se proto dnes podívat na recepty z krůtích plátků.

Někteří odborníci toto maso dokonce řadí mezi tak zvané superpotraviny.

Díky svému unikátnímu složení totiž pomáhá předcházet řadě civilizačních nemocí. Ať se rozhodnete pro kterýkoli způsob, vždy si pochutnáte!

Krůtí plátky s nivou

Tento recept je velmi oblíbený v Itálii, kde se namísto nivy používá směs sladké a pikantní gorgonzoly. Krémovost omáčky můžete zvýšit či snížit v závislosti na množství použité smetany.

Ingredience:

  • 4 krůtí plátky
  • 140 g sýru niva
  • 1 šálek vývaru
  • 30 g másla
  • 1/2 šálku smetany
  • strouhanka
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka

Postup:

  1. Omyté krůtí plátky z obou stran osolte a opepřete.
  2. Následně je zlehka poprašte strouhankou.
  3. Do hrnce nalijte smetanu, rozdrobte nivu a přidejte rovněž sůl, pepř a nakrájenou petrželku.
  4. Za stálého míchání na mírném ohni vytvořte ze směsi krémovou omáčku.
  5. Na pánvi s rozpuštěným následně krůtí plátky z obou stran orestujte, v závislosti na výšce plátků přibližně 5-7 minut.
  6. Následně do pánve přilijte vývar a vařte několik minut, dokud nebude maso měkké.

Krůtí plátky s nivovým přelivem servírujte s rozmanitými typy bramborových příloh či se zeleninovou oblohou a čerstvým pečivem.

Pokrm z krůtího masa s nivovým přelivem a čekankovými listy
zdroj: ultimenotizieflash.com

Krůtí maso se dá použít také pro přípravu guláše či rolády. Inspirujte se našimi dalšími recepty na přípravu krůty.

Zapečené plátky z krůtích prsou   

Směs čerstvých bylinek dodává tomuto pokrmu neodolatelnou vůni. V zimních měsících si můžete tento pokrm připravit ze sušených bylinek.

Ingredience:

  • 800 g krůtích prsou
  • 5 PL másla
  • 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
  • 1 1/2 čajové lžičky nasekaného rozmarýnu
  • 1 PL tymiánu
  • 2 PL jemně nakrájené petrželky
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 220°C.
  2. Zapékací  misku vymažte olejem.
  3. Do misky vložte máslo, koření a veškeré bylinky.
  4. Důkladně promíchejte, aby se koření a bylinky do másla dobře propracovaly.
  5. Z krůtích prsou zlehka uvolněte kůži a polovinou směsi natřete prostor pod kůží a druhou polovinou poté celý povrch krůtího masa.
  6. Vložte maso do vymazané zapékací misky a pečte v předehřáté troubě přibližně 15-20 minut, dokud kůže nezačne hnědnout.
  7. Následně teplotu snižte na 180°C a za občasného podlévání vlastní šťávou pečte ještě přibližně 60 minut.
  8. Po upečení nechte maso před nakrájením na plátky 5-10 minut odpočívat.

Zapečené krůtí plátky podávejte s bramborovou kaší či orestovanou zeleninou.

Plátky krůtího masa servírované s bramborovou kaší a růžičkovou kapustou
zdroj: dinneratthezoo.com

Přírodní krůtí plátky s rýží  

Rýže je v Čechách velmi oblíbenou přílohou. Vzhledem k charakteru pokrmu se k němu nejvíce hodí rýže basmati či další druhy dlouhozrnné rýže.

Ingredience:

  • 6 krůtích plátků
  • 2 šálky rýže
  • 1 šalotka
  • 1 šálek vývaru
  • 1/2 šálku mouky
  • 3 PL olivového oleje
  • 1 PL čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • sůl, pepř
  • jarní cibulka na ozdobu

Postup:

  1. Omyté a naklepané krůtí plátky posypejte solí a pepřem a zlehka je poprašte moukou.
  2. Na pánvi s olivovým olejem povařte 1 minutu najemno nakrájenou šalotku a nastrouhaný zázvor.
  3. Do hrnce s vodou dejte uvařit rýži podle návodu.
  4. Do pánve přidejte krůtí maso a restujte přibližně 4 minuty z každé strany, v závislosti na tloušťce plátků.
  5. Následně maso z pánve vyjměte a odložte stranou.
  6. Do pánve přilijte vývar a přiveďte k varu.
  7. Vložte do pánve zpět krůtí plátky a povařte ještě přibližně 5 minut.

Krutí maso s rýží servírujte ozdobené kolečky jarní cibulky.

Krůtí maso na přírodno s rýží ozdobené kousky pomeranče
zdroj: myrecipes.com

Chutnou rýži bez starostí můžete uvařit i v rýžovaru. V čem je tento pomocník výhodný? Více se dočtete v našem testu rýžovarů.


Krůtí medailonky na kari  

Typický asijský pokrm, který se stal velmi oblíbeným také u nás.

Ingredience:

  • 4 krůtí plátky, lze je nakrájet i na menší kousky
  • 1 cibule
  • 2-3 brambory
  • 400 ml kokosového mléka
  • 3 stroužky česneku
  • 1 žlutá kapie
  • 1 červená kapie
  • 2 PL kari
  • čerstvý koriandr
  • 1 PL oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Oloupané, umyté a na kostičky nakrájené brambory dejte vařit do hrnce s osolenou vodou.
  2. Na pánvi s olejem 2 minuty orestujte nakrájenou cibuli, prolisované stroužky česneku a obě dvě kapie nakrájené na menší kousky.
  3. Přidejte do pánve kari a restujte další 2 minuty.
  4. Následně vložte do pánve naklepané, osolené a opepřené krůtí medailonky a rovněž je nechte zlehka orestovat.
  5. Přilijte do pánve kokosové mléko a za občasného míchání vařte přibližně 10 minut.
  6. Do směsi přidejte do poloměkka uvařené brambory a vařte ještě dalších 5-8 minut.
  7. Těsně před podáváním přidejte nakrájený čerstvý koriandr.

Pokud nechcete do pokrmu přidávat brambory, není to nutné. Můžete krůtí na kari podávat například s rýží.

Asijský pokrm s kari a kousky krutího masa ozdobený čerstvým koriandrem
zdroj: recipes.lidl.ie

Máte slabost pro indické pokrmy? Vyzkoušejte rovněž kari s cizrnou. Pochutnáte si na veganské i neveganské verzi!

Plátky z krůty v houbové omáčce  

Chcete-li docílit výraznější chuti pokrmu, použijte lesní houby, dáváte-li přednost jemnější chuti, použijte žampiony. V obou případech si tento pokrm zamilujete!

Ingredience:

  • 4 krůtí plátky
  • 200 g hub
  • 1 šálek šlehačky
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu
  • 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
  • 1 PL olivového oleje
  • 2 PL másla
  • 2 stroužky česneku
  • petrželka
  • rozmarýn
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Omyté a zlehka naklepané krůtí plátky posypejte sušeným česnekem, solí a pepřem.
  2. Na pánvi s olivovým olejem plátky z obou stran zlehka orestujte.
  3. Následně plátky vyjměte a do stejné pánve vložte máslo, na kterém 1-2 minuty povařte na plátky nakrájené houby.
  4. Následně přidejte prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a rozmarýn a restujte další 2 minuty.
  5. Do pánve vlijte šlehačku a za stálého míchání ji přiveďte k varu a vařte až do okamžiku, kdy se vytvoří hustá omáčka.
  6. Přidejte nastrouhaný parmezán a za stálého míchání ho nechte rozpustit do omáčky.
  7. Vraťte do pánve krůtí plátky a ještě několik minut povařte.

Tento pokrm chutná znamenitě především s rýží či s bramborovou kaší.

Krůtí na houbách ve smetanové omáčce
zdroj: ohsnapletseat.com

Krůtí steak na restované zelenině  

Zdravý a rychlý pokrm, který se jistě brzy stane vaším oblíbeným obědem či večeří!

Ingredience:

  • 2 krůtí plátky
  • 80 g lilku
  • 120 g cukety
  • 1 červená cibule
  • 10 ml jablečného octa
  • směs rukoly, polníčku a špenátu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Plech vyložte pečícím papírem a vložte na něj na kousky nakrájený lilek, cuketu a červenou cibuli.
  3. Zeleninu pokapejte olivovým olejem a nechte 20-25 minut péct.
  4. V mezidobě omyté, osolené a opepřené krůtí plátky z obou stran orestujte na pánvi s olejem. Čas restování přizpůsobte výšce plátků.

Krůtí plátky servírujte se směsí salátových listů, které jemně pokapejte jablečným octem, a s orestovanou zeleninou.

Steak z krůtího masa s restovaným lilkem a cuketou
zdroj: ultralite.com.au

Proč zařadit krůtí maso do vašeho jídelníčku?

Mnoho lidí z drůbežího masa stále nejčastěji konzumuje kuřecí. To je ale škoda, protože krůtí maso je rovněž velmi zdravé, neboť má nízký obsah tuků a naopak vysoký obsah bílkovin. Například krůtí prsa obsahují téměř 25 procent bílkovin. Kromě toho toto maso obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E či K a minerální látky, jako například fosfor, zinek, železo, vápník či selen.

Jednou z výhod krůtího masa je rovněž jeho lehká stravitelnost a doporučuje se i lidem, kteří chtějí předcházet kardiovaskulárním nemocem či mají vysoký cholesterol. V neposlední řadě obsahuje také látku tryptofan, která snižuje stres a přispívá k dobré náladě. Krůtí plátky se nejčastěji připravují z prsou, která tvoří až třetinu váhy krůty, ale lze je připravit také ze stehen, jejichž maso je o něco tmavší a pevnější.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X