Tisk článku

Ochutnejte hlívu ústřičnou

Hlíva ústřičná je dřevokazná houba, rostoucí převážně na listnatých stromech. Pozitivní účinky hlívy ústřičné popsali již před mnoha staletími staří Číňané. U nás se vyskytuje několik druhů hlívy, nejvýznamnější je ovšem hlíva ústřičná.

Ochutnejte hlívu ústřičnou

Zázračná houba

Hlíva je často označována jako zázračná houba nebo elixír věčného zdraví a mládí. Má nejeden pozitivní účinek na lidské zdraví.
Komu hlíva ústřičná pomůže:
- alergikům a astmatikům
- kardiakům, protože ovlivňuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi
- diabetikům, protože snižuje hladinu cukru v krvi
- lidem, kteří trpí záněty, kožním a kloubním onemocněním, bradavicemi virového původu a ekzémy
- lidem s jaterním onemocněním, onemocněním ledvin a slinivky břišní
Hlíva ústřičná také zpomaluje proces stárnutí, podporuje regeneraci buněk, stimuluje imunitní systém, zmírňuje strnulost končetin a šlach a upravuje střevní peristaltiku.

Které látky jsou v hlívě obsaženy?

Významné léčivé účinky hlívy spočívají v obsahu velice prospěšných látek. Hlíva ústřičná je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, vitaminů D, K a C. Z minerálních látek v hlívě najdeme železo, fosfor, sodík, draslík, zinek, selen, bór a jód. Největší význam má zřejmě polysacharid s imunomodulačním účinkem glukan. Dále jsou v hlívě obsaženy proteiny, enzymy, steroly, mastné kyseliny, aminokyseliny, monosachyridy a různé ve vodě rozpustné nebo nerozpustné polysacharidy (chitin a chitosan).

Zpracování do pokrmů

Hlíva ústřičná je velice chutná houba. Je schopná po chuťové stránce i co se vůně týče nahradit lesní houby. Hlíva je v kuchyni všestranně použitelná, hodí se k přípravě mnoha pokrmů. Má velké a masité plodnice, je vhodná do polévek, k přípravě omáček, pod maso, do salátů ale také ke konzervaci v octovém nálevu, nejlépe ve vinném octě. Velkou výhodou hlívy je, že při sterilaci nemá tendenci šlemovatět jako ostatní houby. V kuchyni jsou využívány pouze klobouky hlívy. Třeně jsou tužší, krájí se, suší a následně se melou na houbový prášek. Třeně je také možné rozemlít a přidat do karbenátků a sekané. Nedoporučuje se hlívu zmrazovat, protože nízká teplota způsobuje změny v její chuti. Pokud se přece jen rozhodnete hlívu zamrazit, nejdříve ji předvařte a poté zmrazte při teplotě -18 až -25 C°. Při vaření hlívy nepřidávejte sůl, zkrátíte tak dobu vaření. Jestliže budete používat sušené klobouky hlívy, vložte je před samotným vařením na 3 až 5 hodin do vody, nebo do vody s odtučněným mlékem v poměru 1 : 1. Sušenou, rozdrcenou, mletou hlívu lze využít také jako koření při pečení.
Vyzkoušejte guláš s hlívou ústřičnou, obalovanou hlívu v česneku či zapečené vepřové plátky s hlívou ústřičnou.
 

Zdroj: sRecepty.cz





Příspěvky ke článku: Ochutnejte hlívu ústřičnou

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky