Tisk

Olivový olej

Proslulý olivový olej se vyrábí hlavně v zemích přiléhajících ke Středozemnímu moři, což znamená v Řecku, Itálii, Francii, a Španělsku a tam je také běžnou součástí kuchyňské přípravy. Kvalita oleje záleží jednak na kvalitě oliv, jednak i na oblasti, kde byly sklizeny. Prodávají se dva druhy a to lisované za studena a za tepla. První druh, lisovaný za studena, se prodává pod značkou Extra virgin (extra panenský). Patří k vynikajícím olejům a je vyráběn z nejkvalitnějších plodů. Dále se lisuje čistý olivový olej ze dřeně a pecek o něco méně kvalitních plodů a rovněž za studena. Dobrý olivový olej je světle zelený a bez vůně. Světle žlutý olej z druhého lisování za tepla je už méně kvalitní, ale přitom pro kuchyňské využití zcela vyhovuje. Olivový olej má široké možnosti použití, lze ho používat za studena do salátů i při tepelných úpravách k vaření a smažení. 


Další pojmy slovníku:

  • Stolní olej

    Jako stolní olej se označují všechny oleje, které lze použít jako potravinu, řada dalších olejů slouží pro jiné účely. Existuje řada druhů jedlých...

  • Pšeničná krupička

     Pšeničná krupička je jen o něco hruběji mletá a má také o něco tmavší barvu než hrubá mouka. Používá se na vaření kaší, zvláště pro malé...

  • Anglická slanina

    Anglická slanina je speciální uzený masný výrobek, oblíbený především v anglosaských zemích, kde se plátky slaniny opékají dokřupava. Vyrábí se...

  • Pastinák

    Pastinák je kořenová zelenina a pochází z Evropy.Svým vzhledem je velmi podobný petrželi, ale má sladší kořen, který svou chutí spíše připomíná...

  • Long drink

    Long drink je název pro druh alkoholického míchaného nápoje, koktejlu, který by se měl konzumovat nejméně 30 minut. Je tedy určen na popíjení a...

Recepty s "Olivový olej":

  • Brokolicový salát s květákem

    Brokolici a květák nasekáme na kousky, olej smícháme s octem, hořčicí, křenem, pepřem a solí podle chuti, nalijeme na směs květáku a brokolice a...

  • Kuřecí salát s jogurtem

    masíčko so nakrájíme na nudličky a osmahneme na oleji, osolíme a opepříme. salát si omyjeme a natrháme na kousky, uvařené vejce nakrájíme na...

  • Tortilla plněná kuřecím masem

    Kuřecí prsa nakrájíme na větší hranolky, osolíme, opepříme a orestujeme na rozehřátém oleji (asi 2 minuty). Přidáme na hranolky nakrájenou papriku,...

  • Grilovaná zelenina s medovou omáčkou

    Nejdřív si připravíme medovou omáčku: Do kastrůlku nalijeme vývar, sojovou omáčku, ocet, olej a společně svaříme. Pak omáčku zahustíme škrobem,...

  • Losos s rajčatovou rýží

    Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Limetkovou šťávu a kůru smícháme s hořčicí, přidáme 4 lžíce oleje, sůl a pepř. Rybu vložíme do...



Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...