Luxusní recepty na omáčky ne jen na rýži! Vychutnejte si je v nejrůznějších obměnách

Přemýšlíte o něčem rychlém k snědku a shodou náhod vám zbyla uvařená rýže z předešlého dne? Je pro vás plýtvání potravinami sprosté slovo? Pokud ano, začněte rolovat směrem dolů.

Přesně pro vás jsme připravili ty nejlepší recepty na omáčky k rýži, které kdy ochutnáte!

Jsou jednoduché, vydatné, rychlé a levné! A hlavně jsme připravili tolik variant, že si vybere opravdu každý. A kdo říká, že ne, tak lže!

Nechte si chutnat!

Rychlá omáčka k rýži bez masa

Zbylá rýže a základní ingredience, vykouzlí zcela dokonalý pokrm. Nakrájený citron dává celému pokrmu nepřekonatelně svěží vůni, hořkost a nakyslost. Tenké plátky rovnoměrně změknou a zajistí, že citron pěkně podtrhne celou chuť omáčky s máslovým základem a parmazánem.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g uvařené rýže (nebo 250 g syrové rýže)
  2. Sůl
  3. 75 g másla (nakrájené na kousky)
  4. Malý citron (velmi tence nakrájený na kolečka, zbavený semínek)
  5. 130 g parmazánu (jemně nastrouhaný, plus další k podávání)
  6. Čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Pokud rýži nemáme uvařenou, tak uvedené množství uvaříme podle návodu na obalu, dokud není dobrá na skus
  2. Mezitím si rozehřejeme polovinu másla ve velkém hrnci na střední teplotu, dokud se nerozpustí
  3. Přidáme plátky citronu a vaříme 5–7 minut, za častého míchání, dokud nezměkne a dno hrnce nezhnědne
  4. Pomocí kleští přeneseme jednu třetinu plátků citronu na talíř, a ty dáme stranou
  5. K citronům přidáme 200 ml vody nebo vývaru
  6. Po kouscích přidáváme zbývající máslo a před každým novým přidáním šleháme, dokud se každý kousek nezapracuje, a dokud není omáčka krémová
  7. Uvařenou rýži přidáme do omáčky nebo jí rozdělíme do servírovacích misek a omáčkou jí posléze přelijeme
  8. Směs vaříme, často mícháme a potupě přisypáváme parmazán
  9. Jakmile přidáme všechen sýr, pokračujeme za stálého míchání ve vaření, dokud se sýr nerozpustí a omáčka není krémová a neobalí rýži, asi 3 minuty
  10. Pokud se nám omáčka zdá velmi hustá, přidáme více vody nebo vývaru
  11. Omáčku odstraníme z plotny a posypeme trochou pepře (asi 2 lžičky)
  12. Rýži s omáčkou podáváme s odloženými kolečky citronu a posypanou parmezánem

Jestli patříte mezi masožravce tak si tento recept na omáčku k rýži připravte i s masem nebo mořskými plody. Jak na to se dozvíte v těchto skvělých receptech na kuřecí maso nebo si připravte tyto lahodné krevety.

Perfektní omáčka z citronů a smetany, servírovaná k rýži.
Zdroj: julieblanner.com

Jednoduchá omáčka k rýži s uzeninou

Genialita tohoto receptu spočívá v kombinaci různých textur a chutí. Pokud nejste příznivci pikantních klobás, přidejte jakoukoli jinou čerstvou klobásu, kterou máte rádi.

Co budeme potřebovat

  1. 40 ml olivového oleje
  2. 2 snítky rozmarýnu
  3. 100 ml vody (nebo zeleninového vývaru)
  4. 230 pikantní klobásy
  5. 400 g cizrny z plechovky (nebo bílých fazolí, opláchnuté, osušené)
  6. 30 ml suchého bílého vína
  7. 340 g uvařené rýže
  8. Sůl
  9. 750 g baby špenátu
  10. 90 g jemně nastrouhaného parmazánu
  11. Čerstvě mletý černý pepř
  12. 2 lžíce másla

Postup

  1. Ve velkém hrnci si na střední teplotu rozehřejeme olej
  2. Přidáme a smažíme asi 2 minuty rozmarýn, dokud nebude křupavý
  3. Přendáme ho na papírové ubrousky k okapání
  4. Do stejného hrnce přidáme klobásu a za občasného míchání vaříme 8–10 minut, dokud nezhnědne a nepropeče se
  5. Poté jí přeneseme na talíř s papírovou utěrkou
  6. Do hrnce přidáme cizrnu a vaříme, občas promícháme a lžící trochu cizrnu rozmačkáme
  7. Vaříme, asi 5 minut, dokud nezhnědne.
  8. Asi polovinu cizrny přendáme na talíř ke klobáse
  9. Do hrnce přidáme víno a přivedeme k varu
  10. Víno vaříme asi 2 minuty, dokud se tekutina téměř úplně neodpaří
  11. Do hrnce s vínem a cizrnou přidáme rýži a přidáme 100 ml vody nebo vývaru
  12. Přidáme baby špenát a vaříme asi 4 minuty, dokud špenát nezvadne a omáčka nezhoustne
  13. Přidáme trochu vody a začneme postupně přidávat sýr a mícháme, dokud se nerozpustí a nevytvoří luxusní lesklou omáčku
  14. V případě potřeby zředíme větším množstvím vody nebo vývaru
  15. Dochutíme pepřem a případně ještě solí
  16. Přidáme máslo a promícháme, aby se spojilo s omáčkou
  17. Poté vmícháme klobásu a cizrnu, co jsme dali stranou
  18. Rýži s omáčkou rozdělíme na talíře a navrch rozdrobíme rozmarýn a posypeme sýrem
Lahodná jednoduchá omáčka s rýží a italskou pikantní klobásou a zeleninou.
Zdroj: balancewithjess.com

Medová omáčka s kuřecím masem

Tento recept na kuře s medovým česnekem je tak snadný, že ho budete vařit pořád a pořád dokola. Přijdete do receptu také nakrájenou brokolici, květák, papriku, mrkev nebo hrášek a uvidíte jaké nové chutě objevíte!

Co budeme potřebovat

  1. 500 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže
  2. Sůl
  3. Černý pepř
  4. Česnekový prášek
  5. 30 g hladké mouky
  6. 2 lžíce olivového oleje
  7. 3 lžičky prolisovaného česneku
  8. 2 lžíce nakrájené jarní cibule
  9. Lžíce pražených sezamových semínek
  10. 350 g uvařené basmati rýže

Na omáčku

  1. 65 ml medu
  2. 30 ml sójové omáčky
  3. 2 lžíce olivového oleje
  4. Lžíce rybí omáčky

Postup

  1. Na omáčku si v malé misce prošleháme med, sójovou omáčku, olivový olej a rybí omáčku
  2. Odložíme na později
  3. Na kuře si nakrájíme kuřecí prsa na kostičky
  4. Posypeme solí, černým pepřem a česnekovým práškem
  5. Kuřecí kousky vložíme do plastového sáčku
  6. Přidáme mouku, uzavřeme horní část sáčku a kuře v sáčku protřepeme, aby se rovnoměrně obalilo moukou
  7. Zahřejeme si olivový olej na středně vysokou teplotu
  8. Přidáme kuře obalené moukou
  9. Smažíme asi tři minuty, otočíme a smažíme další tři minuty
  10. Přidáme prolisovaný česnek, promícháme a vaříme dvě minuty
  11. Snížíme teplotu na střední a přidáme medově česnekovou omáčku
  12. Mícháme a vaříme 3-4 minuty
  13. Omáčku s kuřecími okusky podáváme přelitou přes uvařenou rýži
Medové smažené kuře se sezamem a jarní cibulkou s vařenou rýží.
Zdroj: togetherasfamily.com

Pikantní asijská omáčka

Tento recept je tím nejlepším receptem na omáčku k rýži jaký kdy najdete! Sečuánská chilli omáčka je ohromně všestranná! Nejen, že se dá přidat do rýže, nudlí a salátu, ale může být také použita jako základ marinády pro maso a tofu nebo ji lze dokonce přidat do mnoha zeleninových jídel, která se restují na pánvi. Pokud jste někdo, kdo miluje kořeněná jídla, je to rozhodně omáčka, kterou chcete mít neustále připravenou v lednici.

Co budeme potřebovat

  1. Lžička fenyklových semínek
  2. Hřebíček
  3. 2 stroužky česneku (nakrájené nadrobno)
  4. Lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
  5. ¼ lžičky semínek kmínu
  6. 4 lžičky červené papriky
  7. 30 g drcené chilli papričky
  8. 30 ml řepkového oleje
  9. ½ lžíce soli
  10. 30 g bílé rýžové mouky
  11. 30 g sójových bobů
  12. 2 lžíce sójové omáčky
  13. 120 ml jablečné šťávy bez přidaného cukru
  14. ½ lžičky sezamových semínek

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 150 stupňů
  2. Sójové boby potřeme ½ lžičkou řepkového oleje a pečeme v pekáčku 20 minut
  3. Mezitím si smícháme všechno koření kromě drcené chilli papričky a papriky
  4. Zahřejeme si pánev na střední teplotu
  5. Přidáme zbytek řepkového oleje
  6. Poté, co je olej rozpálený, přidáme všechno koření, plus zázvor, česnek, drcenou chilli papričku a papriku
  7. Na střední teplotu vše opékáme asi 1 minutu
  8. Přidáme bílou rýžovou mouku a neustále mícháme, dokud se směs dobře nespojí
  9. Sníme teplotu a po troškách přidáváme jablečnou šťávu a neustále mícháme
  10. Poté, co se jablečná šťáva a směs koření a mouky dobře spojí a zhoustnou, vaříme další 2 minuty
  11. Vypneme teplo a přidáme opražené sójové boby a sezamová semínka
  12. Chilli omáčku necháme na pánvi, přidáme uvařenou rýži a promícháme
Sečuánská omáčka s rýží, která je velmi pikantní s chilli papričkami.
Zdroj: thewoksoflife.com

Univerzální hnědá omáčka s houbami a rýží (UHO)

Každý z nás zná UHO omáčku, která byla s velkou slávou podávána ve školních jídelnách. Ale nebojte se, tato omáčka na rýži má s touto školní, společnou jen tu barvu. Její chuť je diametrálně rozdílná a vy si pochutnáte jako nikdy!

Co budeme potřebovat

  1. 3 lžíce olivového oleje
  2. 30 g másla
  3. 750 g žampionů (nakrájené na plátky)
  4. 2 stroužky česneku (mleté)
  5. Malá cibule (nakrájená nadrobno)
  6. 300 g dlouhozrnné rýže (nevařená)
  7. 565 ml zeleninového vývaru
  8. 200 g jarní cibulky (nakrájené nadrobno)

Postup

  1. Ve velkém hrnci si rozehřejeme máslo na vysokou teplotu
  2. Přidáme polovinu hub a vaříme 5 minut dozlatova
  3. Dochutíme solí a pepřem
  4. Houby vyndáme a odstavíme stranou
  5. Přidáme polévkovou lžíci oleje a přidáme i máslo
  6. Když se rozpustí, přidáme cibuli a česnek
  7. Vaříme 30 vteřin a poté přidáme zbývající houby
  8. Vaříme 5 minut, dokud houby lehce nezhnědnou
  9. Přidáme rýži a 150 ml vývaru
  10. Mícháme tak, aby se vše spolu spojilo, a přidáme zbylý vývar
  11. Hrnec přiklopíme poklicí, směs přivedeme k varu a poté teplotu ztlumíme na středně nízkou teplotu
  12. Vaříme asi 15 minut, dokud se tekutina v hrnci nevyvaří
  13. Hrnec sundáme ze sporáku, sundáme pokličku a vhodíme odložené houby a jarní cibulku
  14. Opět přiklopíme a necháme takto stát asi 10 minut
  15. Poté houbovou omáčku s rýží promícháme a podle potřeby (pro větší krémovost) vmícháme lžíci másla a podáváme
Tradiční hnědá univerzální omáčka s houbami a rýží.
Zdroj: thedeliciousspoon.com

Italská omáčka s vepřovým masem

Toto jídlo je stejně jako Itálie, barevné a plné skvělých kombinací, které jdou neodmyslitelně ruku v ruce. Proto se pusťte i vy do této omáčky ve stylu Itálie.

Co budeme potřebovat

  1. 250 g nakrájených čerstvých hub
  2. 80 g nakrájené cibule
  3. Lžíce másla
  4. Stroužek česneku, nasekaný
  5. Plechovka (400 g) rajčat nakrájených na kostičky (neodkapaných)
  6. 250 g vařeného vepřového masa nakrájeného na kostky
  7. 125 g nasekané zelené papriky
  8. 125 g nakrájené sladké červené papriky
  9. Lžička italského koření
  10. ½ lžičky soli
  11. Špetka cukru
  12. 150 g šálku nevařené rýže

Postup

  1. Ve velkém hrnci orestujeme na másle do měkka houby a cibuli
  2. Přidáme česnek a vaříme minutu
  3. Vmícháme rajčata, vepřové maso, papriku, italské koření, sůl a cukr
  4. Celou směs přivedeme k varu
  5. Vmícháme rýži
  6. Hrnec zakryjeme, stáhneme teplotu na střední a necháme vařit, dokud nebude rýže hotová
  7. Občas promícháme
  8. Když je rýže uvařená, hrnec odstraníme z plotny a necháme ho 5 minut odstát
  9. Před podáváním italskou omáčku s rýží promícháme
Krémová italská omáčka z rajčat, paprik, italského koření a vepřového masa.
Zdroj: insidetherustickitchen.com

Omáčka z pečených paprik

Tato neskutečně snadná omáčka k rýži vám nezabere více než 5 minut. Přidejte jí ke všemu, co vás napadne, a neomezujte se jen na ni. Pokapejte s ní šťouchané brambory, přidejte jí k těstovinám nebo zelenině.

Co budeme potřebovat

  1. 450 g pečených červených paprik z plechovky (scezené)
  2. 30 ml extra panenského olivového oleje
  3. 2 lžíce mleté šalotky (nebo cibule)
  4. 2 stroužky česneku (nasekané)
  5. 10 lístků čerstvé bazalky
  6. Lžíce kapary (scezené)
  7. Kůra z 1 citronu
  8. Šťáva z ½ citronu
  9. ½ lžičky soli
  10. ¼ lžičky černého pepře

Postup

  1. Všechny přísady vložíme do nádoby mixéru
  2. Mixujeme 30-60 vteřin na vysokou rychlost, dokud omáčka nebude zcela hladká
  3. Podáváme jí přelitou přes uvařenou rýži
Lehká a delikátní omáčka z pečených červených paprik uchovávaná ve sklenici.
Zdroj: nakedcuisine.com

Tradiční kari omáčka

Základní kari omáčka je v podstatě jen cibulový vývar s různými druhy zeleniny a kořením. Tato omáčka je jednoduchá a rychlá na přípravu a chutná opravdu každému kdo miluje indickou kuchyni.

Co budeme potřebovat

  1. 900 cibule (nahrubo nakrájené)
  2. 250 ml řepkového oleje
  3. Lžička soli
  4. 110 g mrkve (oloupané a nahrubo nakrájené)
  5. 60 g zelí (nakrájené nahrubo)
  6. 85 g červené papriky (zbavené semínek a nakrájené na kostičky)
  7. 85 g zelené papriky (zbavené semínek a nakrájené na kostičky)
  8. 200 g rajčat (nakrájených)
  9. 5 lžic česnekové a zázvorové pasty
  10. 1 ½ lžíce garam masaly
  11. 1 ½ lžíce mletého kmínu
  12. 1 ½ lžičky mletého koriandru
  13. 1 ½ lžičky papriky
  14. ½ lžičky mleté kurkumy

Postup

  1. Cibuli vložíme do velkého hrnce a zapneme ho na střední teplotu a přidáme sůl a olej
  2. Směs promícháme, a poté přidáme zbývající zeleninu a tolik vody, aby byla celá ponořená
  3. Směs v hrnci přivedeme k varu a poté snížíme teplotu na minimum a přikryté vaříme doměkka asi 45 minut
  4. Po 45 minutách bude zelenina mnohem měkčí a tekutina se trochu zredukuje
  5. Přidáme zbývající ingredience
  6. Pokračujeme ve vaření dalších 30 minut
  7. Když olej začne tvořit na hladině kolečka a zelenina je dostatečně měkká, můžeme začít mixovat
  8. Pomocí ručního mixéru mixujeme asi 4 minuty, dokud není omáčka hladká, bez kousků zeleniny
  9. Tento krok lze provádět po dávkách ve stolním mixéru
  10. V této fázi může být rozmixovaná omáčka hodně hustá
  11. Proto přidáváme vodu, dokud nebude mít omáčka přibližně stejnou konzistenci jako smetana
  12. Hotovou omáčku podáváme s jasmínovou rýží
Kari omáčka plná indického koření a chutí s kuřecím masem.
Zdroj: motherthyme.com

Zdravotní benefity rýže

Pomáhá v dietě

Hnědá rýže obsahuje vlákninu a bílkoviny, o kterých je známo, že nás dokáží dobře zasytit a přispívají tak k udržení nízkého glykemického indexu, což znamená že energie, kterou s konzumací hnědé rýže přijmeme, je zpracovávána delší dobu, tudíž rovnoměrněji. Výhodou hnědé rýže před bílou je, že pomáhá snížit hladinu glukózy v krvi a hladinu inzulínu nalačno. To vše stabilizuje hladinu energie, zabraňuje vzniku takzvaných chutí a může pomoci s regulací hmotnosti.

Chrání před chronickým onemocněním

Hnědá rýže si zachovává otrubovou vrstvu, která obsahuje ochranné sloučeniny zvané flavonoidy. Tyto složky hrají důležitou roli při ochraně před nemocemi.

Tudíž zahrnutí celozrnných potravin, jako je hnědá rýže, do stravy je spojeno se sníženým rizikem onemocnění, jako jsou srdeční choroby, některé druhy rakoviny včetně rakoviny slinivky a žaludku a také cukrovka.

Podpora energie

Sportovci často volí bílou rýži jako zdroj energie, zejména při doplňování paliva po cvičení. Je to proto, že bílá rýže obsahuje zpracované sacharidy, které jsou zdrojem rychlých sacharidů, které jsou potřebné k doplnění svalového glykogenu po fyzické námaze.

Dobře travitelná

Bílá rýže je snadno stravitelná, má nízký obsah vlákniny a při správném vaření a podávání je nepravděpodobné, že způsobí žaludeční potíže.

Je bezlepková

Rýže přirozeně bezlepková a je cennou surovinou pro osoby s celiakií nebo citlivostí na lepek. Hnědá celozrnná odrůda je zvláště užitečná, protože dodává nerozpustnou vlákninu, která podporuje trávicí funkce a pomáhá prospěšným střevním bakteriím, které jsou tak důležité pro zdraví.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X