Tisk

Olivový olej

Proslulý olivový olej se vyrábí hlavně v zemích přiléhajících ke Středozemnímu moři, což znamená v Řecku, Itálii, Francii, a Španělsku a tam je také běžnou součástí kuchyňské přípravy. Kvalita oleje záleží jednak na kvalitě oliv, jednak i na oblasti, kde byly sklizeny. Prodávají se dva druhy a to lisované za studena a za tepla. První druh, lisovaný za studena, se prodává pod značkou Extra virgin (extra panenský). Patří k vynikajícím olejům a je vyráběn z nejkvalitnějších plodů. Dále se lisuje čistý olivový olej ze dřeně a pecek o něco méně kvalitních plodů a rovněž za studena. Dobrý olivový olej je světle zelený a bez vůně. Světle žlutý olej z druhého lisování za tepla je už méně kvalitní, ale přitom pro kuchyňské využití zcela vyhovuje. Olivový olej má široké možnosti použití, lze ho používat za studena do salátů i při tepelných úpravách k vaření a smažení. 


Další pojmy slovníku:

  • Lasagne

    Lasagne jsou typické italské těstoviny využívané k zapékání. Na rozdíl od známých širokých nudlí jsou ještě širší, tvarově představují spíše malé...

  • Polévkové koření

    Polévkové koření je tekutý přípravek k ochucení polévek nebo omáček, případně i jiných jídel. Vždy se jedná o extrakt z masových výtažků, koření a...

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je část vepřové nohy s kolenním kloubem a kůží a větším podílem tučnějšího masa. Koleno se především vaří a podává teplé jako ovar s...

  • Chipsy

    Slovo chipsy je převzato z angličtiny a v Anglii se tak označují bramborové hranolky, lupínky se nazývají crisps. V českém jazyce název chipsy...

  • Suflé

    Je to lehký, nadýchaný pečený dezert se žloutky, bílky a dalšími přísadami. Že by měl být dezert opravdu nadýchaný až načechraný, dokládá název...

Recepty s "Olivový olej":

  • Žebírka na bylinkách se zeleninovou směsí WOK 1

    Žebírka na bylinkách se zeleninovou směsí WOK  1 Žebírka několikrát na krajích nasekneme, zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme ve směsi mouky, rozmarýnu a oregána. Obalená žebírka zprudka...

  • Zapečený losos se špenátem

    Cibuli a česnek posekáme najemno a zesklovatíme na oleji. Špenát rozmrazíme a přidáme k cibuli, osolíme, opepříme a dusíme asi 2 minuty. Rajčata...

  • Pečený losos

    Zeleninu (kromě rajčat) omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka či proužky.Krátce osmažíme na oleji,osolíme a opepříme.Troubu rozehřejeme na...

  • Krevety s rajčatovou omáčkou

    N apánvi osmahneme cibulku na kostičky společně s česnekem a pak jakmile to osmahneme tak 5 minutek přidáme rajčata a protlak, červené víno a sůl,...

  • Kapr pro labužníky

    Do očistěného, vykuchaného, žaber zbaveného kapra uděláme ze šikma hluboké zářezy z obou stran, osolíme, opepříme pokapeme citronem a necháme v...



Nové příspěvky