Tisk

Olivový olej

Proslulý olivový olej se vyrábí hlavně v zemích přiléhajících ke Středozemnímu moři, což znamená v Řecku, Itálii, Francii, a Španělsku a tam je také běžnou součástí kuchyňské přípravy. Kvalita oleje záleží jednak na kvalitě oliv, jednak i na oblasti, kde byly sklizeny. Prodávají se dva druhy a to lisované za studena a za tepla. První druh, lisovaný za studena, se prodává pod značkou Extra virgin (extra panenský). Patří k vynikajícím olejům a je vyráběn z nejkvalitnějších plodů. Dále se lisuje čistý olivový olej ze dřeně a pecek o něco méně kvalitních plodů a rovněž za studena. Dobrý olivový olej je světle zelený a bez vůně. Světle žlutý olej z druhého lisování za tepla je už méně kvalitní, ale přitom pro kuchyňské využití zcela vyhovuje. Olivový olej má široké možnosti použití, lze ho používat za studena do salátů i při tepelných úpravách k vaření a smažení. 


Další pojmy slovníku:

  • Páj (Pie)

    Je to počeštělý název koláče z anglického slova "pie", které se v historických pramenech objevuje už od 12. století. Koláče pečené z...

  • Meduňka lékařská

    Meduňka je rostlina rozšířená po celé Evropě. U nás je krajově známá i pod zkráceným latinským názvem Melissa. Má jemnou citronovou vůni a chuť a...

  • Acidofilní mléko

    Acidofilní mléko je druh kysaného mléka, které bylo vyrobeno za pomoci mléčných bakterií. Podle druhu těchto bakterií, které patří mezi acidofilní...

  • Šalvěj lékařská

    Známá rostlina severního Středozemí má plstnaté listy, silně aromatickou vůni a kořennou chuť. Barva listů, chuť a vůně jsou u různých druhů...

  • Kuře

    Kuře a kuřecí maso je dnes jeden z nerozšířenějších druhů masa. Přispěl k tomu průmyslový odchov, takže kuře je dnes chlazené nebo mražené k...

Recepty s "Olivový olej":

  • Livornské sepie

    Odstraňte hlavy vyčistěte, odtraňte tuhé chrupavkovité části a nařežte na větší kousky a omyjte. Bude lépe když budete dále pracovat v rukavicích...

  • Čočkový salát

    Čočku namočíme na 2 hodiny do studené vody. Po dvou hodinách k ní přidáme bobkový list, bujón, podle potřeby dolijeme vodu a uvaříme téměř do...

  • Sekaná

    Cibuli nakrájíme najemno a společně s prolisovaným česnekem osmažíme na oleji.Housky nakrájíme na kousky,zalijeme mlékem a vymačkáme.Maso smícháme...

  • Šopský salát

    Všechnu zeleninu nejprve dobře omyjeme, nakrájíme na střední kostičky, cibulku též nakrájíme, ale na malé kostičky do hotové směsi dáme pepř, sůl-...

  • Bramborový salát se zelím

    Smícháme jemně posekané zelí včetně trochy nálevu, nadrobno pokrájenou cibuli, na nudličky pokrájené jablko, čerstvě nastrouhaný křen, kmín, trochu...



Nové příspěvky