Tisk

Okurka salátová

 Okurka je teplomilná plodová zelenina pocházející z Indie a je příbuzná s tykvemi. Šlechtěním již bylo odstraněno hořknutí plodů pěstovaných ve volné půdě a salátové okurky se také dobře pěstují ve sklenících nebo fóliovnících, takže jsou k dostání téměř po celý rok. Jde o zeleninu s vysokým obsahem vody a poměrně nízkým obsahem vitamínů. Její vysoký obsah draslíku ale prospívá krevnímu oběhu odvodňováním organismu. Podlouhlé, tmavězelené plody okurky salátové jsou oblíbenou zeleninou, která se používá především čerstvá jako zeleninová obloha nebo do salátů a pomazánek. Lze je však použít i do polévek nebo některých teplých jídel. Salátové okurky nakrájené na kostky bývají součástí sterilovaných zeleninových směsí.


Další pojmy slovníku:

  • Mortadela

    Mortadela je známý italský salám, který je pozoruhodný tím, že se jedná o jeden z největších salámů v průměru. Přísady se mění podle druhu nebo...

  • Ředkvička

    Ředkvička pochází z Asie, jako kulturní rostlina se však hojně vyskytovala i ve Středomoří. Vedle česneku a cibule ji znali a používali již staří...

  • Worcesterová omáčka

    Pod původním názvem Worcester sauce, v Čechách upraveným na "vorčestr" se skrývá již upravené tekuté koření s ostrou vůní a zvláštní...

  • Muffin

    Jedná se o pečivo, původem z Anglie a Ameriky, pečené jako malý bochánek asi 8 cm v průměru. Na jeho pečení existují speciální formy nebo se může...

  • Anýz

    Bylinka pěstovaná i u nás jako domácí koření. Používají se drobná sušená semínka podobná kmínu. Mají vonnou a sladkou chuť. Mletý anýz se přidává...

Recepty s "Okurka salátová":

  • Musaka bez masa

    Lilek a cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky a necháme chvíli odležet, aby pustily vodu. Rajčata nakrájíme na kolečka, papriky na proužky, očištěné...

  • Rýžový nákyp

    Do vařícího mléka dáme cukr, máslo a rýži a vaříme do měkka. Kaši necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme vychladlou...

  • Krkovička na pórku

    Krkovici omyjeme a osušíme. Česnek prolisujeme, maso jím potřeme, osolíme, opepříme, potřeme majoránkou a tymiánem. Do pekáčku nalijeme olej a ze...

  • Plněná kotleta

    Maso vykostíme, naklepeme, osolíme, potom položíme dva plátky salámu, kousek sýra, přehneme a sepneme párátkem. Opečeme na tuku s obou stran,...

  • Lososová pomazánka

    Uzeného lososa, nakrájíme na kousky a rozmixujeme s olivovým olejem, máslem, tvarohem, citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Filé z lososa...



Nové příspěvky