Tisk článku

Okurková sezóna

Pěstování salátových okurek ve skleníku a import zajišťují dnes jejich nabídku téměř celoročně. Přesto však v létě vrcholí okurková sezóna především ve spotřebě okurek. Svou nízkou kalorickou hodnotou se výborně hodí pro všechny snahy o redukci váhy a svým vysokým obsahem vody a minerálních látek jsou v horkých letních dnech velmi osvěžující.

Okurková sezóna

Okurky a jejich výběr

Salátové okurky pro kuchyňské využití si vybíráme z pěkných, pokud možno hladkých a tmavě zelených plodů. U dnešních salátovek, zvláště hladkých "hadovek" je většinou již odstraněna nepříjemná vlastnost okurek, totiž jejich hořkost vznikající při nesprávném pěstování nebo při nepříznivých klimatických podmínkách u volně pěstovaných okurek. Nakoupené nebo sklizené okurky můžeme několik dnů uchovat v chladu, přesto se je budeme snažit spotřebovat co nejdříve.

Okurky v letní kuchyni

Salátové okurky již svým názvem napovídají, že je především používáme do salátů. Ty mohou být připravené pouze ze samotných okurek nebo míchané s jinou zeleninou, případně i s dalšími surovinami. Okurky můžeme také využít jako oblohu k podávanému pečivu s pomazánkou nebo jimi rovnou nastavit studenou pomazánku. Ve studené kuchyni mohou plátky okurek posloužit jako základ pro zdobení tvarohovými nebo sýrovými pěnami, případně se takto dají okurky plnit celé nebo jejich části. V teplých dnech se dají z okurek připravit výborné a velmi osvěžující studené polévky. Z okurek se však dají připravit i teplá jídla.

Okurkový salát jako příloha

Okurkový salát připravený jako přílohový podáváme k masovým, zeleninovým nebo bramborovým jídlům. Na přílohový salát okurky strouháme na plátky nebo nudličky a doplňujeme zálivkou z vody, octa, soli a cukru nebo sytější zálivkou ze sladké nebo zakysané smetany. Místo smetany můžeme použít jenom mléko, kefír nebo kysané mléko či jogurt. Všechny mléčné zálivky dochucujeme na sladkokyselou chuť. Podle chuti přidáváme nebo vynecháváme mletý pepř. Přílohový salát můžeme ještě dochutit sekaným koprem, poprášit trochou mleté papriky nebo jiným kořením. Chceme-li ho mít pestřejší, tak přidáváme rajčata, papriky, mrkev nebo celer.

Okurkový salát samostatný

Do samostatného okurkového salátu přidáváme další suroviny a podáváme jej samostatně bez přílohy nebo s pečivem k přesnídávce nebo k večeři. Možností jeho konečné úpravy je celá řada. Nejčastěji jej kombinujeme s další zeleninou, kde hlavní roli hrají rajčata a papriky a samozřejmě cibule, dále pak s vařenými vejci, tvrdšími sýry, jemnou i pikantnější uzeninou i předem tepelně upraveným masem. Chceme-li mít salátu větší množství a docílit sytější chuti, přidáváme i vařené brambory. Množství jednotlivých surovin se řídí buď receptem nebo vlastními možnostmi a chutí. Tyto saláty většinu spojujeme majonézou, kterou můžeme odlehčit jogurtem nebo zakysanou smetanou a dochucujeme citronovou šťávou nebo octem, solí, kořením a hlavně různými druhy zelených natí a bylinek.

Okurková pomazánka

Okurkové pomazánky jsou v podstatě pomazánky, které mají pevnější základ z tvarohu nebo vařených brambor a salátové okurky se do nich přidávají nastrouhané na nudličky. Kromě okurek se mohou přidávat i další pomazánkové suroviny a hotovou pomazánku pak dochutíme.

Okurková polévka

Ze salátových okurek se zvláště v horkých letních dnech dají připravit osvěžující polévky, které pak podáváme vychlazené. Příprava je jednoduchá, okurky strouháme na nudličky a spojujeme je některým zakysaným mléčným výrobkem. Do těchto polévek se často přidává kopr, jinak se většinou dochucují na sladkokyselou chuť.
 

Okurkové teplé jídlo

Příbuznost salátových okurek s tykvemi a tím třeba i s cuketami, určuje jejich možnosti ve smažení, dušení, pečení nebo zapékání a to jak samostatně, tak i okurek plněných. Nejchutnější jsou okurky plněné, které plníme podobně jako cukety mletým masem či nádivkou z uzeniny nebo sýrů, vajec, dušených hub a podobných surovin. Plněné okurky pak podlité vodou zapečeme doměkka. Kromě toho se ze salátových okurek dá připravit i zeleninová teplá příloha k masovým jídlům, kdy nakrájené okurky jednoduše podusíme na tuku s cibulí a dochutíme koprem, česnekem, solí a kořením včetně trochy citronové šťávy.
 





Příspěvky ke článku: Okurková sezóna

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky