Tisk

Olomoucké tvarůžky

Olomoucké tvarůžky všichni znají pod názvem olomoucké syrečky. Vyrábějí se z nesýřeného, kyselého tvarohu a kromě soli se nepoužívají žádné konzervační látky. Jsou druhem měkkého zrajícího sýra, proto jejich milovníci dávají přednost tvarůžkům uleželým, kde se jejich původní tužší konzistence mění na měkkou a současně se zintenzivňuje jejich pronikavá vůně. Jejich předností je, že mají velmi nízký obsah tuku.Tvarůžky se konzumují jako stolní sýr, mohou se přidávat do pomazánek, polévek a zapékaných pokrmů. Pikantní chutí zvýrazní náplně masových závitků nebo slaných koláčů. Tvarůžky se mohou i nakládat do ochucených marinád. 


Další pojmy slovníku:

  • Meduňka lékařská

    Meduňka je rostlina rozšířená po celé Evropě. U nás je krajově známá i pod zkráceným latinským názvem Melissa. Má jemnou citronovou vůni a chuť a...

  • Tortilla

    V překladu ze španělštiny tento název znamená "malý dort". Podle historických nálezů byly první tortilly pečeny z kukuřice již 10 000 let...

  • Mandarinky

    Mandarinky patří mezi citrusy. Jsou to plody citrusového stromku, který je odrůdou oranžovníku. Mandarinek je mnoho druhů a kvalitní mandarinky by...

  • Chřest

    Chřest jsou mladé výhonky evropské rostliny, která se pěstuje v mnoha odrůdách. Mladé dužnaté výhonky se často bělí přihrnováním zeminy nebo se...

  • Cukr Demerara

    Je to nerafinovaný, granulovaný hnědý cukr vyrobený z extraktu cukrové třtiny, Pochází z kolonie kolonie Demerara v Guayaně, po níž je pojmenován,...

Recepty s "Olomoucké tvarůžky":

  • Cuba Libre

    Nejprve si dáem led na dno sklenice a pak teprve nalijeme rum, limetkovou š´távu a pak teprve nakonec coca colu dobře vychlazenou, Na okraj...

  • Kapustová pečeně

    Kapustu uvaříme v horké vodě. Pak ji vymačkáme, zbavíme silných žeber, umeleme a dáme do mísy. Drobně usekanou cibuli zpěníme na tuku a přidáme ke...

  • Sněhové kokosky

    Cukr svaříme s likérem, medem a vodou. Přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr, kokos, rum a sušené mléko. Vypracujeme těsto a uložíme na několik...

  • Houbové karbanátky

    Cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na másle, přidáme očištěné a na plátky nakrájené a posekané houby, ochutíme mletým pepřem a zvolna dusíme...

  • Filety s dušenou mrkvičkou

    Mrkev si pěkně nakrájíme na malé kostičky a opékáme na másle asi 4 minutky. Pak osolíme, opepříme a přisladíme. Zalijeme připraveným vývarem a...



Nové příspěvky