Tisk článku

Oběd z krůtích plátků

Krůtí maso, zvláště pak bílé, je velmi jemné, nepříliš výrazné chuti, málo tučné a lze z něj připravit celou řadu jídel. Celá krůta je pro několikačlennou rodinu a pro uvaření běžného oběda příliš velká. Na trhu jsou však stále chlazené či mražené plátky z krůtích prsíček nebo přímo celá krůtí prsa. A právě to je vhodné maso na přípravu nejrůznějších pochoutek, které můžeme opékat, zapékat, smažit, dusit a plnit.

Oběd z krůtích plátků

Opékané krůtí plátky

Plátky krůtího masa před přípravou omyjeme studenou vodou a upravíme na porce, popřípadě krájíme i na menší kousky Opékáme většinou na másle, aby byly jemnější, ale můžeme použít i sádlo nebo olej. Před opékáním je osolíme, podle chuti okořeníme a poprášíme hladkou moukou nebo je v ní slabě obalíme. Na pánvi rozpálíme tuk, teprve do rozpáleného vložíme maso a opékáme po obou stranách, dokud není maso měkké. Výpečky, které zůstanou na pánvi, zalijeme trochou vody, odvaříme a dochutíme. Máme tak šťávu na přelití masa nebo přílohy. Takto připravené maso musíme ihned podávat.

Zapékané krůtí plátky

Rychle opečené krůtí maso můžeme také zapékat. Výhodou je zde to, že maso je pak zaručeně měkké a při zapékání můžeme současně přidávat další suroviny, které pokrm doplní a zpestří. Nejčastěji je to sýr, zelenina, šunka nebo salám, žampiony nebo jiné houby a vejce. Opečené maso vložíme do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky a poklademe předem připraveným sýrem a šunkou nebo podle potřeby povařenou nebo podušenou zeleninou. Takto postupujeme i s jinými surovinami. Celý pokrm pak můžeme před zapékáním ještě zalévat šlehačkou, okořeněným jogurtem nebo kysanou smetanou. Těsně před dopečením můžeme zalít i rozšlehanými vejci. Na zapečení krůtí maso potřebuje zhruba 30 minut.

Smažené krůtí plátky

Krůtí maso je křehké a proto je vhodné i na smažení. Obalovat jej můžeme v klasickém trojobalu nebo v nejrůznějších těstíčkách. Pro zpestření lze do strouhanky a zvláště pak do těstíček přidávat nastrouhané mandle, arašídy nebo nasekané bylinky. Protože krůtí maso samo nemá výraznou chuť, takže chceme-li pikantnější jídlo, tak jej buď před smažením okořeníme směsí koření nebo kořeníme těstíčko. Také je můžeme před smažením marinovat v kořeněné marinádě, maso je pak křehčí. Obalené plátky masa smažíme v horkém oleji a ihned podáváme.

Dušené krůtí plátky

Krůtí maso je vhodné i na dušení. Postupujeme tak, jako u jiných mas. Rozpálíme tuk, maso na něm opečeme, podlijeme trochou horkého vývaru, případně jen vodou, zakryjeme pokličkou a dusíme. Místo vývaru nebo vody můžeme podlévat také vínem, smetanou nebo dokonce i pivem. Během dušení maso podle potřeby podléváme a dusíme, až je měkké. K dusícímu se masu přidáváme další suroviny. Nejčastěji je to zelenina různých druhů podle sezóny, houby, případně uzenina. Může to však být i ovoce. Záleží na naší chuti a vybraném receptu.

Plněné krůtí plátky

Pokud jsou krůtí plátky větších rozměrů, tak se velmi dobře plní a dobře zvolenou náplní se nám podaří je vhodně ochutit. Z takových plátků můžeme připravit závitky, kapsy, kdy maso jen přeložíme nebo dva menší plátky, které složíme s nádivkou na sebe. Z dosti velkých plátků připravíme i menší roládu. Do větších kusů vcelku můžeme proříznout otvor a ten plnit. Plátky šetrně rozklepeme co nejvíce do šířky a plníme nádivkou ze sýrů, uzenin, hub, ovoce a zeleniny. Nejčastěji všechny tyto suroviny vzájemně kombinujeme. Nádivku vždycky připravujeme s pikantnější chutí, takže si vybereme i vhodné koření na dochucení. Závitky nebo roládku stočíme a sepneme jehlami nebo ovážeme nití a to pevně, aby nám nádivka nevytékala. Kapsy přeložíme nebo složíme a upevníme po stranách. Pak už můžeme připravené plněné plátky obalit a smažit, opéci na tuku a v troubě dopéci doměkka nebo podusit.

Minutka z krůtích plátků

Z krůtího masa se připravují i minutky. Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a okořeníme. Předem můžeme maso marinovat. Připravené maso opékáme doměkka několik minut v horkém oleji. Během opékání jej obracíme, aby se opeklo ze všech stran. Již zmíněná méně výrazná chuť krůtího přímo vyzývá k tomu, abychom se u minutek inspirovali orientální kuchyní a připravili si tak jídlo s poněkud ostřejší chutí, než je v našich krajích zvykem. Každou minutku musíme ihned podávat.
 





Příspěvky ke článku: Oběd z krůtích plátků

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky