Tisk

Odvar z bylin

Jak z názvu vyplývá, odvar se získává vařením. Používá se především v případě připravování nápojů z tvrdých částí bylin, jako jsou kořeny nebo kůra a kdy jsou šetrnější způsoby málo účinné. Nehodí se pro léčivé bylinné čaje, kde var škodí účinným látkám. Připravuje se tak, že se vhodně připravená hmota v potřebném množství přelije studenou vodou a mírnější teplotou dovede až k bodu varu, popřípadě se vaří ve vodní lázni. Vaří se asi 15 minut, ve vodní lázni déle. Dobu vaření většinou doporučuje příslušný recept.


Další pojmy slovníku:

  • Pumelo

    Je to citrusový plod původem z Asie. Je ze všech citrusových plodů největší, jeho průměr je 15-25 cm a hmotnost dosahuje 1-2 kg. Jinak má pumelo...

  • Pšeničná mouka polohrubá

     Pšeničná mouka polohrubá je přechodem mezi moukou hrubou a polohrubou a je světlejší barvy než hrubá mouka. Je to poměrně univerzální mouka,...

  • Kávovar

    Kávovary jsou zařízení na vaření kávy, aniž by bylo nutné vařit vodu v samostatném spotřebiči a zalévat kávu nasypanou do hrnku. Přestože celá řada...

  • Vepřové sádlo škvařené

    Škvařené vepřové sádlo je tuk, který byl teplem rozpuštěn a používá se dále jako při vaření. Nejkvalitnější je sádlo hřbetní. Správně vyškvařené...

  • Konkase (Concasse)

    Konkase je termín z francouzštiny, který znamená nasekanou, rozmačkanou nebo rozmixovanou základní surovinu. Většinou se jedná o zeleninu....



Nové příspěvky