Tisk

Olomoucké tvarůžky

Olomoucké tvarůžky všichni znají pod názvem olomoucké syrečky. Vyrábějí se z nesýřeného, kyselého tvarohu a kromě soli se nepoužívají žádné konzervační látky. Jsou druhem měkkého zrajícího sýra, proto jejich milovníci dávají přednost tvarůžkům uleželým, kde se jejich původní tužší konzistence mění na měkkou a současně se zintenzivňuje jejich pronikavá vůně. Jejich předností je, že mají velmi nízký obsah tuku.Tvarůžky se konzumují jako stolní sýr, mohou se přidávat do pomazánek, polévek a zapékaných pokrmů. Pikantní chutí zvýrazní náplně masových závitků nebo slaných koláčů. Tvarůžky se mohou i nakládat do ochucených marinád. 


Další pojmy slovníku:

  • Paprika

    Planě rostoucí druhy papriky s opadavými a malými plody dosud rostoucí v některých oblastech Jižní Ameriky jsou předchůdci dnes pěstovaných paprik....

  • Mortadela

    Mortadela je známý italský salám, který je pozoruhodný tím, že se jedná o jeden z největších salámů v průměru. Přísady se mění podle druhu nebo...

  • Barbecue

    Jedná se o způsob přípravy masa pomocí kouře a tepla pocházejícího z otevřeného ohně. Název barbecue pochází z oblasti Karibiku, kde v překladu...

  • Kroupy a krupky

    Kroupy a krupky jsou obilninové výrobky získávané z loupaných ječmenných zrn. Kroupy jsou o něco větší než krupky, ale jejich použití je prakticky...

  • Patison (Patizon)

    Patison je tykvovitá zelenina s plochými krémově bílými plody, které mají tvar malého disku a obloukovitě vykrajovaný okraj plodů. Patisony mají...

Recepty s "Olomoucké tvarůžky":

  • Krevetky ala čína

    Krevety se musí očistiti a osušit, teprve potom se dají na pánev společně s cibulkou na kolečka a pórkem a asi 5 minutek smažíem na malém plameni....

  • Vajíčkový salát

    Šunku, brambory, okurky a mrkev nakrájíme na nudličky a dáme do misky. Pak přidáme okapaný zelený hrášek, trochu hořčice, osolíme, opepříme,...

  • Nudlový nákyp s brokolicí

    Těstoviny uvaříme v osolené vodě a scedíme. Na másle zpěníme cibulku, přidáme maso nakrájené na nudličky a asi 5 minut restujeme. Brokolici...

  • Vepřové ražniči v alobalu

    Maso předem nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, pokapeme nebo potřeme olejem a necháme v chladu odležet. Pak je nakrájíme na kostky, sýr,...

  • Fazolový salát s jogurt. marinádou

    Den předem namočené fazole scedíme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a vaříme asi 2 hodiny doměkka. Fazole scedíme a necháme vychladnout. Salám...



Nové příspěvky