Co je/jsou Olivový olej

Proslulý olivový olej se vyrábí hlavně v zemích přiléhajících ke Středozemnímu moři, což znamená v Řecku, Itálii, Francii, a Španělsku a tam je také běžnou součástí kuchyňské přípravy. Kvalita oleje záleží jednak na kvalitě oliv, jednak i na oblasti, kde byly sklizeny. Prodávají se dva druhy a to lisované za studena a za tepla. První druh, lisovaný za studena, se prodává pod značkou Extra virgin (extra panenský). Patří k vynikajícím olejům a je vyráběn z nejkvalitnějších plodů. Dále se lisuje čistý olivový olej ze dřeně a pecek o něco méně kvalitních plodů a rovněž za studena. Dobrý olivový olej je světle zelený a bez vůně. Světle žlutý olej z druhého lisování za tepla je už méně kvalitní, ale přitom pro kuchyňské využití zcela vyhovuje. Olivový olej má široké možnosti použití, lze ho používat za studena do salátů i při tepelných úpravách k vaření a smažení.