Tisk

Ošlejch

Ošlejch je název pro cibuli zimní, které se někdy také říká sečka. Nepěstuje se především pro cibuli, ale pro křehké a jemné listy připomínající pažitku, kterou také nahrazují. Listy jsou však mohutnější a tím se získává více zeleně natě než u pažitky. Na rozdíl od cibule jde o vytrvalou a mrazuvzdornou rostlinu, která raší brzy zjara. Proto se hodí pro jarní rychlení v místnosti, kde je zdrojem zelené natě do polévek, pomazánek i jiných jídel. Její drobné cibulky jsou také chutné a využívají se v čerstvém stavu.


Další pojmy slovníku:

  • Badyán

    Koření ve tvaru malých hvězdiček jsou sušené plody asijského stromu podobného magnolii. Mají červenohnědou až hnědou barvu a ostrou kořennou vůni....

  • Špaldová mouka

     Špalda je druh pšenice, dříve při pěstování dost rozšířený, později nahrazený výnosnějšími druhy. Používá se jako běžná mouka pro pečení a...

  • Brokolice

    Brokolice je blízce příbuzná květáku, ale obsahuje podstatně více vitamínů než květák, zvláště pak vitamínů C a E a provitamínu A. Brokolice je...

  • Muchomůrka růžovka

    Muchomůrka růžovka, lidově nazývaná masák, je jedna z velmi dobrých jedlých muchomůrek, která roste v poměrně velkém počtu během léta v našich...

  • Šproty

    Šproty jsou menší rybky, podobající se malým sleďům. Jejich průměrná délka je asi 15 cm. Loví se v místě výskytu, tj. v Severním, Středozemním a...



Nové příspěvky