Tisk

Odvar z bylin

Jak z názvu vyplývá, odvar se získává vařením. Používá se především v případě připravování nápojů z tvrdých částí bylin, jako jsou kořeny nebo kůra a kdy jsou šetrnější způsoby málo účinné. Nehodí se pro léčivé bylinné čaje, kde var škodí účinným látkám. Připravuje se tak, že se vhodně připravená hmota v potřebném množství přelije studenou vodou a mírnější teplotou dovede až k bodu varu, popřípadě se vaří ve vodní lázni. Vaří se asi 15 minut, ve vodní lázni déle. Dobu vaření většinou doporučuje příslušný recept.


Další pojmy slovníku:

  • Vepřová plec

    Vepřová plec, jak název napovídá, je maso z hrudi. Bývá více či méně prorostlé tukem a dnes je již většinou prodáváno vykostěné, to znamená bez...

  • Brojler

    Původně se název brojler využíval pro kuřata v rychlém výkrmu, určená pro jatečné účely. V současnosti se tímto pojmem míní obecně zvířata...

  • Patison (Patizon)

    Patison je tykvovitá zelenina s plochými krémově bílými plody, které mají tvar malého disku a obloukovitě vykrajovaný okraj plodů. Patisony mají...

  • Červená čočka

    Různé odrůdy čočky se obvykle rozlišují podle barvy, podle které získávají i název. Jinak mají všechny druhy čočky plochý diskovitý tvar a liší se...

  • Růžičková kapusta

    Růžičková kapusta je příbuzná s kadeřávkem i hlávkovou kapustou. Je to rostlina s miniaturními listovými růžičkami vyrůstajícími na vysokém...



Nové příspěvky