Tisk

Ošlejch

Ošlejch je název pro cibuli zimní, které se někdy také říká sečka. Nepěstuje se především pro cibuli, ale pro křehké a jemné listy připomínající pažitku, kterou také nahrazují. Listy jsou však mohutnější a tím se získává více zeleně natě než u pažitky. Na rozdíl od cibule jde o vytrvalou a mrazuvzdornou rostlinu, která raší brzy zjara. Proto se hodí pro jarní rychlení v místnosti, kde je zdrojem zelené natě do polévek, pomazánek i jiných jídel. Její drobné cibulky jsou také chutné a využívají se v čerstvém stavu.


Další pojmy slovníku:

  • Popkorn (Popcorn)

    Popkorn se připravuje z pražených kukuřičných zrnek, která teplem pukají a získávají bílou barvu a křupou. Odtud pramení i její anglický název...

  • Sušené droždí

    Sušené droždí je dehydrovaný druh droždí, průmyslově vyráběné ve formě tak drobných krystalků, že připomínají prášek. Lze je používat stejně jako...

  • Liči čínské

    Liči je strom pěstovaný v oblastech s tropickým klimatem v jihovýchodní Asii, jižní Africe a Mexiku a stejný název nese i ovoce z tohoto stromu....

  • Proso

    Proso je jednoletá obilná tráva pocházející z Asie. Kdysi bylo proso základní obilninou Evropy a konkurovalo tehdy hojně pěstovanému ječmenu....

  • Olivový olej

    Proslulý olivový olej se vyrábí hlavně v zemích přiléhajících ke Středozemnímu moři, což znamená v Řecku, Itálii, Francii, a Španělsku a tam je...



Nové příspěvky