Tisk článku

Omáčka na špagety

Uvařené špagety přelité chutnou omáčkou patří mezi rychlé a při použití méně finančně náročných surovin i levné pokrmy. Pokud použijeme netučné maso nebo zeleninu, můžeme je zařadit i mezi zdravou výživu. Takže zbývá už jen uvařit v dostatečném množství osolené vody špagety, vybrat některý z mnoha receptů a případně ho doplnit i vlastní fantazií.

Omáčka na špagety

Omáčka na špagety pokaždé jinak

Omáčku na špagety můžeme připravit z různých druhů masa včetně masa mletého, ryb, vnitřností, uzenin, sýrů, hub a samozřejmě zeleniny. Z koření se kromě soli nejčastěji používá mletý pepř, sladká mletá paprika, chilli koření, kari koření, bobkový list, bazalka a tymián.

Omáčka na špagety masová

Na tuto omáčku není třeba příliš velkého množství masa a proto můžeme použít nejen maso čerstvé, ale můžeme využít i maso, které nám zůstalo po uvaření polévky nebo menší množství masa z jiného pokrmu. Většinou postupujeme tak, že na troše tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso, syrové podusíme, ostatní jen prohřejeme, podlijeme vývarem, zahustíme trochou solamylu nebo mouky, povaříme a dochutíme rajským protlakem nebo kečupem, smetanou sladkou i kysanou nebo různým kořením. Kromě cibule samozřejmě můžeme použít i česnek, pak má omáčka zcela jinou chuť. Při přípravě masové omáčky na špagety můžeme samozřejmě použít i různé druhy zeleniny nebo maso kombinovat s uzeninou či houbami.

Omáčka na špagety uzeninová

Postupujeme podobně jako u masové omáčky. Uzeninu častěji doplňujeme zeleninou, například pórkem, květákem, brokolicí nebo kořenovou zeleninou. Uzeninovou omáčku na špagety kořeníme většinou pikantněji než ostatní, ale není to nutné, vždy záleží na osobní chuti a zvyklostech.

Omáčka na špagety sýrová

Velice rychlá je omáčka, kdy do trochy vývaru přilijeme smetanu a necháme rozpustit některý z mnoha druhů sýrů. Zvlášť pikantní je omáčka připravená ze sýru Niva nebo balkánského sýra. Omáčku můžeme doplnit zelenými natěmi jako pažitkou nebo petrželkou. Potřebujeme-li omáčky více, pak je nejlepší si jako základ uvařit bešamelovou omáčku z másla, mouky a mléka a nakonec v ní nechat rozpustit sýr.

Omáčka na špagety houbová

Pro přípravu této omáčky využijeme jemnější druhy hub jako žampiony, hlívu ústřičnou, klouzky nebo hříbky. Očištěné houby nakrájíme na plátky, podusíme na cibulce, podlijeme, trochu zahustíme a okořeníme. Podlévat můžeme vývarem, smetanou sladkou či zakysanou nebo bílým jogurtem. Kořeníme podle vlastní chuti.

Omáčka na špagety zeleninová

Na tuto omáčku můžeme využít téměř všechny druhy zelenin včetně jejich kombinací. Z kořenové zeleniny můžeme připravit omáčku na špagety podobnou svíčkové, z rajských jablíček pak osvědčenou rajskou omáčku. Tu však rychleji připravíme z protlaku nebo kečupu. Za další velmi vhodnou zeleninu můžeme považovat, pórek, cuketu, květák, brokolici a papriky. Zeleninu očistíme, podusíme na trošce tuku společně s cibulí nebo česnekem, okořeníme a pokud máme dostatečné množství zeleniny, nemusíme zahušťovat, ale můžeme ihned podávat. Jinak zeleninu trochu podlijeme, zahustíme moukou nebo solamylem a dochutíme. I do zeleninové omáčky na špagety můžeme nakonec přidat smetanu. Ze zeleninové omáčky na špagety můžeme připravit i krém tak, že vše rozmixujeme.

Podávání omáčky na špagety

Na talíř rozprostřeme uvařené špagety a přelijeme je omáčkou. Porci pak můžeme posypat strouhaným sýrem, rozdrobenou Nivou nebo ozdobit kopečkem zakysané smetany.
 





Příspěvky ke článku: Omáčka na špagety

Vložit nový příspěvek
U nás těstoviny žijou:)) Autor: Kamila, vloženo 27.07.2009
OdpovědětTěstoviny miluje snad každý a u nás se snad jí každý týden:)Bez nich by jsme asi neexistovali:)Na internetu je hodně receptů jak je upravit a to je bezva.
Re: U nás těstoviny žijou:)) Autor: , vloženo 28.07.2009
OdpovědětJsou skvělé nám hrozně těstoviny chutnají, takže recepty vyloženě hledáme o těstovinách.
Re: Re: U nás těstoviny žijou:)) Autor: Petra, vloženo 05.08.2009
OdpovědětJežiši těstoviny hááááááám, pokusd máte někdo nějakou vychtávku na těstoviny sem s ní:)
Re: Re: Re: U nás těstoviny žijou:)) Autor: Františka, vloženo 03.09.2009
OdpovědětJá dávám na zahuštění solamyl a místo protlaku konzervovaná rajčata a čerstvou bazalku to je pak pošušňáníčko.
Re: Re: Re: Re: U nás těstoviny žijou:)) Autor: nyx, vloženo 05.02.2014
OdpovědětAno, konzervovaná či čerstvá rajčata nebo protlak, taky lze kombinaci obojího, ale radit dávat kečup, jak je psáno v receptu, tak to je prostě zvrhlost, fuj.:-(
těstoviny Autor: Edita, vloženo 10.11.2009
Odpovědětvýborné taky je když se těstoviny uvaří ve vývaru mají pak výbornou chut.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...